Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES O κινηματογράφος στη Λάρνακα τα πολύ παλιά χρόνια
O κινηματογράφος στη Λάρνακα τα πολύ παλιά χρόνια

O κινηματογράφος στη Λάρνακα τα πολύ παλιά χρόνια

Του Λούη Περεντού

Με την έναρξη του 20ου αιώνα, το 1902, αρχίζουν δειλά-δειλά, να οργανώνονται κινηματογραφικές παραστάσεις, στο Καφενείο του Καραβιώτη, από τον «Θίασο Ποικιλιών» με τους Α.Σταμπούλη και Λ.Καρακασλή στο θέατρον ΑΠΟΛΛΩΝ του Ξενοφώντα Αντωνιάδη.

Αργότερα, το 1913, ο επιχειρηματίας Μ. Κυπριανού λειτουργεί τον κινηματογράφο «Αστέρ Πατέ» και ακολούθησε ο κινηματογράφος «Γκωμόν» που λειτουργούσε στο καφενείο του Ζαχαρία Παπαδοπούλου.

Είναι γνωστός ο πόλεμος μεταξύ των κινηματογράφων «Αστερ Πατέ» και «Γκωμόν» στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν το κοινό.

Οι ντελάληδές τους συχνά ανάγγελλαν πρωτότυπες ανακαλύψεις όπως «την κινηματογραφίαν άνευ οθόνης, τον κινούμενον τοίχον» και άλλα. Τελικά επεκράτησε ο κινηματογράφος «Αστερ Πατέ».

Την προβολή των βωβών ταινιών συνόδευαν στο πιάνο ο Thomas, και άλλα μικρά μουσικά συγκροτήματα με τους Γιασεμίδη, Σωτήρη Παρπέρη, Κ.Παπού, Βιρτζινί και Β.Γενοβκιάν.

Σημειώνουμε ότι τις παραστάσεις κινηματογράφου συχνά εμπλούτιζαν η προβολή επικαίρων, όπως τις μάχες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, παραστάσεις καραγκιόζη και μουσικά διαλείμματα με μικρές ορχήστρες.

Ακολούθησε η λειτουργία των κινηματογράφων χειμερινό ΑΤΤΙΚΟΝ, ΟΘΕΛΛΟΣ, REX, θερινό ΑΤΤΙΚΟΝ, ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ.

 

Send this to a friend