Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Έτσι θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα τα ωδεία
Έτσι θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα τα ωδεία

Έτσι θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα τα ωδεία

Το πρώτο βήμα για το σταδιακό «unlock» κάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα ωδεία με το Υπουργικό Συμβούλιο να δίνει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία τους, με αυστηρά μέτρα και μόνο για ατομικά μαθήματα.  

Οι μουσικές αίθουσες μετά το “κλείσιμο” στις 7 Ιανουαρίου ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους και να υποδεκτούν τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβληθούν σε εξέταση με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου προτού επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας καθώς η παρουσίαση βεβαίωσης αρνητικού τεστ είναι υποχρεωτική.

Σε επικοινωνία μας με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Ωδείων Κύπρου, Γιάννα Θαλασσινού μας εξήγησε πως θα γίνει το άνοιγμα των ωδείων από την 1η Μαρτίου και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μαθητές και οι γονείς.

Οι οδηγίες για τα ωδεία

Όπως είπε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα προνοούν τη χρήση μάσκας από παιδιά άνω των 12 ετών, η είσοδος είναι προκαθορισμένη ώστε να μην παρουσιαστεί συγχρωτισμός και επιβάλλεται να υπάρχουν αντισηπτικά στην είσοδο και έξοδο του ωδείου. Τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζουν σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό. Σημειώνεται ότι κατά την είσοδο μαθητών και καθηγητών θα γίνεται θερμομέτρηση.

Κατά την ώρα διδασκαλίας θα πρέπει να υπάρχει απόσταση δυο μέτρων μεταξύ μαθητή και καθηγητή και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείται το μουσικό όργανο άλλου μαθητή ή εκπαιδευτικού.  Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όλες οι αίθουσες πρέπει να έχουν ανοικτό παράθυρο  το οποίο να παραμένει ανοικτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας  και με τη λήξη του μαθήματος οι μαθητές παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες από υπεύθυνο του ωδείου.

Η λειτουργία των ωδείων θα γίνεται με φυσική παρουσία μέχρι δύο (2) ατόμων, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτικού, δηλαδή ένας/μια μαθητής/μαθήτρια και ένας/μια εκπαιδευτικός. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση του 1 προς 1, οι περιπτώσεις όπου οι μαθητές είναι αδέρφια.

Για παράδειγμα, αν δύο αδέρφια διδάσκονται μαζί κιθάρα σε ωδείο, τότε το μάθημα γίνεται με φυσική παρουσία των δύο μαθητών και του εκπαιδευτικού τους, τηρουμένων των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τι ισχύει με τα SMS;

Σημειώνεται ότι οι γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες που μεταφέρουν τα ανήλικα παιδιά τους στο ωδείο, οφείλουν να προσκομίζουν αποδεικτικό στοιχείο της ημερομηνίας και ώρας δραστηριότητας του παιδιού, καθώς και το “Έντυπο Β”.

Σύμφωνα με την κα. Θαλασσινού, ο Σύνδεσμος Ωδείων Κύπρου, έχει προμηθεύσει τα μέλη του με ειδικό έντυπο, βεβαίωση φοίτησης στο ωδείο.

“Ο γονέας πρέπει να έχει μαζί του και το έντυπο Β, αλλά και τη βεβαίωση φοίτησης του παιδιού του, άρα δεν χρειάζεται η αποστολή μηνύματος για κατ΄ εξαιρέση μετακίνηση”.

“Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και πιο νωρίς”

Η κα. Θαλασσινού εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση που λήφθηκε αναφορικά με τα ωδεία.

“Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που ενημερωθήκαμε για την επαναλειτουργία των ωδείων, έστω και με τα ατομικά μαθήματα, οι τεχνικές που χρειάζονται στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και η απόδοση, αλλά και πολλά άλλα, απαιτούν τη φυσική παρουσία στο μάθημα της μουσικής. Είμαστε από τα επαγγέλματα που θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και πιο νωρίς, λόγω της ατομικής αυτής βάσης. Είναι ένας μαθητής προς έναν καθηγητή, αν συγκριθούν με άλλα επαγγέλματα που επαναδραστηριοποιήθηκαν πιο νωρίς. Παρόλα αυτά μας χαροποιεί η απόφαση έστω και τώρα οι μαθητές μας πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις, εκεί όπου ανήκουν”.

Φώτο αρχείου

 

Send this to a friend