Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Κρίσιμη εβδομάδα… νέες χαλαρώσεις. Το πλάνο για να αποφύγουμε «άνοιξε-κλείσε»
Κρίσιμη εβδομάδα… νέες χαλαρώσεις. Το πλάνο για να αποφύγουμε «άνοιξε-κλείσε»

Κρίσιμη εβδομάδα… νέες χαλαρώσεις. Το πλάνο για να αποφύγουμε «άνοιξε-κλείσε»

Εβδομάδα ασκήσεων επί χάρτου, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στην επόμενη δέσμη χαλαρώσεων που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση και θα έχουν ισχύ από την 1η Μαρτίου, αφού στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει το υφιστάμενο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Τη Δευτέρα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, θέτοντας στο «τραπέζι» τα επιδημιολογικά δεδομένα και πόσες χαλαρώσεις αυτά επιτρέπουν. Οι προτάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη από την Τεχνική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν επιδημιολόγοι και τεχνοκράτες από πέντε Υπουργεία.

Την Τετάρτη, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής ανηφορίζουν στο Προεδρικό για να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Παιδείας για την κατάσταση, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

 

 

Οι εισηγήσεις θα τεθούν την Πέμπτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, με το σώμα να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, έχοντας υπόψη και την επιδημιολογική επιβάρυνση της Λεμεσού.

Με αργά και σταθερά βήματα για να αποφύγουμε «άνοιξε-κλείσε»

Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας, που προνοεί σταδιακό unlock με προσεκτικά βήματα δεν διαφοροποιείται. Αυτό που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οι αρμόδιοι είναι το άνοιξε-κλείσε. Δηλαδή να συμπεριληφθούν στις χαλαρώσεις τομείς που αναμένεται να φέρουν πισωγύρισμα στην επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να ανοίξουν για λίγο και να κλείσουν ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο Υπουργείο Υγείας προχωρούν με αργά βήματα, προκειμένου ότι ανοίγει να μην χρειάζεται να κλείσει ξανά.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει ένα πλάνο με χρονικό ορόσημο τον Απρίλη, για επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, εφόσον βεβαίως τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν θετικά. Μέχρι τότε, αναμένεται ότι και το εμβολιαστικό πλάνο θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ευπαθών ομάδων. Σε τέτοια περίπτωση, ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να προκύψει, τουλάχιστον δε θα συνεπάγεται αύξηση στις νοσηλείες αφού οι ευπαθείς ομάδες θα είναι θωρακισμένες.

Κεφάλαιο επιστροφή στα σχολεία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται από την 1η Μαρτίου η επιστροφή και των υπόλοιπων μαθητών λυκείων στις σχολικές αίθουσες. Το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί επιστροφή και των μαθητών Γυμνασίων, ωστόσο αυτό είναι υπό συζήτηση.

Την ίδια ώρα, σκέψεις γίνονται και για επιστροφή των παιδιών στις απογευματινές τους δραστηριότητες υπό αυστηρά πρωτόκολλα.

Κεφάλαιο εστίαση

Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας χθες, ο τομέας της εστίασης θα επαναλειτουργήσει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη με πλάνο δράσης και πρωτόκολλα ασφαλείας. Ορόσημο, όπως πληροφορούμαστε, πρέπει να θεωρείται η Καθαρά Δευτέρα. Οι όποιες συζητήσεις για «ξεκλείδωμα» εστιατορίων και καφετεριών νωρίτερα «σκοντάφτουν» στην περίοδο του Καρναβαλιού, που θεωρείται από τους ειδικούς ως επίφοβη, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενα δημοσιεύματα της Cyprus Times.

Κεφάλαιο άθληση

Περαιτέρω χαλαρώσεις πρέπει να αναμένονται και στον τομέα της άθλησης, αφού γίνονται σκέψεις για επαναλειτουργία των γυμναστηρίων για personal training, αν και αυτή είναι μια προοπτική που αναμένεται να φέρει και πάλι αντιδράσεις.

Ερωτηματικό κέρφιου και sms

Για την ώρα, ερωτηματικό παραμένει μέχρι πότε θα μας συντροφεύουν τα sms στο 8998, ενώ φαίνεται πως γίνονται σκέψεις για επέκταση του βραδινού κέρφιου από τις 9 στις 10 το βράδυ.

Σκέψεις καθόλου άσχετες με την επαναλειτουργία της εστίασης, αφού ενδεχόμενο άνοιγμα της με το κέρφιου να παραμένει στις 9, χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της εστίασης ως δώρον άδωρον.

Πηγή: Cyprustimes

Send this to a friend