Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ένα χρόνο στο περίμενε η Δερύνεια…
Ένα χρόνο στο περίμενε η Δερύνεια…

Ένα χρόνο στο περίμενε η Δερύνεια…

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα περιμένει επίσημη απάντηση από την Κυβέρνηση ο Δήμος Δερύνειας, κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή ή όχι η πρόταση που υπέβαλε ο ακριτικός δήμος της ελεύθερης Αμμοχώστου εδώ και περίπου ένα χρόνο,  για αναπαλαίωση και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κατοικιών στα Στροβίλια, μ’ έξοδα του κράτους, για σκοπούς κατοίκησης από νεαρά ζευγάρια.

Όπως είναι γνωστό, τα Στροβίλια δεν μπορούν να ενταχθούν στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών και Ακριτικών Περιοχών που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, καθότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν ισχύουν πολεοδομικές ζώνες.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Δερύνειας αιτείται από το κράτος όπως βελτιωθούν οι υφιστάμενες εγκαταλελειμμένες κατοικίες (περίπου 10 στον αριθμό), έτσι ώστε να δοθεί ώθηση σε νέα ζευγάρια να κατοικήσουν στα Στροβίλια και παράλληλα να ζωντανέψει μια περιοχή, η οποία ολοένα και φθίνει με την πάροδο των χρόνων.

Οι υπό αναφορά κατοικίες έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους εδώ και περίπου μισό αιώνα. «Η Δερύνεια δεν είναι ένας κανονικός, ελεύθερος δήμος και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους, κυρίως απ’ αυτούς που κυβερνούν», είπε με νόημα ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης και πρόσθεσε: «Είναι ένας δήμος που το 75% της γης του έχει χαθεί εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Παράλληλα, έχουν χαθεί και περίπου δυόμισι χιλιόμετρα παραλίας. Από το υπόλοιπο 25% της γης που έμεινε ελεύθερο, το 1/3 εντάσσεται στα όρια των Βρετανικών Βάσεων.

Καθημερινά προκύπτουν προβλήματα τα οποία χρήζουν διαχείρισης, είτε λόγω της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων και κυρίως εξαιτίας των εμποδίων που παρουσιάζονται στο να μπορέσουν οι κάτοικοί μας να καλλιεργήσουν τη γη τους στη νεκρή ζώνη, είτε λόγω της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων. Είναι γι’ αυτό το λόγο που θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα, να αναπαλαιωθούν οι εγκαταλελειμμένες κατοικίες στα Στροβίλια, για να δώσουμε ξανά ζωή σ’ αυτήν την ακριτική περιοχή».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας ανέφερε ότι το πιο πάνω αίτημα έχει διαβιβαστεί πριν από περίπου ένα χρόνο στα αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία γραπτή, επίσημη απάντηση.

Send this to a friend