Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανησυχητικά τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας
Ανησυχητικά τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Ανησυχητικά τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε την τελευταία διετία στις καταγγελίες υποθέσεων που αφορούν βία στην οικογένεια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Σύμφωνα μ’ επίσημα στοιχεία της Α.Δ. Αμμοχώστου, το 2019 έγιναν 174 καταγγελίες, ενώ το 2020 οι καταγγελίες αυξήθηκαν στις 199, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές ασφαλείας. Ως εκ τούτου, από την περασμένη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, η Α.Δ. Αμμοχώστου ξεκίνησε τη λειτουργία ειδικού κλιμακίου διερεύνησης υποθέσεων που αφορούν αδικήματα βίας στην οικογένεια (τηλ. 23804080).

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Αμ/στου Αντρέας Κωνσταντίνου δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή βία καθώς και η βία κατά γυναικών κι ευάλωτων ομάδων βρίσκεται στις ύψιστες προτεραιότητες της Αστυνομίας, η οποία με τη λειτουργία του ειδικού αυτού κλιμακίου επιβεβαιώνει τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να συμβάλει στη μείωση και εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.

Με αφορμή την σημαντική αύξηση των καταγγελιών, η ηγεσία της Αστυνομίας αποφάσισε τη σύσταση και λειτουργία επαρχιακών κλιμακίων διερεύνησης υποθέσεων-καταγγελιών βίας στην οικογένεια σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις. Στόχος είναι τα κλιμάκια αυτά, με το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν, να μπορούν ν’ ανταποκρίνονται άμεσα στις υποθέσεις που καταγγέλλονται και να τις διαχειρίζονται με ταχείς ρυθμούς, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια, προστασία και στήριξη των θυμάτων.

Όσον αφορά το επαρχιακό κλιμάκιο της Αμμοχώστου, τελεί υπό την εποπτεία του υπεύθυνου του τοπικού ΤΑΕ. Σ’ αυτό υπηρετούν επτά αστυνομικοί που έχουν επιλεγεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με την εκπαίδευση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει από τη διερεύνηση παρόμοιων υποθέσεων στο παρελθόν, ενώ έτυχαν κι εξειδικευμένης εκπαίδευσης για να ανταποκρίνονται πλήρως στα καθήκοντά τους.

Στατιστικά, ανά το παγκύπριο, για το έτος 2018 έγιναν 1028 καταγγελίες για βία στην οικογένεια, το 2019 καταγράφηκαν 1288 καταγγελίες και το 2020 έγιναν 1733 καταγγελίες παρόμοιας φύσης.

Ο κ. Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως όλες οι καταγγελίες που θα γίνονται στο ειδικό αυτό κλιμάκιο θα τυγχάνουν χειρισμού με μεγάλη εχεμύθεια, αφού πρώτιστος σκοπός είναι η προστασία των θυμάτων.

 

 

Send this to a friend