Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πάλι χωρίς γιατρό οι αιμοκαθαρόμενοι Αμμοχώστου
Πάλι χωρίς γιατρό οι αιμοκαθαρόμενοι Αμμοχώστου

Πάλι χωρίς γιατρό οι αιμοκαθαρόμενοι Αμμοχώστου

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Νέα παράπονα εκφράζουν οι αιμοκαθαρόμενοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, οι οποίοι κάνουν λόγο για υπολειτουργία της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Προειδοποιούν, δε, με αποχή από τις θεραπείες τους εάν δεν ικανοποιηθούν σύντομα τα αιτήματά τους.

Μ’ επιστολή που απέστειλε στον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου Γεώργιο Καροτσάκη, στην επιστημονική διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη και στους βουλευτές της επαρχίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αιμοκαθαρόμενων Αμμοχώστου Γεώργιος Κκέζος γνωστοποιεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και καλεί τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύσεις.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Κκέζος, λόγω τερματισμού συμβολαίου στο νοσοκομείο, απέμεινε μόνο ένας γιατρός στη μονάδα αιμοκάθαρσης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επί καθήκον (oncall) γιατρός για αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, σημειώνει, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η στελέχωση της μονάδας αιμοκάθαρσης με ακόμα ένα γιατρό για κάλυψη των έκτακτων αναγκών καθώς και με δύο νοσηλευτές.

«Ο κάθε αιμοκαθαρόμενος πληρώνει μηνιαίως περίπου 100 ευρώ σε φάρμακα που δεν εντάσσονται στους καταλόγους του ΓΕΣΥ. Σαν αιμοκαθαρόμενοι της επαρχίας Αμμοχώστου αρνούμαστε να μας παραπέμπουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για έκτακτα περιστατικά. Κι ένας λόγος είναι η απόσταση. Ο κυριότερος, όμως, λόγος είναι ότι οι πλείστοι ασθενείς υποχρεωτικά χρειάζονται συνοδεία για να μεταβούν για αιμοκάθαρση.

Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης διαρκεί περίπου 3-4 ώρες και μετά είναι αναγκαία η παραμονή στο χώρο για ακόμα περίπου δύο ώρες μέχρι να συνέλθει ο ασθενής», σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου αιμοκαθαρόμενων. Περαιτέρω, ο Γεώργιος Κκέζος υπενθυμίζει ότι οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί πριν από περίπου ένα χρόνο για επέκταση της μονάδας αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί κι εξέφρασε την άποψη πως κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τη μονάδα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αιμοκαθαρόμενων Αμμοχώστου εκφράζει την ελπίδα πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα τροχιοδρομηθούν λύσεις για τα προβλήματα των αιμοκαθαρόμενων, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση, αρχές Απριλίου, οι αιμοκαθαρόμενοι θ’ απέχουν από τις θεραπείες τους και τις μηχανές αιμοκάθαρσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Καλεί, δε, τους βουλευτές της επαρχίας ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν τα αιτήματα των ασθενών.

Send this to a friend