Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κηδεύτηκε στη Λάρνακα ο Κωστής Κωστέας
Κηδεύτηκε στη Λάρνακα ο Κωστής Κωστέας

Κηδεύτηκε στη Λάρνακα ο Κωστής Κωστέας

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένας πρωτομάστορας του κυπριακού πολιτισμού και της παράδοσης, ο Κωστής Κωστέας αναπαύεται από τη Δευτέρα (1/3) στη γη την οποία τίμησε όσο λίγοι με την παρουσία του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ο Κωστέας έφυγε πλήρης ημερών το περασμένο Σάββατο (27/2) στα 96 του χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλη προσωπική σφραγίδα στον πολιτισμό και στη λαϊκή παράδοση της Κύπρου.

Η κηδεία του τελέστηκε  από τον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου στη Λάρνακα, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμους. Στον επικήδειό του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε τον Κ. Κωστέα ως ένα από τους σημαντικότερους αυτοδίδακτους πνευματικούς δημιουργούς στην ιστορία του νησιού μας.

«Το εμπνευσμένο έργο του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Η δράση του μέσα στο Κίνημα για τα δίκαια της πατρίδας του, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τον κατέταξε στους πρωτοπόρους εργάτες στην πάλη για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κυπριανού. Στον δικό του επικήδειο, ο δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής έκανε αναφορά για τον πιστό ιδεολόγο της Αριστεράς, που ποτέ δεν διέκρινε τους ανθρώπους.

«Διαλεκτικός, κέρδιζες πάντα τον συνομιλητή του με το  μειλίχιο  χαμόγελό του και το βαθύτατο σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία, την κοινωνική αδικία και την καταπίεση», σημείωσε. Το σημαντικότερο κεφάλαιο στ’ όλο έργο που έχει να επιδείξει ο Κωστέας ήταν αναμφισβήτητα το Συγκρότημα Καλλιτεχνών Λύσης, το πασίγνωστο ΣΥΚΑΛΥ, το οποίο σημάδεψε τη μουσικοχορευτική παράδοση της Κύπρου.Ο Κωστής Κωστέας γεννήθηκε στη Λύση.

Ασχολήθηκε με πάθος με τη βυζαντινή μουσική, με τη σύνθεση κυπριακών τραγουδιών και με τη διδασκαλία και διεύθυνση χορωδίας. Ίδρυσε το ΣΥΚΑΛΥ το 1961, ένα συγκρότημα που πρόβαλε τον πολιτισμό της Κύπρου στο εξωτερικό. Έγραψε μουσική και τραγούδια που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο καθώς κι έργα, τα οποία ο Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ) ανέβασε στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αγγλία.

Send this to a friend