Πέτρος Ζαρούνας: “Η Λάρνακα είναι πιο μεγάλη από όσο νομίζουμε”
Η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας εισέρχονται σε μία νέα εποχή αναγέννησης, προόδου και ανάπτυξης. Ήδη έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για τα έργα της μαρίνας και του λιμανιού. Στο τραπέζι είναι και άλλες ιδέες και σχέδια πχ για την αναβάθμιση της παραλιακής λεωφόρου προς τη Δεκέλεια και τη πανεπιστημιακή σχολή.
Το όραμα μου για τη Λάρνακα εστιάζεται στο η ανάπτυξη αυτή δεν θα πρέπει να αποτελέσει κακό αντίγραφο άλλων πόλεων ή περιοχών όπου οδηγηθήκαμε σε τσιμεντοποίηση και καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος μου είναι να κρατήσει η Λάρνακα ανέπαφο τον ήπιο μεσογειακό της χαρακτήρα.
Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να μην βάλουμε όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι είτε αυτό ονομάζεται τουρισμός είτε μαρίνα. Η επαρχία και η πόλη της Λάρνακας χρειάζονται μία πολυεπίπεδη ανάπτυξη που θα καλύπτει όλους τους τομείς. Διαθέτουν τεράστια πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Για παράδειγμα απέραντους κάμπους για σιτοκαλλιέργεια, γόνιμα χωράφια στη παραλιακή ζώνη με ήπιο κλίμα για θερμοκήπια, μεγάλες κτηνοτροφικές υποδομές, προοπτική για ιχθυοκαλλιέργειες, τεράστιες παραλίες για ήπιες τουριστικές αναπτύξεις, ιστορικά μνημεία στη πόλη και τα χωριά της και πανέμορφα τοπία είτε στις ορεινές τις περιοχές είτε στις ακτογραμμές της.
Επιπρόσθετα διαθέτουν τις μεγαλύτερες παγκύπρια υποδομές στο τομέα των μεταφορών όπως πχ το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μας, δύο λιμάνια και αριθμό μαρίνων και ψαρολίμανων και το μεγαλύτερο μήκος αυτοκινητοδρόμων από όλες τις άλλες επαρχίες. Η επαρχία της Λάρνακας είναι το φυσικό σταυροδρόμι ανάμεσα στις άλλες επαρχίες και καθόλου τυχαία διαθέτει τον κόμβο Ριζοελιάς.
Η Λευκωσία και η ελεύθερη Αμμόχωστος αποτελούν στην ουσία τις εσωτερικές αγορές της Λάρνακας τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει πολλαπλώς. Η μεν Λευκωσία έχει ανάγκη τις παραλίες και τη θάλασσα της Λάρνακας καθώς επίσης και το αεροδρόμιο της. Η δε ελεύθερη Αμμόχωστος έχει ανάγκη τις αστικές υποδομές και τις δυνατότητες της πόλης της Λάρνακας αφού δυστυχώς η πόλη της Αμμοχώστου παραμένει σκλαβωμένη.
Ήρθε ο καιρός όλα αυτά να συνδυαστούν και να αξιοποιηθούν σε ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε η Λάρνακα να πάει μπροστά.
Συγκεκριμένα ως υποψήφιος βουλευτής Λάρνακας προτείνω:
Πρώτο: Στα πλαίσια της αποκέντρωσης της κεντρικής διοίκησης, και για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω, να μετεγκατασταθεί στη πόλη μας (περιοχή Ριζοελιάς) το υπουργείο Μεταφορών στο πρότυπο της αντίστοιχης εγκατάστασης του υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λεμεσό.
Δεύτερο: Η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο συνεδριακό κέντρο ψηλών προδιαγραφών που να μπορεί να εξυπηρετεί συνέδρια των 2,000 ατόμων. Η Λάρνακα είναι η καλύτερη επιλογή για τη κατασκευή και λειτουργία του με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.
Τρίτο η Λάρνακα χρειάζεται να μπει στο τομέα της γνώσης. Απαιτείται να ξεκινήσουμε μία 5ετή διαδικασία (με τις αντίστοιχες πρόνοιες στον ετήσιο προϋπολογισμό) αρχικά για τη δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής που στη συνέχεια θα μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμιο. Σε ένα πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μπορούμε να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός κόμβου ερευνητικών κέντρων άμεσα συνδεδεμένου με τις επιστήμες της θάλασσας.
Ήδη εξασφαλίσαμε το πρώτο από την ΕΕ και το δεύτερο μπορεί να δοθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τέταρτο να αξιοποιήσουμε χωρίς να καταστρέφουμε τον φυσικό τους χαρακτήρα τις εντός της βάσης της Δεκέλεια περιοχές στη βάση της συμφωνίας Κάμερον – Αναστασιάδη.
Η ανάπτυξη της Λάρνακας έχει να κάνει με την αξιοποίηση τόσο της εσωτερικής αγοράς όσο και της εξωτερικής είτε αυτό αφορά προϊόντα είτε υπηρεσίες.
Με όραμα και πρόγραμμα θα πάμε μπροστά!
Πέτρος Ζαρούνας
Διεθνολόγος και Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ)