Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπαίθριο σινεμά… επαναπροσέγγισης
Υπαίθριο σινεμά… επαναπροσέγγισης

Υπαίθριο σινεμά… επαναπροσέγγισης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να λειτουργήσει ο μικρός υπαίθριος κινηματογράφος που κατασκευάζεται εντός της νεκρής ζώνης στη Δερύνεια, αφού οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Η δημιουργία του υπαίθριου κινηματογράφου προωθείται με πρωτοβουλία του ακριτικού δήμου, σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, τον Οργανισμό Point Centre for Contemporary Art, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ιταλογερμανίδα καλλιτέχνιδα Rosa Barba.

Το έργο, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό και χορηγία από το Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού Ιταλίας, θ’ αποτελείται από γλυπτές αμφιθεατρικές κερκίδες, μ’ εκσκαφή στη γη και οθόνη προβολών.

Ο υπαίθριος κινηματογράφος θα ανήκει στο Δήμο Δερύνειας και θα αξιοποιείται για ποικίλα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης είπε ότι η όλη ιδέα  ξεκίνησε από την Rosa Barba, με στόχο τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με πρόσβαση και από τις δύο κοινότητες του νησιού, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα προβολές, στέλνοντας  μηνύματα αλληλεγγύης κι ειλικρίνειας. Όσον αφορά την κατασκευή του κινηματογράφου, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως η καλλιτέχνης επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του σινεμά στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας, αποφεύγοντας τη χρήση ξένων υλικών. Τα μόνα ξένα υλικά θα είναι η οθόνη και το σύστημα αποχέτευσης.

Ο Α. Καραγιάννης είπε, ακόμα, ότι ο Δήμος Δερύνειας δεν σταματά τις δράσεις του όσον αφορά την προώθηση δικοινοτικών έργων, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες για δημιουργία γηπέδων κοινωνικού αθλητισμού εντός της νεκρής ζώνης, δίπλα από το οδόφραγμα στη λεωφόρο Αμμοχώστου.

Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο έργο έχει σταματήσει προσωρινά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αλλά με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων και την άρση των μέτρων, οι εργασίες για τα γήπεδα θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. «Με τα γήπεδα κοινωνικού αθλητισμού, το δικοινοτικό κέντρο «Γκαράζ» δίπλα από το οδόφραγμα και τον υπαίθριο κινηματογράφο, ο δήμος μας θα διαθέτει τρία αξιόλογα έργα που θα σχετίζονται με τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε ο κ.Καραγιάννης.

 

Send this to a friend