Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Smoothies για τόνωση του ανοσοποιητικού
Smoothies για τόνωση του ανοσοποιητικού

Smoothies για τόνωση του ανοσοποιητικού

Τα smoothies αποτελούν ένα πολύ καλό αλλά και ‘γρήγορο’ τρόπο να πάρουμε τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά ενός γεύματος ιδιαίτερα αν δεν έχουμε πολύ χρόνο να προετοιμάσουμε πρωινό ή κάποιο σνακ.

Εκτός του ότι αποτελούν μια γρήγορη πηγή φυτικών ινών αλλά και ενυδάτωσης, είναι και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσα από τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

1. Smoothie μούρων & μπανάνας (Super Berry & Banana Smoothie)

Χρόνος προετοιμασίας: 5-7 λεπτά
Θερμίδες ανά μερίδα: 210

Υλικά για 2 μερίδες:

• 1 ½ φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα (βατόμουρα, blueberries, σμέουρα, κτλ.)

• 1 μέτρια ώριμη μπανάνα σε κομμάτια

• 1 φλ. ημιάπαχο γάλα ή υποκατάστατο γάλακτος (μπορείτε να αντικαταστήσετε με 1 φλ. γιαούρτι)

• 2 κ.σ μέλι

• ½ φλ. πάγο

Οδηγίες:
Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Καλό να γνωρίζουμε:
Το πιο πάνω smoothie αποτελεί μια καλή επιλογή για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μούρα. Τα αντιοξειδωτικά μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες (free radicals) οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα να προκαλούν διάφορες ασθένειες.

2. Πράσινο smoothie για ενίσχυση ανοσοποιητικού (Immune Booster Green Smoothie)

Χρόνος προετοιμασίας: 7-10 λεπτά

Θερμίδες ανά μερίδα: 112

Υλικά για 2 μερίδες:

• 1 ½ φλ. σπανάκι και λαχανίδα (kale) χοντροκομμένα

• 1 ½ φλ. κατεψυγμένο μάνγκο, ανανά και ακτινίδιο (μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα σε πακέτο ή μπορείτε να καταψύξετε φρέσκα)

• 1 – 1 ½ φλ. ημιάπαχο γάλα ή υποκατάστατο γάλακτος

• 2 κ.γ. μέλι

• ½ κ.γ. τριμμένη πιπερόριζα (ginger)

• Χυμό από μισό λεμόνι

Οδηγίες:
1. Βάζετε πρώτα το σπανάκι με τη λαχανίδα σε ένα μπλέντερ μαζί με το γάλα και αναμειγνύετε.
2. Προσθέστε τα κατεψυγμένα φρούτα, το μέλι, την πιπερόριζα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.
3. Αν θέλετε πιο ρευστή υφή απλά προσθέστε περισσότερο γάλα ή νερό.

Καλό να γνωρίζουμε:
Το σπανάκι και η λαχανίδα παρέχουν μια γενναιόδωρη δόση βιταμίνης C αλλά και αντιοξειδωτικών, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, προσδίδουν ασβέστιο, φολικό οξύ αλλά και φυτικές ίνες που βοηθούν περαιτέρω στην ασπίδα καταπολέμησης των ιών. Αξίζει να σημειώσουμε και την πολύ καλή φυσική πηγή βιταμίνης C που βρίσκεται στο μάνγκο, στο ακτινίδιο όπως επίσης και στο λεμόνι!

Ειρήνη Πελεκανή
Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας Holland & Barrett
Διατροφολόγος

Send this to a friend