Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να τρώνε φρούτα και λαχανικά
Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να τρώνε φρούτα και λαχανικά

Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να τρώνε φρούτα και λαχανικά

Είναι μια καλή περίοδος τώρα, που έχετε χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι, να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές βάσεις. Βρίσκονται σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, και ότι μαθαίνουν τώρα, το απορροφούν εύκολα και θα το κρατήσουν σαν τρόπο ζωής ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους. Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τη σχέση των παιδιών σας με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η αποδοχή των λαχανικών και των φρούτων από τα παιδιά, κάποτε έρχεται σε αντιπαράθεση με τους γονείς. Αν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο με το παιδί σας, είναι ένα θέμα που πρέπει να σας απασχολήσει όταν αυτό βρίσκεται ακόμα σε μικρή ηλικία, καθώς μεγαλώνοντας θα του είναι πιο δύσκολο να τα αποδεχτεί. Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά έχουν ανεκτίμητη θρεπτική αξία, και αυτό είναι κάτι που πρέπει πάση θυσία να μάθετε στα παιδιά σας, βοηθώντας τα να συνηθίσουν τις γεύσεις τους από μικρά.

Οι γονείς είναι ο καθρέφτης των παιδιών! Σαν πρότυπό τους λοιπόν πρέπει να σας βλέπουν και εσάς να καταναλώνετε συχνά φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικό να μην τα πιέζετε, και να μην τα επιβραβεύετε ή να τα τιμωρείτε χρησιμοποιώντας τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα γλυκά, αφού με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουν απλά να απεχθάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά! Δώστε τους χρόνο, είναι απόλυτα κατανοητό!

Προσπαθήστε να συνδυάζεται όλα τα κύρια γεύματα με λαχανικά! Για παράδειγμα στο πρωινό, αν θα φάνε τοστ, μπορείτε να δημιουργήσετε πάνω στο ψωμί μια φατσούλα με αγγουράκι και ντομάτα! Επίσης προσπαθήστε να συνοδεύετε το μεσημεριανό και το βραδινό με σαλάτα, και να διαμορφώνετε το φαγητό μέσα στο πιάτο με τρόπο που να είναι όμορφο σε παρουσία, συμπεριλαμβάνοντας πολύχρωμα λαχανικά εποχής. Τα χρώματα είναι πιο ελκυστικά στα μάτια των παιδιών, και έτσι θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον.

Προσθέστε στις συνταγές σας τα φρούτα και τα λαχανικά! Για παράδειγμα στο ρύζι, μπορείτε να βάλετε διάφορα κατεψυγμένα λαχανικά, ή να φτιάξετε πίτσα σε τορτίγια προσθέτοντας μανιτάρια, ντομάτα και καλαμπόκι. Όσον αφορά τα φρούτα μέσα σε συνταγές μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό κέικ χαμηλό σε ζάχαρη με αχλάδι, ή μπισκότα βρώμης με μπανάνα!

Ορίστε κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας, σαν την ώρα του φρούτου. Κάνοντας το αυτό για αρκετό χρονικό διάστημα, θα βοηθήσει το παιδί να το συνηθίσει και έτσι μετά, από μόνο του θα ζητά το φρούτο. Μπορείτε με διαφορετικά φρούτα εποχής και διαφορετικά χρώματα, να φτιάξετε ξυλάκια. Είναι και πάλι κάτι που θα τραβήξει το ενδιαφέρον στα μάτια του παιδιού.

Δώστε χρόνο στα παιδιά και μην τα παρατάτε! Με υπομονή και επιμονή, είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρετε!

Μαρία Πιερίδου
Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας Holland & Barrett
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Send this to a friend