Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έρχεται η κοινωνική στέγαση στη Λάρνακα
Έρχεται η κοινωνική στέγαση στη Λάρνακα

Έρχεται η κοινωνική στέγαση στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το έργο με την ονομασία «Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας» προωθεί στην ενορία Αγίου Νικολάου Λάρνακας ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης. Ο σχεδιασμός του έργου επιλέγηκε μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ο οποίος ολοκληρώθηκε τέλη του 2020. Ήδη η επιλαχούσα ομάδα μελέτης, η οποία απαρτίζεται από τους Μαρίνα Κουνάβη, Ann-Sereine Tremblay και Jan Kudlicka, έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός ο ΚΟΑΓ να είναι σε θέση να υποβάλει σχετική αίτηση στο Δήμο Λάρνακας για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

Το «Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας Λάρνακας» θ’ αποτελείται από 32 οικιστικές μονάδες των δύο, τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, με σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση και θα κατασκευαστεί σε πρώην δημοτικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 4000 τ.μ., το οποίο απέκτησε ο ΚΟΑΓ για τον σκοπό αυτό.

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός πέραν από το οικιστικό συγκρότημα, θα περιλαμβάνει ποιοτικούς χώρους πρασίνου και κοινωνικής συναναστροφής των κατοίκων. Η ανάπτυξη χωροθετείται σε αναπτυσσομένη οικιστική περιοχή του Δήμου Λάρνακας, μεταξύ του στρατοπέδου ΚΕΝ και του Metropolis Mall, η οποία περιβάλλεται από σημαντικές κύριες αστικές, δημόσιες κι εμπορικές χρήσεις, ενώ συνδέεται και με άρτιο οδικό δίκτυο που εξυπηρετείται από δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών.

Η παραχώρηση των κατοικιών θα γίνει με βάση οικονομικά και άλλα κριτήρια που θα θέσει ΚΟΑΓ. Οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα είναι διάρκειας 18 μηνών. Το έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του έργου κι ευχαρίστησε δημόσια όλους όσους συνέβαλαν στην προώθηση του οράματος αυτού. «Κάθε πολίτης δικαιούται να διαθέτει μια αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία. Η κοινωνική στέγαση είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι δημόσιες και τοπικές αρχές μπορούν να απαντήσουν στην αδυναμία της αγοράς κατοικίας και παράλληλα να καλύψουν το σύνολο των αναγκών στέγασης σε προσιτή τιμή, είτε με αγορά, είτε μ’ ενοίκιο. Ο δήμος επεξεργάζεται και άλλες προτάσεις, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση και συνέχιση της κοινωνικής στήριξης στην Λάρνακα, τις οποίες θα προωθήσει στον ΚΟΑΓ μετά την ολοκλήρωση του υπό αναφορά έργου», δήλωσε ο κ.Βύρας.

 

Send this to a friend