Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ NASA: Στη δημοσιότητα η πρώτη ηχογράφηση του ρόβερ στον Άρη – Περίεργος θόρυβος προκαλεί αμηχανία
NASA: Στη δημοσιότητα η πρώτη ηχογράφηση του ρόβερ στον Άρη – Περίεργος θόρυβος προκαλεί αμηχανία

NASA: Στη δημοσιότητα η πρώτη ηχογράφηση του ρόβερ στον Άρη – Περίεργος θόρυβος προκαλεί αμηχανία

Έναν μυστηριώδη ήχο που ακούγεται στο κλιπ που έστειλε το ρόβερ της NASA στον Άρη παρακολουθούν οι επιστήμονες, διατυπώνοντας πολλά ερωτήματα.

Στην πρώτη ηχογράφηση που εστάλη από τον Κόκκινο Πλανήτη, ακούει κανείς τον απόκοσμο ήχο της λείανσης, έναν μεταλλικό ήχο και ενός άλλου θορύβου, που θα ήταν πολύ ανησυχητικός για τα πρότυπα της Γης.

Οι θόρυβοι που έγιναν από τους έξι μεταλλικούς τροχούς του ρομποτικό ρόβερ Perseverance
στην πρώτη δοκιμαστική διαδρομή πριν δύο εβδομάδες αποτελούν μέρος μιας ροής ήχου 16 λεπτών σε πρώτη διάρκεια, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

Προσπαθούν να καταλάβουν την προέλευση του ήχου

«Αν άκουγα αυτούς τους θορύβους στο αυτοκίνητό μου, θα έπαιρνα και θα ζητούσα ρυμούλκηση» είπε ο μηχανικός της ομάδας του Ρόβερ Ντέιβ Γκρουλ, προσθέτοντας ότι αν σκεφτεί κανείς τι ακούει και πού ηχογραφήθηκε, βγάζει νόημα.

Σύμφωνα με τη NASA, το ηχητικό περιλαμβάνει έναν απροσδόκητο θόρυβο γδαρσίματος και οι μηχανικοί προσπαθούν να καταλάβουν από πού προέρχεται.

Το Perseverance, που είναι και το πιο προηγμένο ρομπότ που εστάλη ποτέ στον Άρη, προσγειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου για να αναζητήσει σημάδια προηγούμενης ζωής.

Τα δύο μικρόφωνα του ρόβερ

Τα δείγματα θα ληφθούν από τους πλέον υποσχόμενους βράχους για ενδεχόμενη μεταφορά τους στη Γη. Το ρόβερ έχει δύο μικρόφωνα. Το ένα κατέγραψε τους θορύβους του ανέμου και των εδαφών και το δεύτερο προοριζόταν να καταγράψει την κάθοδο και την προσγείωση.

Το δεύτερο μικρόφωνο δεν κατέγραψε τους ήχους από την άφιξη του ρόβερ στον Άρη, αλλά μπόρεσε να ηχογραφήσει την πρώτη δοκιμαστική διαδρομή στις 4 Μαρτίου. Παράλληλα, το ρόβερ θα απελευθερώσει ένα πειραματικό ελικόπτερο με το όνομα Ingenuity, που θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη, η οποία προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα.

Τα μικρόφωνα του ρόβερ βρίσκονται στο όργανο SuperCam που βρίσκεται πάνω στον ιστό του τηλεχειριστηρίου του Rover. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποστολής, οι επιστήμονες ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν τις ηχογραφήσεις για να αναλύσουν τα πετρώματα και το έδαφος του Άρη.

Το σύστημα παραδίδει τα στοιχεία στη Γαλλική Διαστημική Εταιρεία, στο κέντρο της στην Τουλούζη. Τον περασμένο μήνα, ερευνητές του γαλλικού κέντρου υποστήριζαν ότι ο ήχος έχει εξαιρετική ποιότητα.

Την ίδια ώρα, το νερό που κάποτε έρεε πάνω από την επιφάνεια του Άρη φαίνεται ότι έχει παγιδευτεί μέσα στον φλοιό του, σύμφωνα με μελέτη χρηματοδοτούμενη από τη NASA που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα.

Πηγή: Protothema.gr

Send this to a friend