Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Δήμος Αραδίππου αντιτίθεται σε συγχώνευση του με τον Δήμο Λάρνακας
Ο Δήμος Αραδίππου αντιτίθεται σε συγχώνευση του με τον Δήμο Λάρνακας

Ο Δήμος Αραδίππου αντιτίθεται σε συγχώνευση του με τον Δήμο Λάρνακας

Ο Δήμος Αραδίππου αντιτίθεται σε συγχώνευση του με τον Δήμο Λάρνακας, αφού όπως υποστηρίζει, το νέο σχήμα θα είναι δυσλειτουργικό και ενάντια στα συμφέροντα και την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Δήμος Αραδίππου αναφέρει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο με επιστολή προς την Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ομόφωνα εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη συγχώνευση του Δήμου με τον Δήμο Λάρνακας στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στην επιστολή προστίθεται ότι «υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι οι οποίοι συνηγορούν πως η συγχώνευση του Δήμου Αραδίππου σε σχήμα που θα περιλαμβάνει και τον Δήμο Λάρνακας, θα είναι εις βάρος των συμφερόντων των κατοίκων του Δήμου Αραδίππου, τα οποία, ως τοπική Αρχή οφείλουμε να διαφυλάττουμε και να υπηρετούμε».

Υπενθυμίζουμε, σημειώνεται στην επιστολή «ότι οι δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις από συνένωση των Δήμων Αραδίππου και Λάρνακας, αναφέρονται ξεκάθαρα και στη μελέτη «Έγγραφο Πολιτικής για την Αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κυπριακή Δημοκρατία», που ετοιμάστηκε από το Δρ. Χαράλαμπο Κουταλάκη με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και στην μετέπειτα παρουσίαση της πρότασης του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Και στις δύο περιπτώσεις ο εμφανής προβληματισμός κατέληγε στην πρόταση εναλλακτικών σεναρίων, βάσει των οποίων ο Δήμος Αραδίππου δεν συνενώνεται με το Δήμο Λάρνακας».

Προστίθεται πως «ανάμεσα στις αρνητικές επιπτώσεις της συγχώνευσης, είναι η δημιουργία ενός Δήμου τεράστιου σε έκταση και δυσλειτουργικού, λόγω μεγέθους και πολυεπίπεδων και ετερόρρυθμων προτεραιοτήτων, την ανομοιογένεια των αναγκών των κατοίκων και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, η οποία παραγνωρίζεται».

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, σημειώνεται ακόμα ότι «η Αραδίππου μπορεί από μόνη της να σταθεί ως ανεξάρτητος Δήμος, τόσο επιχειρησιακά όσο και οικονομικά, ενώ μπορεί επίσης να ηγηθεί, αν επιβάλλεται στο πνεύμα της γενικότερης μεταρρύθμισης, σχημάτων με μικρότερες οντότητες. Ο Δήμος Αραδίππου διαθέτει την απαραίτητη δομή και οργάνωση, υποδομές και κτηριακές εγκαταστάσεις, εμπειρία και τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στα σημερινά δεδομένα όσο και στην πρόκληση της μεταρρύθμισης».

Ηδη, σημειώνεται «υπάρχει εμπειρία υποστήριξης άλλων τοπικών Αρχών, αφού εδώ και οκτώ χρόνια ο Δήμος Αραδίππου παρέχει στο Δήμο Λιβαδιών Τεχνικές Υπηρεσίες, υπηρεσίες Δημοτικού Ταμία και Δημοτικού Γραμματέα. Την οικονομική βιωσιμότητα, την τεχνοκρατική επάρκεια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Αραδίππου επιβεβαιώνει και μελέτη της Ernst & Young».Καταλήγοντας, η επιστολή του Δήμου Αραδίππου προσθέτει πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα θεμέλια της Δημοκρατίας και τον θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Με βάση τούτο, επαναλαμβάνουμε ότι η Αραδίππου δεν πρέπει να συνενωθεί με τη Λάρνακα αφού το νέο σχήμα θα είναι δυσλειτουργικό και εν τέλει ενάντια στα συμφέροντα και την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας».

Send this to a friend