Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES Ο Σαρίπολος Νικόλαος από τα Λεύκαρα γεννήθηκε στη Λάρνακα ( 1817-1887)
Ο Σαρίπολος Νικόλαος από τα Λεύκαρα γεννήθηκε στη Λάρνακα  ( 1817-1887)

Ο Σαρίπολος Νικόλαος από τα Λεύκαρα γεννήθηκε στη Λάρνακα ( 1817-1887)

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1817. Πατέρας του ο Ιωάννης Μ.Σαρίπολος από το Λεύκαρα και μητέρα του η Χρυσηίδα (Τσικινέττα) Πελενδρίδη από τη Λεμεσό. Μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι οθωμανικές αρχές δήμευσαν την περιουσία του πατέρα του, λόγω της επαναστατικής δράσης του, και η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από την Κύπρο και εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη.

Ο Σαρίπολος επέστρεψε στην Κύπρο το 1830 κα μαθήτευσε στον διδάσκαλο Δ.Θεμιστοκλή στη Λάρνακα. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Σχολή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, έλαβε τα απολυτήρια των θεωρητικών και θετικών σπουδών και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Παρισιού. Τελικά μετεγγράφη στην Νομική Σχολή και μετά το πέρας των σπουδών του ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Νομικής το 1844.

Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως ιδιαίτερος γραμματέας του Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη. Το 1846, διορίστηκε υφηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο μήνες μετά έκτακτος καθηγητής του Συνταγματικού και Ποινικού Δικαίου.Το 1852 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο εξαιτίας της πολιτικής δραστηριότητάς του και ασχολήθηκε με την ενεργό δικηγορία. Υπήρξε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επανήλθε το 1862 οπότε διορίστηκε τακτικός καθηγητής του Εθνικού Δικαίου, τον επόμενο χρόνο έγινε τακτικός καθηγητής της ποινικής επιστήμης και το 1867 του Συνταγματικού και του Διεθνούς Δικαίου.

Στο Πανεπιστήμιο παρέμεινε μέχρι το 1875.
Πήρε μέρος στην Β΄ εν Αθήναις Εθνική Συνέλευση (1862-1864) ως πληρεξούσιος του Πανεπιστημίου και των ελληνικών παροικιών ( Ανδριανουπόλεως, Φιλιππουπόλεως, Πύργου, Βηρυτού, Δαμασκού και Κύπρου).

Το διάστημα αυτό εργάστηκε για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του Συντάγματος του οποίου ήταν και εισηγητής. Για τη συνολική του προσφορά στη νομική επιστήμη διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας των Παρισίων και της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου.

Παντρεύτηκε το 1847 και απέκτησε εννέα παιδιά.

Το συγγραφικό του έργο υπήρξε πλούσιο και πολυσχιδές. Έγραψε πολλές νομικές και ιστορικές μελέτες ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση.
Μαζί με άλλους κύπριους στην Ελλάδα μερίμνησε να αποσταλούν βιβλία για την σπουδάζουσα νεολαία στα πρώτα σχολεία της Κύπρου.
(Πληροφορίες από το διαδίκτυο και το Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920 του Αριστείδη Λ.Κουδουνάρη)

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Send this to a friend