Α. Πασιουρτίδης: Τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η θεσμική διαπλοκή οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής
Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης γεννήθηκε το 1984 στη Λάρνακα. Είναι νυμφευμένος με την Τάρσια Σταύρου και έχουν δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας, στο Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο του οποίου διατέλεσε αντιπρόεδρος.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός και απολύθηκε το 2004 με το βαθμό του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού.
Σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, ως πρώτος επιτυχόντας στις Παγκύπριες Εισαγωγικές εξετάσεις για είσοδο στο Τμήμα Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 2008, ενώ ακολούθως ολοκλήρωσε την άσκηση του ως δικηγόρος το 2009. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πρόγραμμα με τίτλο LLM in Commercial Law, με εξειδίκευση στο Εταιρικό Δίκαιο, στο Τραπεζικό Δίκαιο, στο Δίκαιο των Συμβάσεων και στο Δίκαιο Τεχνολογίας και Πληροφοριών.
Από το 2010 είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Από το 2010 μέχρι το 2014 εργάστηκε ως Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος στην δικηγορική εταιρεία Legal Partners και το 2014 ίδρυσε την δικηγορική εταιρεία ΑΝΔΡΕΑΣ Σ. ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ ΔΕΠΕ, της οποίας είναι ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος. Το 2018 ίδρυσε επίσης την εταιρεία P.L.P. DPO SERVICES LTD, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και στην οποία είναι μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι σήμερα.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλάθλων Ομόνοιας Λάρνακας – Αμμοχώστου από το 2012 μέχρι το 2014. Το 2014 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας όπου παρέμεινε μέχρι το 2018, υπηρετώντας από τις θέσεις του Β’ Γενικού Γραμματέα, του Επικεφαλής του Καλαθοσφαιρικού Τμήματος, του Έφορου Ποδοσφαίρου, του Γενικού Αρχηγού του Ποδοσφαιρικού Τμήματος και του Γενικού Γραμματέα.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, ενώ είναι μέλος της ΕΔΟΝ από το 1998, μέλος του ΑΚΕΛ από το 2008 και μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας από το 2017.
Από το 2019 είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.
Το Larnakaonlne «ανακρίνει» το Βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη για τη Λάρνακα και τα προβλήματα της πόλης, την πολιτική σκηνή της χώρας, το κοινοβουλευτικό του έργο, το ΑΚΕΛ αλλά και για την πανδημία.
- Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της Λάρνακας και των κατοίκων της;
Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λάρνακας, είναι η παγιωμένη αντίληψη ότι αποτελεί τον “φτωχό συγγενή”. Και ξέρετε αυτή η αντίληψη δεν είναι ούτε αυθαίρετη ούτε και αδικαιολόγητη. Αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια, τις τελευταίες δεκαετίες, επενδύθηκαν σε άλλες πόλεις, ενώ αρκετά κυβερνητικά έργα είτε έμειναν στάσιμα, είτε κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι η Λάρνακα είναι η επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Είναι ανεπίτρεπτο η επαρχία με τον μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας να μην είναι πρώτη σε τουρισμό και στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες να την θεωρούν τον διαμετακομιστικό σταθμό για τη μετάβαση τους σε άλλες επαρχίες. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, μία επιλογή υπάρχει: εκσυγχρονισμός των υποδομών, επενδύσεις και αναπτύξεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και συνεπακόλουθα θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε όμως αναπτύξεις που δεν θα είναι «αναπτύξεις αρπαχτής», αλλά ουσίας και ποιότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει όσοι συμμετέχουμε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα, ούτως ώστε, ειδικά σε αυτή την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή επιφέρει, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να μην κλείνουν επιχειρήσεις και να μη φεύγει εργατικό δυναμικό από τη Λάρνακα. Να μένει εργατικό δυναμικό και εισόδημα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.
Τώρα όσον αφορά κάποια συγκεκριμένα και επιμέρους ζητήματα, που απασχολούν την Λάρνακα, αυτά είναι χιλιοειπωμένα, αλλά οφείλουμε να τα υπενθυμίζουμε, ασκώντας και την ανάλογη πολιτική πίεση για να επιλυθούν. Για παράδειγμα η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε μια παραλιακή πόλη με εγκλωβισμένο μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της τότε μένει υποανάπτυκτη σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο άπτεται και της ασφάλειας των κατοίκων. Η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής, η ολοκλήρωση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, η δημιουργία νέων σχολικών υποδομών, η απαλλαγή της πόλης και επαρχίας από οχληρές και ρυπογόνες εγκαταστάσεις και βιομηχανίες, η επαρκής στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, τόσο σε ιατρικό προσωπικό, όσο και σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, όπως και πολλά άλλα κεφαλαιώδη ζητήματα, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας.
- Ως βουλευτής, τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι χρειάζεται να αλλάξει στην πολιτική σκηνή αλλά και στη χώρα;
Οι πολιτικοί πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τους πολίτες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον ο κόσμος προτιμά να γνωρίζει την πλήρη αλήθεια, είτε αναφορικά με κάποιο προσωπικό του αίτημα, είτε αναφορικά με ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, παρά κάποιες φορές, έστω και καλοπροαίρετα, να χρυσώνεται το χάπι. Δεν μπορείς να κατηγορηθείς από τον οποιονδήποτε ότι τον ξεγέλασες, αν από την πρώτη στιγμή ήσουν απέναντι του έντιμος και ειλικρινής. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταξύ μας σχέσεις, όσων βρισκόμαστε στον πολιτικό στίβο, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα. Το ιδανικό θα ήταν να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια και να συζητάμε χωρίς προσωπικές ατζέντες και χωρίς σκοπιμότητες. Επιπλέον, θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αυτό που συμβαίνει, η καθολική δυσπιστία και απαξίωση των θεσμών είναι καθαρά ευθύνη των πολιτικών. Και είναι ευθύνη μας να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Επιπρόσθετα, πιστεύω ότι η κοινωνία αναγνωρίζει και επικροτεί τον ήπιο και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, καθώς και την σύγχρονη πολιτική σκέψη και δράση.
- Ποιο είναι το κοινοβουλευτικό σας έργο;
Στο ΑΚΕΛ λειτουργούμε διαφορετικά. Δεν είναι ατομική υπόθεση το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά συλλογική. Παράγεται και υλοποιείται συλλογικά από την κοινοβουλευτική ομάδα. Μέσα από την κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα, προσπαθούμε να αναδεικνύουμε θέματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων. Περαιτέρω, μέσω των επιτροπών που συμμετέχω, δηλαδή της Επιτροπής Νομικών, της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, ασχολούμαι με θέματα που έχουν να κάνουν με τους αντίστοιχους τομείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε κοινοβουλευτικές μου πρωτοβουλίες περιορίζονται στις τέσσερις αυτές επιτροπές. Ειδικότερα, κατόπιν διαβούλευσης με την επαρχιακή επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας, προσπαθούμε η κοινοβουλευτική μας δράση να στοχεύει επίσης στην ανάδειξη και συζήτηση θεμάτων που αφορούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας. Είναι τόσες πολλές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και οι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και τα εγγραφέντα αυτεπάγγελτα θέματα προς συζήτηση, που είναι αδύνατον να τα παραθέσω όλα. Θεωρώ πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες που πήραμε για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, αφού η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελεί για μας κορυφαία προτεραιότητα. Επίσης αναδείξαμε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και υποβάλαμε προτάσεις για επίλυση τους. Βεβαίως να μην ξεχνάμε τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ομάδες του πληθυσμού που πλήγηκαν περισσότερο, όπως η αναστολή εξώσεων και εκποιήσεων. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω, λόγω και του επαγγέλματος μου, ενέργειες και δράσεις μας προς ενίσχυση του κράτους δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Μπορεί βεβαίως ο κάθε πολίτης να βρει ολόκληρο το κοινοβουλευτικό έργο του κάθε κόμματος και του κάθε βουλευτή ξεχωριστά στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
- Πως βλέπετε την πορεία του ΑΚΕΛ στις φετινές βουλευτικές εκλογές;
Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΑΚΕΛ θα βγει ενισχυμένο, αυξάνοντας τα ποσοστά του. Ο ρόλος της Αριστεράς την περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικός. Είναι η πολιτική δύναμη που στέκεται στο πλευρό των απλών πολιτών, μέσα από μια υπεύθυνη και ανθρωποκεντρική πολιτική με κεντρικούς άξονες την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και επειδή εδώ και κάποια χρόνια βλέπω μια προσπάθεια ισοπέδωσης και μια τάση να μπουν όλα τα κόμματα στο ίδιο σακούλι, πρέπει να πω ότι η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και αυτό μπορεί πολύ εύκολα να εξακριβωθεί μελετώντας τον τρόπο που ψηφίζει το κάθε κόμμα στη Βουλή, αλλά και παρακολουθώντας καθημερινά τις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή η προσπάθεια εξίσωσης όλων των κομμάτων έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την απαλλαγή των πραγματικών αιτίων από τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Επομένως, το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να επανέλθει η ελπίδα σε κάθε συμπατριώτη μας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέσα από την ψήφο μας ενδυνάμωση του μόνου πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος μπορεί να θέσει φραγμό και να βάλει τέλος στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και την αύξηση των κοινωνικών ανισορροπιών. Τέλος, κορυφαίο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι η εξάλειψη της απαξίωσης προς την πολιτική σκηνή του τόπου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κάθε πολίτη προς τους θεσμούς και όσους κατέχουν πολιτικά αξιώματα.
- Τι πιστεύετε για τα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας; Έγιναν λάθη από την κυβέρνηση;
Είναι κοινή διαπίστωση ότι, ενώ η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ήταν επιτυχημένη -και δεν διστάσαμε να δώσουμε τα εύσημα στην κυβέρνηση για αυτό- το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας βρήκε απροετοίμαστους. Κοινή διαπίστωση είναι επίσης το ότι η κυβερνητική διαχείριση είναι αναποτελεσματική παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης να το αποκρύψει. Μια σειρά από μέτρα είναι αντιφατικά, δυσανάλογα και πρόχειρα. Το μόνο που θέλει ο κόσμος είναι ειλικρίνεια, άμεση και σωστή ενημέρωση. Μόνο έτσι θα ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Οι ανεύθυνες προσεγγίσεις ενισχύουν μόνο τις θεωρίες συνομωσίας.
Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και τώρα να σταθεί με προσοχή στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων όχι μόνο σε επίπεδο δημόσιας υγείας αλλά και οικονομίας. Εννοείται ότι συνεχίζουμε να τηρούμε με υπευθυνότητα τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αυτή η υπεύθυνη στάση ωστόσο δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως λευκή επιταγή για ακατανόητες αποφάσεις. Στηρίζουμε την επιστημονική ομάδα και την κοινή προσπάθεια. Παρακολουθούμε με εποικοδομητικό πνεύμα και παρεμβαίνουμε με γνώμονα το κοινό καλό.
- Η πολιτική στον τόπο μας περνάει κρίση; Απαξιώνουν οι πολίτες τους πολιτικούς;
Δυστυχώς, αυτό είναι που ισχύει σήμερα και αν έλεγε κάποιος το αντίθετο θα ήταν ψέμα. Τα σκάνδαλα, η θεσμική διαπλοκή και η διαφθορά οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής, μια απαξίωση που δεν εμφανίστηκε από τη μία μέρα στην άλλη. Η απαξίωση γεννήθηκε, διογκώθηκε και συντηρείται εξαιτίας συμπεριφορών και δράσεων οι οποίες δε συνάδουν με τους θεσμούς τους οποίους οι πολιτικοί καλούνται να υπηρετήσουν. Η διαφθορά νομοτελειακά προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης. Προς το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τα πρόσωπα. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται πρώτα απ’ όλα το ίδιο το κράτος να σταθεί δίπλα στους πολίτες, δίπλα σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Να τους αντιμετωπίσει με ισονομία και ισοτιμία. Με νέες, πιο αυστηρές νομοθεσίες για να καταπολεμηθεί η ρίζα του προβλήματος. Με ενδυνάμωση του νομοθετικού, δικαστικού και ελεγκτικού πλαισίου. Με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άλλωστε συνυφασμένα με το δικαίωμα στη διαφάνεια, την ισονομία και τον δημοκρατικό έλεγχο. Δύσκολα μπορεί να μειωθεί η διαφθορά αν δεν το απαιτήσει και αν δεν το διεκδικήσει η ίδια η κοινωνία. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και μείωσης της διαφθοράς είναι η ενεργός και υπεύθυνη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και όχι η απαξίωση της πολιτικής και των θεσμών. Στόχος όλων των νέων πολιτικών, αλλά και των πολιτικών γενικά, θα πρέπει να είναι μέσα από τη δράση τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ανεβάσουν και πάλι το επίπεδο της πολιτικής σκηνής του τόπου εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια προς το λαό και έχοντας πάντα ως γνώμονα το συλλογικό καλό και όχι το προσωπικό όφελος.
Συνέντευξη στον Αντρέα Πολυκάρπου