Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Αγώνας για μια ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα – Το όραμα μου για την Κύπρο
Αγώνας για μια ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα – Το όραμα μου για την Κύπρο

Αγώνας για μια ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα – Το όραμα μου για την Κύπρο

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Κυπριακό κάθε άλλο παρά προκαλούν αισιοδοξία και για μια ακόμη φορά υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον νέων διλημμάτων. Η επί θύρας άτυπη πενταμερής διάσκεψη ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αντιθέτως, η Τουρκία η οποία είναι μέρος του προβλήματος, εμφανίζεται μέρος της λύσης και μάλιστα εισπράττει εύσημα για την εποικοδομητική της στάση. Η ακραία ρητορική της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη διαλύουν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων προσβλέπουν σε θετική κατάληξη. Η απαράδεκτη ουδετερότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η αδιαφορία των Ευρωπαίων εταίρων μας δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για την κατάληξη της νέας αυτής προσπάθειας και τις πολλαπλές προκλήσεις που θα κληθούμε να διαχειριστούμε στη συνέχεια, σαράντα έξι και πλέον χρόνια μετά την τραγωδία του 1974.

Ασπίδα και δόρυ μας παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Η εξήντα και πλέον ετών Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επόμενη μέρα της λύσης, δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από αυτό. Ως εκ τούτου, η αναζητούμενη λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, να οδηγεί σε ένα σύγχρονο κράτος, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Κυρίως όμως, θα πρέπει να είναι ένα κράτος που να υπηρετεί τους νόμιμους Κύπριους πολίτες και κανέναν άλλο. Ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένους στρατούς, κηδεμόνες και προστάτες.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό έχουμε όλοι την υποχρέωση να εργαστούμε για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, να το κάνουμε ισχυρότερο και αποδοτικότερο. Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία του παρεμβατικού ρόλου ενός σύγχρονου κράτους ώστε να είναι σε θέση να διασφαλίζει ζωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως είναι η υγεία, η ασφάλεια, η σίτιση, η στέγαση, η παιδεία και άλλα. Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν ισχυρή οικονομία, η οποία θα επέλθει μέσω μιας νοικοκυρεμένης διαχείρισης, που θα απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, θα στηρίζει τις υγιείς επιχειρήσεις και θα προάγει το επιχειρείν.

Προϋπόθεση για όλα τα πιο πάνω είναι η χάραξη πολιτικών που θα υπηρετούν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, έχοντας στο επίκεντρό τους τον πολίτη. Πολιτικές που θα δίδουν περισσότερα εργαλεία συμμετοχής και ελέγχου στους πολίτες αλλά και θα εκσυγχρονίζουν το πολιτικό σύστημα και το κράτος μας. Οι συνεχείς αποκαλύψεις για σκάνδαλα, τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς και τα φαινόμενα διαπλοκής, απογοητεύουν ακόμη περισσότερο τους πολίτες και υπονομεύουν τη μεγάλη προσπάθεια για να φτιάξουμε την Κύπρο που θέλουμε, την Κύπρο που μας αξίζει.

Εκτός από τον εκσυχρονισμό της πολιτικής ζωής και την διαφάνεια θέτω ψηλά στην ατζέντα μου την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η πολιτική αποκτά ουσία και νόημα όταν μετουσιώνεται σε πράξη και βρίσκει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Για να έχει μια πετυχημένη θητεία ένας Βουλευτής θα πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένα θέματα στα οποία έχει την γνώση και την εμπειρία ώστε να μπορέσει να τα φέρει εις πέρας. Φυσικά ο Βουλευτής θα πρέπει να έχει γνώμη, γνώση και άποψη και για θέματα που δεν άπτονται του γνωστικού του πεδίου για να μπορεί να τοποθετείται είτε για κυβερνητικά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου συναδέλφων του που κατατίθενται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλά κυρίως για να μπορεί να τοποθετηθεί κατά την ψήφιση του στην ολομέλεια. Το μοντέλο «βουλευτής παντογνώστης» έχει κλείσει τον κύκλο του και δεν με εκφράζει.

Εάν οι πολίτες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας με τιμήσουν με τη ψήφο τους και με εκλέξουν να τους εκπροσωπώ, θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τεχνοκράτες και επαγγελματίες του κάθε γνωστικού πεδίου εκεί και όπου μπορώ για να ενισχύω την γνώση μου σε εξειδικευμένα θέματα αλλά κυρίως για να μεταφέρω την επιστημονική άποψη εντός του Κοινοβουλίου. Θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μηχανισμούς επικοινωνίας και διαλόγου προωθώντας νομοσχέδια και προτάσεις νόμου σε ανθρώπους που εκφέρουν άποψη αλλά παράλληλα θα συνδιαμορφώνω μαζί τους τις προτάσεις νόμου που θα καταθέτω.

Λέγοντας τα πιο πάνω θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις δικές μου βασικές προτεραιότητες και το πως θα συμβάλω στο όραμα που έχουμε όλοι για την Κύπρο της επόμενης δεκαετίας γνωρίζοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός ένας Βουλευτής και να φέρει εις πέρας συγκεκριμένους στόχους, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα θέματα έχοντας όραμα, γνώση και στρατηγική.

Θέτω λοιπόν ως προτεραιότητά μου:

1) Την δημιουργία συντονιστικού σώματος για ενιαία φωνή διεκδίκησης για την Λάρνακα όπως αναλυτικά την κατάθεσα στο όραμα μου για την Λάρνακα. Πιστεύω ακράδαντα πως η δεκαετία που διανύουμε ανήκει στην επαρχία μας και αποτελεί για εμένα βασική μου προτεραιότητα να συμβάλω στην ανάπτυξη της Λάρνακας και την ευημερία των πολιτών της.

2) Την στήριξη των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους με την δημιουργία Μονάδων Ανακουφιστικής και Καθημερινής φροντίδας σε όλες τις επαρχίες και ειδικότερα την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας για την δημιουργία Μονάδας Καθημερινής Φροντίδας Καρκινοπαθών στο Νοσοκομείο Λάρνακας πρωτοβουλίας της οποίας έχω την ευθύνη να συντονίζω.

3) Την βελτίωση του πλαισίου κοινωνικών αδειών (άδειας πατρότητας – μητρότητας – γονικής άδειας) στα επίπεδα που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών με στόχο την αντιμετώπιση ενός μεγάλου εθνικού προβλήματος αυτού της υπογεννητικότητας.

Τα πιο πάνω είναι θέματα στα οποία είχα πολιτική και κοινωνική δράση τα προηγούμενα χρόνια και εκτιμώ πως έχω την εμπειρία για να συμβάλω στην προώθησή τους.

Η προσπάθειά μας, λοιπόν, για την Κύπρο που θέλουμε είναι προσπάθεια που περνά μέσα από τις επόμενες εκλογές και θα εξαρτηθεί από την νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια δηλώνω «παρών», με μοναδική έγνοια να συμβάλω στο βαθμό που μπορώ για μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική, σύγχρονη, ασφαλή και ευημερούσα, ώστε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερη.

Αυτό είναι το δικό μου όραμα για την Κύπρο. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου προς τους συμπολίτες μου, τους οποίους κοιτάζω στα μάτια διεκδικώντας τη στήριξή τους. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Ανδρέας Αποστόλου, Υποψήφιος Βουλευτής Επαρχίας Λάρνακας ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία
Πολιτικός Μηχανικός – Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης

Send this to a friend