Home ΛΑΡΝΑΚΑ Χωρίς μουσείο η Λάρνακα για 44 μήνες
Χωρίς μουσείο η Λάρνακα για 44 μήνες

Χωρίς μουσείο η Λάρνακα για 44 μήνες

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μια πόλη όπως η Λάρνακα, με πέραν των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων αδιάλειπτης ιστορίας, παραμένει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς επαρχιακό μουσείο, την ίδια ώρα που το πιο ξακουστό και πολυσύχναστό της αρχαιολογικό μνημείο, το Μεσαιωνικό Κάστρο, είναι κλειστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο για σκοπούς εγκατάστασης συστήματος φωταγώγησης…

Οι φορείς της Λάρνακας είναι βαθιά απογοητευμένοι αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων της πόλης, καθότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται θεωρούνται αδικαιολόγητες. Παράλληλα, οι παράγοντες της πόλης εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι από την στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων σε σχέση πάντοτε με τα ζητήματα αυτά, αφού πιστεύουν ότι είναι αδιανόητο το επαρχιακό μουσείο να παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017 και το Μεσαιωνικό Κάστρο από το περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς ακόμα οι σημαντικοί αυτοί χώροι να έχουν παραδοθεί στο κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, το Μεσαιωνικό Κάστρο, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, έκλεισε για το κοινό στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, προκειμένου να εγκατασταθεί σύστημα φωταγώγησης. Παρόλο που όλοι στη Λάρνακα αναγνωρίζουν πως πρόκειται για πρωτοβουλία που θ’ αναδείξει περαιτέρω το εξαιρετικό αυτό μνημείο κατά τις νυχτερινές ώρες, εντούτοις το Κάστρο ακόμα να φωταγωγηθεί κι ενώ το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε (και ανακοινώθηκε επίσημα) προνοούσε ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι από τα μέσα του 2018 το Τμήμα Αρχαιοτήτων αφαίρεσε ολοκληρωτικά τον οντά (οθωμανικό σαλόνι) που βρισκόταν στο μικρό μουσείο εντός του Μεσαιωνικού Κάστρου κι έκτοτε ο χώρος αυτός, άγνωστο γιατί, παραμένει εντελώς κενός και αναξιοποίητος.

Το μουσείο

Πονεμένη ιστορία αποτελεί η περίπτωση του Επαρχιακού Μουσείου Λάρνακας, το οποίο παραμένει κλειστό για το κοινό από τις 8 Μαϊου 2017 για επεκτάσεις και ανακαινίσεις. Κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τότε και ουδείς αρμόδιος είναι σε θέση τη δεδομένη στιγμή να πει με βεβαιότητα πότε, επιτέλους, θα επαναλειτουργήσει το μουσείο.

Όπως πληροφορείται το Larnakaonline, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που σε κατά καιρούς συσκέψεις με την τοπική εταιρεία τουρισμού και το δήμο της πόλης, λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων εξήγγειλαν νέα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του μουσείου, τα οποία όμως ουδέποτε τηρήθηκαν. Αξίζει, δε, ν’ αναφερθεί πως οι αρχικοί υπολογισμοί και οι διαβεβαιώσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων προς τις αρχές της Λάρνακας ήταν ότι οι ανακαινίσεις στο μουσείο θα διαρκούσαν μονάχα έξι μήνες.

Οι έξι μήνες έγιναν… 44 και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια. Επιπρόσθετα, δεν ήταν λίγες οι φορές που είτε ο Δήμος Λάρνακας, είτε η τοπική εταιρεία τουρισμού απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο τμήμα σχετικά με τις υπό αναφορά καθυστερήσεις, χωρίς όμως να λάβουν κάποια ικανοποιητική απάντηση ή εξήγηση.

Send this to a friend