Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΠτΔ για πολιτογραφήσεις: Το Υπουργικό δεν μπορούσε να ελέγχει κάθε αίτηση
ΠτΔ για πολιτογραφήσεις: Το Υπουργικό δεν μπορούσε να ελέγχει κάθε αίτηση

ΠτΔ για πολιτογραφήσεις: Το Υπουργικό δεν μπορούσε να ελέγχει κάθε αίτηση

Καταθέτει ενώπιον της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος έφθασε στο Συνεδριακό λίγο πριν τις 10 το πρωί. Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε στην Επιτροπή με όγκο φακέλων και εγγράφων.

Εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος αφού ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο προέβη σε αρχική δήλωση ενώ δήλωσε στην Επιτροπή ότι θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις.

«To 2013, όταν ανέλαβα την προεδρία το κράτος ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Τα ρευστά διαθέσιμα ήταν στα 235 εκατομμύρια ευρώ και αρκούσαν για 30 μέρες. Οι άμεσες υποχρεώσεις ήταν στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, πέραν των οφειλών της Λαϊκής Τράπεζας 1,8 δισεκατομμύρια.

Υπήρχαν αυξητικές τάσεις στην ανεργία, κίνδυνοι φτώχειας και κοινωνικά παντοπωλεία. Ο τραπεζικός τομέας συντηρείτο στον αναπνευστήρα.

Ενδεχόμενη στάση πληρωμών ήταν υπαρκτή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Μετά από μελέτη, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση των κριτηρίων του ΚΕΠ, ώστε να ενθαρρυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων και να αποφευχθούν περαιτέρω εκροές καταθέσεων. Η αποκατάσταση της αξίας της ακίνητης περιουσίας μετά τις υποβαθμίσεις ήταν απαραίτητη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγκαστήκαμε να δεχθούμε το Μνημόνιο της ΤΡΟΙΚΑ, που εκκρεμούσε για υπογραφή από τον Νοέμβριο του 2012.

Κάτω από αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον Απρίλη του 2013, μια σειρά κινήτρων για να έρθουν επενδύσεις».

Οι αλλαγές κριτηρίων το 2013 στο Πρόγραμμα

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Απρίλιο και Μάη του 2013 έγινε η τροποποίηση στο πρόγραμμα είπε ο Πρόεδρος. Σημείωσε ότι μεταξύ άλλων προστέθηκε η δυνατότητα υποβολής αίτησης από όσους είχαν υποστεί απομείωση καταθέσεων.

Επίσης μειώθηκε το ποσό απαιτούμενης επένδυσης και το ύψος των καταθέσεων ή επενδύσεων σε ομόλογα για την υποβολή αιτήσεων πολιτογράφησης.

Ανανέωση κριτηρίων έγινε και το 2014 και το 2016. Παράλληλα ο Πρόεδρος είπε ότι το ΚΕΠ μείωσε τα κόκκινα δάνεια του κατασκευαστικού τομέα.

Οι διαδικασίες ελέγχου του Προγράμματος

Ο Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά και στη διαδικασία ελέγχου του Προγράμματος.

Το 2013 προστέθηκε ρήτρα ότι όποιος είχε υπόνοια ότι εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες τότε γινόταν επιπλέον έλεγχος από την ΜΟΚΑΣ.

Το 2014, απαγορεύτηκε η καταβολή του όποιου ποσού σε μετρητά, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στόχος ήταν να ελεγχθούν οι αιτητές σε σχέση με ενέργειες που σχετίζονταν με παράνομες δραστηριότητες και απόπειρες νομιμοποίησης κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες.

Το 2016 καταργήθηκε το κριτήριο που αφορούσε καταθέσεις λόγω του ότι υπήρξαν φαινόμενα παραβιάσεων ενώ η ρευστότητα είχε αποκατασταθεί στις τράπεζες.

Το 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε σειρά από μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι όλοι τηρούν τις διατάξεις του ΚΕΠ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το 2019 προστέθηκαν κι άλλες δικλείδες ασφαλείας ώστε το ΚΕΠ να καταστεί αργότερα, το 2020, το πιο αυστηρό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στην ΕΕ. Ωστόσο λογω των συμπεριφορών, που όλοι είδαμε, το κράτος οδηγήθηκε στην κατάργησή του στις 13 Οκτωβρίου του 2020, σημείωσε.

Το Υπουργικό δεν μπορούσε να ελέγχει κάθε αίτηση

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσε το Υπουργικό να μετατραπεί σε επιτροπή ελέγχου», είπε ο Πρόεδρος ενώ πρόσθεσε ότι δεν αναμένετο τα μέλη του Υπουργικού να ελέγξουν όλες τις διαδικασίες κάθε πολιτογράφησης. Υπήρχε σειρά ελέγχων από διάφορες υπηρεσίες, είτε Υπουργείων, είτε τμημάτων όπως την ΜΟΚΑΣ, είτε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.

Δεν έδωσε ονόματα

Ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στις εκκλήσεις του ιδίου για το πρόγραμμα ειδικά μετά που εντόπισε αλόγιστη διαφήμιση του προγράμματος παντού. Τότε όπως είπε είχε προειδοποιήσει ότι θα τερμάτιζε το πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θέλει να δώσει ονόματα παρόχων και ντιβέλοπερ που λειτούργησαν καταχρηστικά γιατί όπως είπε μπορεί να υπάρξουν διαρροές.

Ουδεμία αντίδραση

Ο Πρόεδρος ερωτήθηκε αν υπήρχαν διαφωνίες για το Πρόγραμμα, είτε από τη Βουλή είτε από κόμματα.Από το 2013 μέχρι και την απόφαση τερματισμού μπορεί να εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Ωστόσο για την ύπαρξη του δεν ανέφερε κανένας την διαφωνία του, απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης. Παράλληλα απάντησε και για αντιδράσεις από την ΕΕ, τονίζοντας ότι πρώτη φορά που υπήρξε έντονη αντίδραση ήταν μετά τον Απρίλιο του 2020.

Η απάντηση για το δικηγορικό

Ο Πρόεδρος ερωτήθηκε και για το δικηγορικό γραφείο του. Δικαίως ασκείται κριτική είπε μεταξύ άλλων. Από το 2013 ωστόσο είπε ότι ο ίδιος αποξένωσε τις μετοχές του. «Από ότι ξέρω, πριν το 2013 είχαν εγκριθεί 8 εγκρίσεις και 57 μετά το 2013. Δηλαδή το 5,3% των πολιτογραφήσεων μέχρι το 2013, στο 1,8% του συνόλου για μετά το 2013.

Το Δικηγορικό μου, ελέγχεται από όλες τις υπηρεσίες του κράτους, ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε έλεγχο», σημείωσε.

Η Δήμητρα Καλογήρου ρώτησε τον ΠτΔ αν γνωρίζει αν το δικηγορικό του γραφείο συνεργάστηκε με άλλα δικηγορικά γραφεία σχετικά με το πρόγραμμα ή ανατέθηκαν σε άλλα γραφεία αιτήσεις.

«Εάν είχα κατά νου ή ήθελα να ευνοήσω κάποιους αιτητές, θα ήταν εύκολο να επιλέξω κάποιο να συνεργαστώ. Ωστόσο αυτό είναι μύθος», απάντησε εισαγωγικά ο Πρόεδρος και παράλληλα κάλεσε όπως γίνει ο σχετικός έλεγχος.

«Δεσμεύομαι»

«Υπάρχει κώδικας δεοντολογίας. Υπογράφεται από όλους τους Υπουργούς κατά την ανάληψη καθηκόντων. Υπογράψατε κάτι τέτοιο;», ερωτήθηκε ο Πρόεδρος από τη Δήμητρα Καλογήρου.

«Δεν υπέγραψα, αλλά δεσμεύομαι», είπε ο Πρόεδρος.

Η απάντηση για Σαουδάραβα

Ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για το ζήτημα του Σαουδάραβα και αν λόγω της φιλοξενίας του προς τον ίδιο, υπήρξε εκ μέρους του εύνοια για την πολιτογράφηση.

«Ευχαριστώ για την ερώτηση.Πρώτον ουδέποτε υπήρξα δικηγόρος του Σαουδάραβα.

Για να δικαιούντο πολιτογράφηση οι Σαουδάραβες έπρεπε να κάνουν 15 εκατομμύρια επενδύσεις. Αυτοί είχαν κάνει 20 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις.

Ως εκ τούτου, δικαιούνταν να αιτηθούν κάτω από την πρόνοια για ομαδικές πολιτογραφήσεις του ΚΕΠ.

Ζήτησα από τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει σε έλεγχο για να γίνει η ανάκληση της πολιτογράφησης του Σαουδάραβα αν υπήρχε η όποια εύνοια», είπε ο Πρόεδρος.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend