Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα
Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα

Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα

Του Βάσου Βάσου

Επαναλειτούργησε τις τελευταίες μέρες το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στο Δήμο Λευκάρων.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο δήμος αναφέρει ότι η επαναλειτουργία του μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, για δωρεάν είσοδο στα 12 μουσεία που λειτουργούν κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ως εκ τούτου, όσον αφορά την επαρχία της Λάρνακας, δωρεάν θα είναι η είσοδος στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας όταν θα επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, οι ανακαινίσεις και οι επεκτάσεις στο μουσείο της Λάρνακας βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και το μουσείο αναμένεται να επαναλειτουργήσει την ερχόμενη άνοιξη.

Υπενθυμίζεται, ότι το Μουσείο Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων στεγάζεται στην οικία Πάτσαλου, η οποία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο της ιδιοκτήτη, αγοράστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μετά την αποκατάστασή της άνοιξε τις πύλες της για το κοινό τον Αύγουστο του 1988. Η συγκεκριμένη οικία χρονολογείται από το 19ο αιώνα, ενώ σ’ αυτήν έγιναν διάφορες προσθήκες στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην αριστερή πλευρά της αυλής υπάρχει σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο της οικίας, ο οποίος περιλαμβάνει τρία δωμάτια όπου έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και του 20ου αιώνα. Η επίπλωση των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων. Σε άλλα δωμάτια εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας καθώς και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από τα φημισμένα σε όλο τον κόσμο λευκαρίτικα κεντήματα.

«Όσον αφορά τη διαρρύθμιση του χώρου στο ισόγειο, αυτή περιλαμβάνει μια παραδοσιακού τύπου τραπεζαρία και αποθήκη, όπου διατηρούνται μεγάλα πιθάρια και αγροτικά εργαλεία, τα οποία προσδίδουν μια ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής αγροτικής ζωής των Λευκάρων», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου.

 

Send this to a friend