Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Aυτή την εποχή η φύση ξαναγεννιέται και τα λουλούδια πλημμυρίζουν τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια
Aυτή την εποχή η φύση ξαναγεννιέται και τα λουλούδια πλημμυρίζουν τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια

Aυτή την εποχή η φύση ξαναγεννιέται και τα λουλούδια πλημμυρίζουν τους κήπους, τις αυλές και τα μπαλκόνια

Η άνοιξη φέρνει μαζί της χρώμα και υπέροχα αρώματα από τα φυτά που ανθίζουν παντού τριγύρω μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας και ο λαμπερός ήλιος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να φυτέψουμε τα αγαπημένα μας ανοιξιάτικα λουλούδια και καλλωπιστικά φυτά που θα απολαμβάνουμε καθημερινά στο σπίτι μας. Και έχουμε τόσο πολλές επιλογές!

Λουλούδια ετήσια και πολυετή, ανθεκτικά και ευαίσθητα, σε πανέμορφα σχήματα και χρωματικούς συνδυασμούς, από άσπρα, κίτρινα, ροζ, μοβ, μέχρι γαλάζια, κόκκινα και πορτοκαλί. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα πιο όμορφα λουλούδια για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας αυτή την εποχή και να χαρούμε την υπέροχη ανθοφορία τους.

1. Αλυσσο 

mistikakipou-aliso-frontida-1.jpg
Αλυσσο

 

Ενα αγαπημένο λουλούδι που φυτεύουμε την άνοιξη. Τα μικρά άνθη του άλυσσου, χρώματος λευκού, ρόδινου ή μοβ, αναδίδουν ένα άρωμα που θυμίζει μέλι και προσελκύει πολλές μέλισσες και πεταλούδες. Ετήσιο ανθόφυτο χαμηλής ανάπτυξης, το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το άλυσσο χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα. Με πλούσια και παρατεταμένη  ανθοφορία, που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, το άλυσσο είναι ιδανική επιλογή για ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα.

2. ∆ιμορφοθήκη 

Η διμορφοθήκη είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε αυτή την εποχή. Πολυετές, ποώδες, ανθοφόρο φυτό, η διμορφοθήκη αποτελεί αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών σε κήπους και σε βραχόκηπους για εδαφοκάλυψη στον κήπο, καθώς δημιουργού με ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών σε σχήμα μαργαρίτας. Κατά τη μεταφύτευση της διμορφοθήκης επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και προκειμένου να είναι ανοιχτά τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Eίναι ανθεκτική στην αλατότητα του εδάφους και γι’ αυτό είναι ιδανική επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες. Χρειάζεται πότισμα κάθε τρεις μέρες.

3. Βιολέτα 

mistikakipou-violeta-frontida.jpg
Βιολέτα

Για το γλυκό άρωμα που μοσχοβολούν οι βιολέτες, αξίζει να τις φυτέψουμε. Η βιολέτα, το υπέροχο ετήσιο λουλούδι, ξεχωρίζει για τα στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα της που κάνουν αντίθεση με τα εντυπωσιακά αρωματικά άνθη σε αποχρώσεις του λευκού, του κίτρινου, του ροζ, του μοβ και του κόκκινου. Θαυμάζουμε τη βιολέτα που φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις για τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Χρειάζεται πότισμα τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια της, να τα βάλουμε σε βάζο και να απολαύσουμε το άρωμά τους για αρκετές μέρες ακόμα.

4. Πετούνια 

Σήμα κατατεθέν της εποχής με την πλούσια ανθοφορία και τους εντυπωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς. Με πλούσια συμπαγή βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη και ύψος που περιορίζεται στα 20-50 εκατοστά, η πετούνια εντυπωσιάζει με τα άνθη της, με διάμετρο 10-15 εκατοστά, και χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη ανθοφορία, που ξεκινά αυτή την περίοδο και ολοκληρώνεται στα τέλη φθινοπώρου. Φυτεύουμε νάνες ποικιλίες στα παρτέρια, ενώ τις έρπουσες ποικιλίες τις επιλέγουμε για κρεμαστά καλάθια και για πολύχρωμη εδαφοκάλυψη. Χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσουν και σχετικά λίγο νερό, δύο φορές την εβδομάδα.

5. Βερβένα 

mistikakipou-vervena.jpg
Βερβένα

Η εποχή προσφέρεται και για τη βερβένα, ένα πολυετές πο- ώδες φυτό εδαφοκάλυψης που ξεχωρίζει για τα μικρά λου- λούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μοβ, μπλε και ροζ χρώμα. Η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια -από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου- και γι’ αυτό επιλέγεται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς. Φυτεύεται στον κήπο, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ είναι ιδανική και για κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξής της. Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, προστατευμένες από τον αέρα και την παγωνιά. Χρειάζεται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα.

6. Ζίνια 

Εχει φανατικούς θαυμαστές, καθώς εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών της. Επιλέγουμε χαμηλές ή ψηλές ποικιλίες ζίνιας για να τις φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν και σε παρτέρια. Μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς της ζίνιας με άλλα ποώδη ανθόφυτα, έχοντας πάντα υπόψη ότι η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει. Χρειάζεται πότισμα τρεις φορές την εβδομάδα. Και μια υπενθύμιση! Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της ζίνιας γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου και προκαλεί λευκές κηλίδες στα φύλλα της.

7. Γαριφαλιά 

mistikakipou-garifalia-frontida.jpg
Γαριφαλιά

Τη συναντάμε στις περισσότερες αυλές και μπαλκόνια, φυτεμένη σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μοβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό διάστημα. Χρειάζεται πότισμα κάθε τρεις μέρες αυτή την εποχή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες, ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Πιο γνωστές είναι η κοινή γαριφαλιά, το κινέζικο και το γαρίφαλο των ποιητών.

8.Πανσέδες 

Τι να πρωτοπούμε για τους πανσέδες, από τα πιο δημοφιλή ετήσια ανοιξιάτικα λουλούδια που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους. Αν επισκεφτούμε αυτή την εποχή τα φυτώρια και τα garden centers, θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα από μονόχρωμους πανσέδες (κίτρινους, πορτοκαλί, μπορντό, μοβ, λευκούς, μπλε) καθώς και από πανσέδες με πολύχρωμους συνδυασμούς μέχρι πανσέδες που διαθέτουν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο του άνθους. Μην ξεχάσω να σας πω ότι υπάρχουν και ποικιλίες πανσέδων με μικρότερα λουλούδια που φυτεύονται περισσότερο για εδαφοκάλυψη. Οι πανσέδες χρειάζονται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα.

9. Σκυλάκι 

mistikakipou-skilaki-louloudi.jpg
Σκυλάκι

Λατρεμένο και το σκυλάκι με τα υπέροχα λουλούδια σε εντυ- πωσιακούς χρωματικούς συνδυασμούς! Οποια ποικιλία και να επιλέξουμε -από τις νάνες ποικιλίες που φτάνουν στα 20-40 εκατοστά και ανθίζουν σε δύο μήνες από τη σπορά, μέχρι και τις ψηλότερες που είναι οψιμότερης άνθησης- είναι σίγουρο ότι θα μας αποζημιώσει. Τα σκυλάκια ευδοκιμούν σε μεγάλη ηλιοφάνεια, αν και τα καταφέρνουν μια χαρά και σε πιο σκιερά μέρη. Ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα τα σκυλάκια. Επιλέγουμε θέσεις φύτευσης προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους, για να μην έχουμε προβλήματα και σπάσουν οι ευαίσθητοι ανθοφόροι βλαστοί του.

10. Καλέντουλα 

Ενα λουλούδι που συναντάμε άγριο στη φύση και μπορούμε να φυτεύσουμε στον κήπο αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Ξαδερφάκι της μαργαρίτας, η καλέντουλα ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα λουλούδια της σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, που εμφανίζονται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Χρειάζεται πότισμα τρεις φορές την εβδομάδα. Και για τους φίλους της γαστρονομίας, τα άνθη της καλέντουλας τρώγονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ντεκόρ σε σαλάτες και για γαρ- νιτούρα σε διάφορα πιάτα στην κουζίνα μας.

Send this to a friend