Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Είπαν ΟΧΙ για τα εστιατόρια οι επιδημιολόγοι – Με το σταγονόμετρο οι χαλαρώσεις την 1η του Μάρτη
Είπαν ΟΧΙ για τα εστιατόρια οι επιδημιολόγοι – Με το σταγονόμετρο οι χαλαρώσεις την 1η του Μάρτη

Είπαν ΟΧΙ για τα εστιατόρια οι επιδημιολόγοι – Με το σταγονόμετρο οι χαλαρώσεις την 1η του Μάρτη

Σε 72 ώρες το υπουργικό συμβούλιο “σφραγίζει” τις νέες χαλαρώσεις και οι επαφές των εμπλεκομένων είναι αλεπάλληλες. Η κυβέρνηση παραμένει μεν φειδωλή στις δημόσιες τοποθετήσεις της, δεν κρύβει ωστόσο την ανησυχία της.

«Μπορεί να έχουμε σημαντική σταθεροποίηση των δεικτών αλλά δεν παύει να έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και να θυμίσω ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε ξαφνικά ένα νούμερο 50 τρομοκρατηθήκαμε όλοι μας και όλοι πίεζαν την κυβέρνηση να πάρει περαιτέρω μέτρα. Τώρα έχουμε 110,113 ,120, 105 και θεωρούμε ότι είναι καλή η κατάσταση. Μπορεί να είναι καλή σε σύγκριση με τα 900 και τα 600 που είχαμε δεν παύει να αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό θέμα κρουσμάτων τριψήφιων αριθμών», δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Τα σενάρια πάντως δίνουν και παίρνουν. Το δεύτερο “unlock” της χώρας προβλέπεται να είναι και αυτό σε δύο επίπεδα. 1η και 15 Μαρτίου.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ “UNLOCK”
Α` φάση χαλάρωσης: 1η Μαρτίου
Β` φάση χαλάρωσης: 15 Μαρτίου

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Η πρώτη φάση χαλάρωσης θα είναι και πάλι συντηρητική και χωρίς ιδιαίτερα ανοίγματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA 1η Μαρτίου σίγουρα επιστρέφουν οι μαθητές της Α` και Β` Λυκείου. Ο Υπουργός Παιδείας επιθυμεί την επιστροφή και των μαθητών του γυμνασιακού κύκλου παρά τις διαφωνίες της επιδημιολογικής ομάδας. Ολα θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη

Την ίδια ώρα, ανοίγουν και τα γυμναστήρια μόνο για ατομική άσκηση, ενώ επαναλειτουργούν και οι σχολές χορού και τα ωδεία.

Καμία διαφοροποιήση σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις και διακινήσεις με το 8998 και την απαγόρευση κυκλοφορίας να παραμένουν ως έχουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
1η Μαρτίου: Επιστροφή Α` και Β` Λυκείου
Γυμναστήρια: Ατομική προπόνηση
Επαναλειτουργία σχολών χορού και ωδείων
8998, απαγόρευση κυκλοφορίας, συναθροίσεις: Καμία διαφοροποίηση τουλάχιστον μέχρι 15 Μαρτίου

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

“Γρίφος αποδεικνύεται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης. Τεχνοκράτες των εμπλεκόμενων υπουργείων παρόλο που προκρίνουν άνοιγμα τούς αρχές Μαρτίου, υπουργός υγείας και επιδημιολογική ομάδα εμφανίζονται επιφυλακτικοί αφού ανησυχούν ως προς το κατά πόσο θα υπάρξει σωστή επιτήρηση των μέτρων.

Όπως όλα δείχνουν, οι χώροι εστίασης θα ανεβάσουν ρολά μετά τις 15 Μαρτίου και σίγουρα με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται η ώρα κυκλοφορίας να επεκταθεί.”

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗ
Διυπουργική επιτροπή: Άνοιγμα 1η Μαρτίου
Επιδημιολογική ομάδα, υπουργός υγείας: Μετά τις 15 Μαρτίου- επικρατέστερο σενάριο
Πολύ αυστηρά πρωτόκολλα

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ένας από τους λόγους εξάλλου, που ακόμα υπάρχει ενδοιασμός για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης είναι το γεγονός ότι από τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, η μετάδοση του ιού είναι αυξημένη στο επαγγελματικό περιβάλλον και επεκτείνεται στην συνέχεια στο οικογενειακό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: “ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ”
“Διαφαίνεται ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνται πιστά στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης του προσωπικού εντός των εργασιακών χώρων (π.χ. κοινά διαλείμματα, μη εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας κατά τα διαλείμματα,κοκ).”

Η ανησυχία παραμένει για την επαρχία Λεμεσού η οποία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επαρχίες παρουσιάζει σχεδόν καθημερινά διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ:”ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ”

“Αρχικά, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των επαφών που δηλώνονται από το κάθε κρούσμα, από 3-4 άτομα που δηλώνονταν κατά μέσο όρο, σε 7-8 άτομα. Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης δευτερογενών επαφών, εξετάστηκαν 774 άτομα και εντοπίστηκαν έξι κρούσματα κορωνοϊού.”

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Οι αρμόδιοι την ίδια ώρα κάθονται παράλληλα σε αναμμένα κάρβουνα αφού εντός των επόμενων ωρών αναμένονται και τα αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσων για τα 282 θετικά δείγματα που στάληκαν για έλεγχο, ώστε να διαφανεί πόσα ακόμα περιστατικά προκύπτουν από το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος και αν έκαναν την εμφάνιση τους και τα στελέχη της νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας.

Πηγή: Omegalive

Send this to a friend