Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έξι χρόνια φαγούρας…
Έξι χρόνια φαγούρας…

Έξι χρόνια φαγούρας…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι στις Καμάρες και στη Βεργίνα την υλοποίηση της μελέτης που είχε εξαγγελθεί από το κράτος πριν από περίπου έξι χρόνια σε σχέση με τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων στις ευπαθείς αυτές περιοχές.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση και ολοκλήρωση της Μελέτης Σχεδιασμού Αντιπλημμυρικών Έργων για προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, οι οποίες βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού. Η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη μελέτη σχεδιασμού αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή προέκυψε έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στις Καμάρες και τη Βεργίνα τον Δεκέμβριο του 2014. Πέρασαν έξι χρόνια από τότε, αλλά  τα αντιπλημμυρικά έργα που εξαγγέλθηκαν έμειναν μόνο στα χαρτιά…

Ο Δήμος Λάρνακας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία υπενθυμίζει ότι με βάσει τα όσα είχαν συμφωνηθεί κατά την τελευταία συνάντηση του Δημάρχου με τον Έπαρχο Λάρνακας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του μελετητή του έργου και του Τμήματος Περιβάλλοντος, θα υποβαλλόταν άμεσα από τον μελετητή η Έκθεση Προελέγχου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων.

«Η εν λόγω έκθεση και τα υπόλοιπα συμπληρωματικά στοιχεία έχουν υποβληθεί, αλλά παρόλο που έχει περάσει αρκετό και ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, το τελικό πόρισμα ακόμα να εκδοθεί. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Λάρνακας ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της μελέτης και τροχιοδρομηθεί το συντομότερο η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, καθότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση που σημειώνεται είναι δυνατό να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτέλεσμα και καταστροφή περιουσιών, ειδικότερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου όπως είναι η Καμάρες και η Βεργίνα», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο Δήμος Λάρνακας έχει κληθεί σε συνάντηση στις 16 Φεβρουαρίου, όπου θα εξεταστεί το εν λόγω έργο από την Επιτροπή Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Συζήτηση στη Βουλή

Στο μεταξύ, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε όπως εγγραφεί για αυτεπάγγελτη εξέταση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών το θέμα της καθυστέρησης που παρατηρείται αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα. Υπενθυμίζει, δε, ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν το 2014 και το 2016 στην περιοχή Καμάρες, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εξαγγείλει την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που θ’ ανακούφιζε τις ευπαθείς περιοχές, ωστόσο μέχρι και σήμερα αυτά τα έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμα.

Send this to a friend