Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επαναλειτούργησε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα
Επαναλειτούργησε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα

Επαναλειτούργησε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα

Επαναλειτούργησε από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λευκάρων αναφέρεται ότι «η επαναλειτουργία του Μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, για δωρεάν είσοδο σε δώδεκα από τα Μουσεία που λειτουργούν κάτω από το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Για την επαρχία Λάρνακας «δωρεάν θα είναι η είσοδος στο τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο επαρχίας Λάρνακας όταν επαναλειτουργήσει».

Υπενθυμίζεται ότι «το Μουσείο των Λευκάρων στεγάζεται στην οικία Πάτσαλου, η οποία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο της ιδιοκτήτη, αγοράστηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και, μετά την αποκατάστασή της, άνοιξε τις πύλες της στο κοινό τον Αύγουστο του 1988».

Σημειώνεται ότι «η οικία χρονολογείται από το 19ο αιώνα, ενώ έγιναν διάφορες προσθήκες κατά τον 20ο. Από την αριστερή γωνία της αυλής μια σκάλα οδηγεί στον πάνω όροφο ο οποίος περιλαμβάνει τρία δωμάτια όπου έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η επίπλωση των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων».

Σε άλλα δωμάτια του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από τα φημισμένα σε όλο τον κόσμο λευκαρίτικα κεντήματα.

«Όσον αφορά τη διαρρύθμιση του χώρου στο ισόγειο, αυτή περιλαμβάνει μια παραδοσιακού τύπου τραπεζαρία και την αποθήκη όπου διατηρούνται μεγάλα πιθάρια και αγροτικά εργαλεία, που δίνει μία ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής αγροτικής ζωής στα Λεύκαρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Send this to a friend