Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Άδεια μητρότητας – πατρότητας, γονική άδεια: Τι πετύχαμε και τι διεκδικούμε
Άδεια μητρότητας – πατρότητας, γονική άδεια: Τι πετύχαμε και τι διεκδικούμε

Άδεια μητρότητας – πατρότητας, γονική άδεια: Τι πετύχαμε και τι διεκδικούμε

“Koινωνική απαίτηση η προώθηση πολιτικών για τη στήριξη των νέων γονέων”.

* Του Ανδρέας Αποστόλου

Tον Απρίλιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά μέτρων με στόχο την στήριξη της οικογένειας και την ισότητα των φύλων.  Τα μέτρα αυτά αφορούν υποχρεωτική θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, της γονικής άδειας, της άδειας φροντίδας, της ευέλικτης εργασίας και άλλων ρυθμίσεων που στηρίζουν την οικογένεια. Ως γνωστόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περιθώριο μέχρι και τρία χρόνια να εναρμονιστούν με την νομοθεσία. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο και το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονίσει άμεσα τις νομοθεσίες της, ώστε να είναι συμβατές με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η στήριξη των νέων γονέων είναι κοινωνική απαίτηση και το Κράτος οφείλει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει πολιτικές που να υπηρετούν το στόχο της διατήρησης της οικογένειας ως ζωτικού ιστού στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Με δική μας πρόταση κατακτήσαμε την άδεια Πατρότητας και έτσι ο κάθε πατέρας εξασφαλίζει άδεια για δύο εβδομάδες με απολαβές από το κράτος. Κερδίσαμε επίσης επιδότηση, βάση εισοδημάτων, των εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Διεκδικούμε:

–  Την θεσμοθέτηση της γονικής άδειας 60 ημερών, πληρωμένη από το κράτος, για κάθε γονέα.

–    Την αύξηση στο 100% του ποσού για άδεια μητρότητας και πατρότητας από το 72% του μισθού που είναι σήμερα, όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά κατά την γέννηση του παιδιού τα έξοδα της οικογένειας είναι αυξημένα. Η άδεια πατρότητας και μητρότητας η οποία καταβάλλεται την περίοδο του τοκετού θα πρέπει να αποζημιώνει πλήρως τον αιτητή. Περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιστρέφουν το 100% των εισοδημάτων του αιτητή κατά την διάρκεια της άδειας του ενώ η Κύπρος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μαζί με την Τσεχία και την Σλοβακία.

–    Την θεσμοθέτηση άδειας φροντίδας τουλάχιστον πέντε ημερών τον χρόνο σε όσους έχουν στο σπίτι κάποιο άτομο το οποίο έχει διαγνωστεί με χρόνια πάθηση και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από άλλα μέλη της οικογένειας.

–    Την εξέταση της αύξησης της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας από τις 18 εβδομάδες που είναι σήμερα στις 24 εβδομάδες.

–    Την έναρξη της συζήτησης με τους εργοδοτικούς φορείς για εφαρμογή και στην Κύπρο της ευέλικτης εργασίας εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί για νεαρούς γονείς.

Είμαστε υπερήφανοι για το κράτος πρόνοιας που διαθέτουμε στην Κύπρο αλλά ομολογουμένως είναι καιρός να υπάρξει διεύρυνση των πολιτικών που θα στηρίξουν ακόμη περισσότερο τα νέα ζευγάρια και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι ιδιαίτερα ανηφορικός για τα παιδιά της νέας γενιάς, που θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο να βάλουν στο περιθώριο τα σχέδιά τους, τα όνειρά τους, τις προτεραιότητές τους. Στα πρώτα τους βήματα για τη δημιουργία του σπιτικού τους, το κράτος έχει υποχρέωση να τους προσφέρει ένα ουσιαστικό αποκούμπι. Είναι καθήκον μας να καταθέσουμε ρεαλιστικές προτάσεις, κοστολογημένες και υλοποιήσιμες. 

*Υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχία.

Send this to a friend