Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021 Συνέντευξη με τον Επαρχιακό Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργο Χαραλάμπους
Συνέντευξη με τον Επαρχιακό Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργο Χαραλάμπους

Συνέντευξη με τον Επαρχιακό Γραμματέα των Οικολόγων Γιώργο Χαραλάμπους

Της Ειρήνης Αντωνίου

Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στη σελίδα μας τον Επαρχιακό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Χαραλάμπους.

Για αρχή ρωτήσαμε τον κ. Χαραλάμπους να μας χαρακτηρίσει τους Λαρνακείς, αλλά και την πόλη μας γενικά.

Όπως μας ανέφερε: «Οι κάτοικοι της πόλης και επαρχίας Λάρνακας χαρακτηρίζονται από την ηρεμία και την πραότητα τους. Είναι άνθρωποι που τους χαρακτηρίζει ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η καλοσύνη και το φιλότιμο. Κάτι, που πολλές φορές παρεξηγείται.

Η επαρχία Λάρνακας αποτελείται από 44 κοινότητες και 6 δήμους. Η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις ομορφιές της.

Μετά το φιάσκο με τους ψηλούς πύργους στη Λεμεσό και την υποτιθέμενη ανάπτυξη, η Λάρνακα είναι ίσως η μόνη πόλη της Κύπρου που έχει σωστές και γερές βάσεις ώστε να γίνει “the next big thing”.

 

Λιμάνι – Μαρίνα Λάρνακας

Για την συμφωνία ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας ο Γιώργος Χαραλάμπους μας είπε ότι «η συμφωνία της ενιαίας ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού, με τις εξωπραγματικές, για τα κυπριακά δεδομένα, σχεδιαστικές μακέτες που μας έχουν παρουσιαστεί, θα δώσει στη Λάρνακα νέα ώθηση. Τόσο σε υποδομές, όσο και σε τουρίστες που θα επιλέγουν την Λάρνακα για διακοπές. Ακόμη και με τις ολιγόωρες επισκέψεις από κρουαζιερόπλοια, η τουριστική και μη βιομηχανία της Λάρνακας θα επωφελείται από τους επισκέπτες (εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικό κέντρο, κοντινές εξορμήσεις, σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα κτλ). Αυτού του είδους η ανάπτυξη θα δώσει συνεχή ροή εισοδημάτων».

 

Εγκαταστάσεις υγραερίου

Για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι: «Μεγάλο μέρος στην πραγματική ανάπτυξη θα παίξει ρόλο η όσο πιο σύντομη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου αλλά και η κατεδάφιση των δεξαμενών υγρών καυσίμων. Αυτό, θα φέρει την πολυπόθητη ένωση της περιοχής ξενοδοχείων με την πόλη. Με την αποπεράτωση της Γ’ και Δ’ φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας θα δημιουργηθεί ένα συνεχές παραλιακό μέτωπο από την Πύλα μέχρι το Μακένζι με μακροχρόνιο στόχο μέχρι το Μενεού και Περβόλια».

 

Ακολούθως ο Επαρχιακός Γραμματέας των Οικολόγων αναφέρθηκε για την επαρχία, για το ασφαλτικό, για τις λατομικές ζώνες και όχι μόνο

«Η μεγάλη δασώδης περιοχή της επαρχίας μεταξύ των χωριών Κόρνου, Πυργών, Ψευδά, Μοσφιλωτής, Δελίκηπο, Λεύκαρα πρόσφατα απειλήθηκε και ίσως απειλείται ακόμη με την πρόθεση εταιρειών να εγκαταστήσουν ασφαλτικές μονάδες αλλά και δημιουργία λατομικών ζωνών μέσα στις δασώδεις αυτές περιοχές. Ως Κίνημα Οικολόγων έχουμε ταχθεί υπέρ των κατοίκων που αντιδρούν και έχουμε δώσει το παρόν μας σε όλες τις μαχητικές διαμαρτυρίες τους. Οι δε βουλευτές μας εγγράφουν το θέμα στη βουλή για συζήτηση και άρση οποιονδήποτε αδειών έχουν δοθεί από την κυβέρνηση.

Πολλές κτηνοτροφικές περιοχές έχουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των λυμάτων των ζώων αλλά και τις άδειες που δίνει η πολεοδομία σε κοντινές αποστάσεις για οικιστική ανάπτυξη. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα συνεχή παράπονα επηρεαζόμενων κατοίκων που γειτονεύουν με τις κτηνοτροφικές περιοχές. Η επαρχία μας έχει μεγάλες κτηνοτροφικές περιοχές (Αραδίππου, Αθηένου, Δρομολαξιάς) όπου αυτό το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Δυστυχώς, όσες προσπάθειες και να έχουν γίνει από τις κοινότητες και τους δήμους για περιορισμό των σκουπιδιών στους αγρούς, αυτό, είναι ένα πολύ εμφανές φαινόμενο σε όλη την ύπαιθρο. Υπάρχουν επτά (7) πράσινα σημεία σε όλη την επαρχία μας που σε απόσταση μερικών λεπτών ο πολίτης μπορεί να μεταφέρει τα άχρηστα υλικά του αντί να τα πετά στα χωράφια !

Μέχρι τώρα η Λάρνακα θεωρείτο ο φτωχός συγγενής, το σκουπιδαριό του νησιού. Στην επαρχία μας λειτουργούν ρυπογόνες μονάδες όπως το ΧΥΤΥ Κόσιης, ο σταθμός ΑΗΚ στο Βασιλικό, το τσιμεντοποιείο στο Βασιλικό, ο σταθμός ΑΗΚ στην Δεκέλεια, οι κλίβανοι στη Κοφίνου, άλλες οχληρές βιομηχανίες κτλ και τώρα μεθοδεύονται οι μετακινήσεις ασφαλτικών εργοστασίων σε Κόσιη και Καλαβασό.

Η Λάρνακα έχει προοπτικές που πρέπει να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν.

  • Έχουμε δει να διοργανώνονται με επιτυχία στην πόλη και επαρχία μας μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ενώ έχουμε ομάδες εξωτερικού που προτιμούν την Λάρνακα για προετοιμασία.
  • Έχουμε μοναστήρια, ιερούς ναούς, τεμένη που προσελκύουν κόσμο για θρησκευτικό τουρισμό.
  • Έχουμε μια ορεινή περιοχή που παράγει παραδοσιακά εδέσματα, λευκαρίτικα κεντήματα, φρούτα και λαχανικά τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό
  • Έχουμε σε πολλές κοινότητες αγροτουριστικά καταλύματα για πιο “κουλτουριάρικες” διακοπές.

Πολλά έχουμε σαν πόλη και επαρχία».

 

Όπως ήταν αναμενόμενο κλείνοντας ρωτήσαμε τον κ. Χαραλάμπους και για τις επερχόμενες βουλευτικές του Μάϊου και για τους υποψήφιους του κόμματος του στην επαρχία μας

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές έχουμε επιλέξει άξιους ανθρώπους που θα αναδείξουν και θα προωθήσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της επαρχίας μας. Με γνώμονα αυτή την προσπάθεια και τον οραματισμό μας να αναπτυχθεί ορθολογιστικά η Λάρνακα, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα και την ταυτότητα της, προτείνουμε προς τους ψηφοφόρους, υποψηφίους από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Υποψηφίους που έχουν όρεξη να δουλέψουν.

Αυτοί είναι :

  • Αυξεντίου Νικόλας, καταστηματάρχης και γνώστης των προβλημάτων του εμπορικού κέντρου
  • Ιωσηφίδης Χρήστος, νομικός με θητεία στην Γενική Εισαγγελία και σύμβουλος για το Κυπριακό
  • Πίτσιλλος Δημήτρης, πρώην συνδικαλιστής, ιδρυματικός λειτουργός στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
  • Σταυριανός Α. Πανίκκος, ιατροδικαστής με πλούσιο βιογραφικό σε Ελλάδα και Κύπρο, πρώην βουλευτής Λάρνακας
  • Στυλιανού Λούκας, πρώην διευθυντής ΣΠΕ, χρηματοοικονομικός σύμβουλος
  • Σώσειλος Αντρέας, πρώην Δήμαρχος Λευκάρων, πρώην διευθυντής αεροδρομίου Λάρνακας και Πάφου.

Θεωρούμε, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ότι μπορούμε να προσφέρουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας, στην προσπάθεια της επαρχίας να πάρει τη θέση που της αξίζει και δυναμικά θα συμβάλουμε στην ορθολογιστική ανάπτυξη της».

Send this to a friend