Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πάνε στο Εφετείο τα ασφαλτικά στο Δάλι
Πάνε στο Εφετείο τα ασφαλτικά στο Δάλι

Πάνε στο Εφετείο τα ασφαλτικά στο Δάλι

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Νομικής Υπηρεσίας να αναστείλει τη λειτουργία των δύο ασφαλτικών εργοστασίων στο Γέρι και τα Λατσιά, τα οποία επηρεάζουν τους κατοίκους της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δάλι.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε χθες το διπλό αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για την έκδοση διαταγμάτων αναστολής των εργασιών δύο μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στις βιομηχανικές περιοχές Γερίου και Τσερίου. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, που υποστήριξε τις αιτήσεις, αφού μελέτησε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, αποφάσισε όπως καταχωρηθεί έφεση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας.

Με τα διατάγματα ζητείτο η αναστολή της λειτουργίας των δύο εργοστασίων, λόγω κατ’ ισχυρισμόν πρόκλησης δημόσιας οχληρίας, διά της εκπομπής αναθυμιάσεων, καπνών, οσμών κ.λπ., που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο την άνεση των κατοίκων της περιοχής. Το Δικαστήριο βρήκε ότι δεν προκύπτει να συνοδεύονται, οι κατ’ ισχυρισμόν ζημιογόνες για την υγεία του κοινού πράξεις ή/και παραλείψεις, από οποιαδήποτε παράνομη πράξη ή παράλειψη εκτέλεσης νομικής υποχρέωσης τους. Υποδεικνύεται από το Δικαστήριο πως είναι αποδεκτό από τη Ν. Υπηρεσία πως δεν παραβιάζεται από τη λειτουργία των εργοστασίων οποιαδήποτε νομοθεσία και ότι οι ρύποι που εκπέμπονται είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.

Στην απόφαση σημειώνεται το οξύμωρο, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο υπέδειξε τα τεμάχια, που θα μετακινούνταν τα εργοστάσια, και ενώ οι υπεύθυνοί τους αποδέχθηκαν να μετακινηθούν στα τεμάχια που τους υποδείχθηκαν, προβαίνοντας στις αναγκαίες ενέργειες (υποβολή αιτήσεων για Πολεοδομική άδεια και εκπονήσεις περιβαλλοντικών μελετών) οι οποίες θα εξετάζονταν από τις αρμόδιες Αρχές, ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε, στις 25/01/2021, την παρούσα αγωγή μαζί με μονομερή, αρχικά, αίτηση για την έκδοση των επίδικων διαταγμάτων. «Το ζητούμενο, στην περίπτωση αναφέρει το Δικαστήριο, είναι εάν εδικαιολογείτο η προσπάθεια εξασφάλισης προσωρινών διαταγμάτων και μάλιστα με μονομερή αίτηση, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία μετακίνησης, στη βάση των συμφωνηθέντων. Υποδεικνύεται δε πως δεν υπήρξε ισχυρισμός για υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα εκ μέρους των εργοστασίων ή για δική τους ευθύνη για την όποια καθυστέρηση παρατηρείται. Υπό τα πιο πάνω δεδομένα, κρίνω πως δεν θα ήταν ορθό και δίκαιο να εκδίδονταν τα αιτούμενα διατάγματα. Δεδομένου μάλιστα, ότι το εργοστάσιο λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο και στην ίδια περιοχή εδώ και δεκαετίες και τα προβλήματα από τη λειτουργία του με την κατ’ ισχυρισμόν οχληρία απασχολούν τις κρατικές υπηρεσίες και τους κατοίκους της περιοχής τα τελευταία έξι, τουλάχιστον, χρόνια. Το ισοζύγιο της ευχέρειας, συνεπώς, συνηγορεί υπέρ της διατήρησης του status quo, με την άρνηση έκδοσης των αιτούμενων δραστικών διαταγμάτων.

Όσο κατανοητή και να είναι η ανησυχία των επηρεαζόμενων κατοίκων από τη λειτουργία των ασφαλτικών εργοστασίων στην επίδικη περιοχή, δεν ενδείκνυτο, υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης, η επιδίωξη των θεραπειών μέσω της ενδιάμεσης αίτησης. Μάλιστα το Δικαστήριο βρήκε ότι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών στις 12/2/2021, ότι το Υπουργικό αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο για μετεγκατάσταση των δύο μονάδων, ενώ τον Δεκέμβριο αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας τους, αποδυναμώνει τη θέση που προώθησε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στην αγόρευσή του πως η απόφαση για την καταχώριση της παρούσας αγωγής δεν μπορεί να διασυνδεθεί με τη συμφωνία και τη διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend