Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης

Έφυγε χθες βράδυ από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αλέκος Κωνσταντινίδης σε ηλικία 90 ετών.

Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1930 και έχει καταγωγή από το Καζάφανι της Κερύνειας. Σπούδασε στο Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου (μετέπειτα Παιδαγωγική Ακαδημία). Εργάστηκε πολύ λίγο ως δάσκαλος ενώ επέλεξε από νωρίς την δημοσιογραφία ξεκινώντας ως κριτικός τέχνης και κινηματογράφου.

Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, τούρκικα ακόμα και ουγγαρέζικα.  Έχει διαβάσει πλήθος βιβλίων, λογοτεχνικών, ιστορικών, πολιτικών, αστυνομικών κ.α. (κυρίως ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) παρακολούθησε όλους τους μεγάλους συγγραφείς της εποχής αλλα και παλαιότερους. Στο ενεργητικό του εμφανίζει μεταφράσεις, εκδόσεις βιβλίων κριτικής και πολιτικής και θεατρικών έργων.

Εντάχθηκε από νωρίς στο αριστερό κίνημα και εργάστηκε στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ, «Νέος Δημοκράτης». Ασκούσε αυστηρή κριτική στο πνευματικό κατεστημένο της εποχής, με το ψευδώνυμο «Μπαλτάς». Στη συνέχεια, το 1956, ίδρυσε την εφημερίδα «Εμπρός» μαζί με τους Τεύκρο Ανθία, Ανδρέα Καννάουρο και άλλους προοδευτικούς νέους της εποχής.

Στη συνέχεια εγκατέλειψε το ΑΚΕΛ διαφωνώντας με τη στάση του κόμματος στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Πήγε στο Λονδίνο για μερικά χρόνια και όταν επέστρεψε, τη δεκαετία του ’60, συνεργάστηκε με διάφορα κυπριακά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Για μεγάλο διάστημα, πριν και μετά την τουρκική εισβολή εργάστηκε ως ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το 1976 ίδρυσε, μαζί με εννέα άλλους δημοσιογράφους τη «Σημερινή», αναλαμβάνοντας την αρχισυνταξία της εφημερίδας.

Στη «Σημερινή» καθιέρωσε την αρθρογραφική στήλη του «Τα Υπέρ και τα Κατά», την οποία κράτησε ανελλιπώς μέχρι το θάνατό του στην εφημερίδα «Αλήθεια», όπου μεταπήδησε λίγα χρόνια μετά.

Ο Αλέκος Κωνστατινίδης μετακινήθηκε στην «Αλήθεια» ύστερα από επίμονες προσπάθειες του εκδότη της, Φρίξου Κουλέρμου, το 1983.

Στην «Αλήθεια» παρέμεινε, πρώτα ως αρχισυντάκτης και μετέπειτα ως σύμβουλος έκδοσης (το 2006) μέχρι το θάνατό του. Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής παρέμεινε ενεργός δημοσιογράφος.

Καταλείπει σύζυγο την Άννα, με καταγωγή από το Ριζοκάρπασο και τρία παιδιά. Την Χριστιάνα και την Κατερίνα από τον πρώτο του γάμο και τον Αλέξανδρο.

Send this to a friend