Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Οι χώροι εστίασης, τα γυμνάσια και τα… sms που παραμένουν
Οι χώροι εστίασης, τα γυμνάσια και τα… sms που παραμένουν

Οι χώροι εστίασης, τα γυμνάσια και τα… sms που παραμένουν

Έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς, οι χώροι εστίασης, μάλλον θα πάρουν το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους από την ερχόμενη Τρίτη.

Για τους μαθητές του Γυμνασίου όμως, το σκηνικό είναι ακόμα θολό και δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες στις 16 Μαρτίου αφού οι απόψεις, για άλλη μια φορά διίστανται. Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, και ανεξαρτήτως των προθέσεων του υπουργείου Υγείας, τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Παιδείας ενώ η πλάστιγγα δεν αποκλείεται να αρχίσει να γέρνει προς τη μια ή την άλλη πλευρά, κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, πριν το Υπουργικό κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αντάλλαξαν χθες απόψεις κατά τη διάρκεια μεταξύ τους τηλεδιάσκεψης. Βασικό δείκτη για τους επιστήμονες εξακολουθούν να αποτελούν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Ωστόσο, αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η «ανάγνωση» των δεδομένων είναι κάπως διαφορετική, καθώς η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών από τη μια αλλά και ο μικρός αριθμός ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από την άλλη, αποτελούν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζαν τα νοσηλευτήρια κατά την έξαρση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Το γεγονός βεβαίως, ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων γενικά είναι για άλλη μια φορά σταθερά τριψήφιος, δεν είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητο από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία εκφράζουν τον προβληματισμό τους και για τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

Επί της ουσίας και σε ό,τι αφορά το επόμενο στάδιο των χαλαρώσεων, η πλειοψηφία των επιστημόνων φαίνεται να τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις και δεν είναι καθόλου απομακρυσμένο το ενδεχόμενο, σε πρώτη φάση, εστιατόρια και καφετερίες να δέχονται τους θαμώνες τους, μόνο σε εξωτερικούς χώρους ή με πολύ μειωμένο αριθμό θαμώνων ανά ώρα, στις εγκαταστάσεις τους. Μεταξύ των μελών της ΣΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν και κάποιες πιο «συντηρητικές» φωνές, αν και όπως όλα δείχνουν και από πλευράς της κυβέρνησης η πρόθεση για επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, είναι πλέον ξεκάθαρη.

Με αυτά τα δεδομένα, το δεύτερο μεγάλο ζητούμενο, για την επόμενη φάση των χαλαρώσεων, είναι η επιστροφή των μαθητών γυμνασιακού κύκλου στις τάξεις τους.

Σε αυτή την περίπτωση, οι απόψεις μεταξύ των μελών της επιστημονικής επιτροπής διίστανται, καθώς από τη μια υπάρχουν οι επιστήμονες που τονίζουν την ανάγκη για «απεγκλωβισμό» των παιδιών τα οποία βρίσκονται ήδη για σχεδόν τρεις μήνες στα σπίτια τους και από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που τονίζουν την ανάγκη για λίγη ακόμα καθυστέρηση αφού ο συχνός εντοπισμός κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες που έχουν ήδη επαναλειτουργήσει, προκαλεί προβληματισμό. Καθοριστικό ρόλο για τη λήψη απόφασης στο συγκεκριμένο θέμα, δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν και οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, αφού οι ηλικίες των μαθητών του Γυμνασίου, προϋποθέτουν και την στήριξη των γονέων που απουσιάζουν από την εργασία τους προκειμένου να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι.

Θετικά φαίνεται να τάσσονται τα μέλη της ΣΕΕ και σε ό,τι αφορά την άρση των απαγορεύσεων για επισκέψεις σε υπαίθριους χώρους όπως πάρκα και πλατείες. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η πιστή τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων και περιορισμών.

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω χαλαρώσεις σε γυμναστήρια, ιδιωτικά φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλων ομαδικών ή ατομικών αθλημάτων, εκκλησίες, θέατρα και κινηματογράφους, το σκηνικό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει και οι τελικές αποφάσεις μάλλον θα ληφθούν κατευθείαν από την κυβέρνηση το πρωί της Τετάρτης.

Η συνάντηση των επιστημόνων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει οριστεί για τις 10 σήμερα το πρωί ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η διαβούλευση του Προέδρου με τους υπουργούς του, πριν από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση του Υπουργικού. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την διοίκηση και διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Μάλλον παραμένουν τα sms

Το 8998, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα γραπτά μηνύματα, μάλλον θα παραμείνουν σε λειτουργία και το επόμενο δεκαπενθήμερο, αν και δεν αποκλείεται ο αριθμός των μηνυμάτων ανά άτομο να αυξηθεί στα 3 ανά 24 ώρες.

Σε εφαρμογή θα παραμείνει -εκτός απροόπτου- και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με τη διαφορά, ότι σε περίπτωση που τελικά όντως επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης, ο χρόνος έναρξης θα μετακινηθεί κατά μια ή δύο ώρες πιο μετά, δηλαδή από τις 9 το βράδυ στις 10 ή στις 11.

Πηγή: Philenews

 

Send this to a friend