Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου
Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου

Της Ειρήνης Αντωνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου από το 1965, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου, για τα παιδιά και τους νέους, για να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους φορείς που μοχθούν σ’ όλο τον κόσμο, για την ανάπτυξη αυτού του ευαίσθητου τομέα της θεατρικής τέχνης.

 Με την ευκαιρία αυτή συνομιλήσαμε με τον κ. Ξενάκη Κυριακίδη, ηθοποιό και σκηνοθέτη και ιδρυτή του Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου Αντίδοτο στη Κύπρο.

Όπως ήταν αναμενόμενο ζητήσαμε από τον κ. Κυριακίδη να μας πει λίγα λόγια, για το Παιδικό και Εφηβικό Θέατρο, αλλά και την σημερινή μέρα.

«Το Παιδικό και Εφηβικό θέατρο το γνώρισα όταν πήγα για σπουδές στη Δανία. Είχε προηγηθεί μια πολύ όμορφη περιπέτεια στο Λονδίνο όπου έκανα σπουδές σε Δραματική Σχολή. Η “γνωριμία” μου λοιπόν με το Παιδικό και Εφηβικό θέατρο μου προκάλεσε ένα σοκ. Ερωτήματα όπως “γιατί ρε γ… το στη Κύπρο να μην το πάρουμε ακόμα πρέφα;” “Γιατί το Παιδικό θέατρο στη Κύπρο να είναι ακόμα 50 χρόνια πίσω και να είναι ΤΟΣΟ κακής ποιότητας;” Αυτά τα ερωτήματα προσπάθησα να τα απαντήσω όταν επέστρεψα στη Κύπρο το 1999. Η αλήθεια είναι ότι λόγω άγνοιας και έλλειψης ενδιαφέροντος από κείνους που ήδη θεωρούνταν “αρμόδιοι” στο θέμα με έσπρωξε στο να φτιάξω με άλλους συνάδελφους το Θέατρο ΑΝΤΙΔΟΤΟ.

Σήμερα που είναι η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού και Εφηβικού Θεάτρου θα ήθελα να αναφέρω μόνο τα θετικά αποτελέσματα μιας μεγάλης προσπάθειας και μιας πετυχημένης πορείας. Ο ΘΟΚ έχει φτιάξει Εφηβική Σκηνή, πολλά θεατρικά σχήματα έχουν ξεφυτρώσει και ασχολούνται αποκλειστικά με το Εφηβικό Θέατρο.

Το Θέατρο ΑΝΤΙΔΟΤΟ έχει προσφέρει πιστεύω πολλά στο Παιδικό και Εφηβικό Θέατρο. Έχει κερδίσει δυο διακρίσεις από το ΘΟΚ με τα έργα “ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ” και “Μίμος και Μίμη”. Κατάφερε να φτιάξει το δικό του θέατρο στο πρώην σινεμά ΟΘΕΛΛΟΣ. Η αντιμετώπιση από τη πολιτεία και από τις δημοτικές αρχές ήταν να “αφήσουν” αυτό το θέατρο να ΚΛΕΙΣΕΙ και να μετατραπεί σε υπεραγορά! Αυτό θα ήθελα να το αναφέρω πλέον σαν μια θλιβερή ανάμνηση με την ευχή ότι από τώρα και στο εξής το Παιδικό και Εφηβικό Θέατρο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια από τις καλύτερες μεθόδους ανάπτυξης πολιτισμού και πρόληψης όσον αφορά τη παιδική και νεανική παραβατικότητα.

Αυτό το χαρακτήρα έχει και η υποψηφιότητα μου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Θα ασχοληθώ σχεδόν αποκλειστικά με τη πάρα πέρα πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας»

Send this to a friend