Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι νέοι προτιμούν τη Δερύνεια
Οι νέοι προτιμούν τη Δερύνεια

Οι νέοι προτιμούν τη Δερύνεια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αύξηση 25% στις άδειες οικοδομής και στις αιτήσεις διαχωρισμού οικοπέδων για σκοπούς ανέγερσης ιδιωτικών κατοικιών παρουσίασε κατά το 2020 ο Δήμος Δερύνειας σε σύγκριση με το 2019. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ακριτικό δήμο, του οποίου ένα μεγάλο μέρος του εδάφους του παραμένει… νεκρή ζώνη.

Μιλώντας στο Larnakaonline, ο δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης είπε ότι ενώ το 2019 οι άδειες οικοδομής στο δήμο ήταν 45, τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν στις 56 και τούτο, όπως εξήγησε, οφείλεται στο Στεγαστικό Σχέδιο για τις ακριτικές περιοχές, στο οποίο η Δερύνεια εντάχθηκε προ διετίας. Ο κ.Καραγιάννης ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό προσφέρει στους δικαιούχους (υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια) χορηγία μέχρι και 45 χιλιάδες ευρώ για ανέγερση ή αγορά κατοικίας.

«Ζητήσαμε και πετύχαμε αναβάθμιση και βελτίωση του Στεγαστικού Σχεδίου, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του 2021, με πιθανότητα επέκτασής του ακόμα έξι μήνες. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από νεαρά ζευγάρια για να κατοικήσουν στη Δερύνεια, όχι μόνο από αυτόχθονες ή από την ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και από διάφορα μέρη της Κύπρου», συμπλήρωσε ο Α. Καραγιάννης.

Διαμονή στα Στροβίλια

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δερύνειας καταβάλλει προσπάθειες εξεύρεσης τρόπων, ώστε όχι μόνο να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι κάτοικοι που ζουν σήμερα στην ακριτική περιοχή των Στροβιλιών, αλλά να εγκατασταθούν εκεί και άλλα άτομα στα εγκαταλελειμμένα σπίτια που υπάρχουν. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή Στροβιλιών εντάχθηκε στις «Απαγορευμένες Περιοχές Ειδικής Πολιτικής», στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Βρετανικές Βάσεις για άνοιγμα περιοχών εντός των Βάσεων για πολεοδομική ανάπτυξη, ο κ.Καραγιάννης είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες, ώστε ν’ αυξηθεί ο πληθυσμός στην ακριτική αυτή περιοχή.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε και άλλους ανθρώπους για μόνιμη εγκατάσταση στα Στροβίλια. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε υποβάλει πρόταση στ’ αρμόδια υπουργεία για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για σκοπούς επιδιόρθωσης των υφιστάμενων κατοικιών που παραμένουν κενές και αδρανείς για περίπου 50 χρόνια», συμπλήρωσε. Πρόκειται για σπίτια που ανήκαν σε κατοίκους των Στροβιλιών, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας εγκατέλειψαν την περιοχή τις δεκαετίες του 60΄ και του 70΄, κι έκτοτε παραμένουν αδρανή.

 

Send this to a friend