Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο περιθώριο πέραν των 2 χιλιάδων μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης
Στο περιθώριο πέραν των 2 χιλιάδων μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης

Στο περιθώριο πέραν των 2 χιλιάδων μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης

Χωρίς στήριξη και εκπαίδευση παραμένουν στα σπίτια τους περίπου 2 χιλιάδες παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί ότι την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει κανονικά η λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της στο ant1.com.cy η Εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, κυρία Γιούλα Πιτσιάλη, «τα παιδιά της Ειδικής που εξυπηρέτησαν είναι μόνο τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων, που είναι περίπου 400. Πέραν των 2 χιλιάδων παιδιών που φοιτούν στα σχολεία ή στις ειδικές μονάδες στις τάξεις, έμειναν χωρίς στήριξη.»

Η κα. Πιτσιάλη επισημαίνει πως «οι συνοδοί και οι εύλογες προσαρμογές που έχουν στα σχολεία, δεν τις έχουν σπίτι τους. Άρα με το να αφήνεις τα παιδιά που φοιτούν στις ειδικές μονάδες στο σπίτι, που έχουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, δεν μπορεί κανείς να τα βοηθήσει.»

«Άρα δεν έγινε διευθέτηση. Εμείς λέμε ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι Ειδικές Μονάδες στο σχολείο, με το ίδιο σκεπτικό που έχουν λειτουργήσει τα Ειδικά Σχολεία», συμπληρώνει.

«Επίσης», εξηγεί η κυρία Πιτσιάλη, «θα μπορούσαν είτε με φυσική παρουσία στα σχολεία είτε με κάποια πρόνοια να βοηθηθούν, είτε με τους συνοδούς τους, είτε με άλλα εργαλεία στο σπίτι τους. Δεν βοηθούνται στο σπίτι, είναι περισσότερο με φυσική παρουσία που μπορούν να βοηθηθούν, εκεί που είναι οι συνοδοί και τα λογισμικά τους.»

Συνεπώς, τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν περίπου 2 χιλιάδες παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης που παραμένουν στο σπίτι και ενώ προχωρά η ύλη για τους υπόλοιπους μαθητές, αυτά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μάθημα τους, αφού δεν τους παρέχεται ο συνοδός τους με τα νέα μέτρα.

«Ένα παιδί που έχει εξατομικευμένο πρόγραμμα στην Ειδική Μονάδα του σχολείου του τι εκπαίδευση θα λάβει από το σπίτι; Θα λάβει ασύγχρονη; Ποιος θα του τι κάνει; Είναι βέβαιο ότι ο γονιός του είναι σπίτι; Μπορεί να μείνει σπίτι ο γονιός του να το φροντίσει; Έχουν αναρωτηθεί;», διερωτάται η κα. Πιτσιάλη.

Ερωτηθείσα γιατί συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας στις ανακοινώσεις του για τα νέα μέτρα, διευκρίνισε πως η ειδική εκπαίδευση θα παραμείνει σε λειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών, η κα. Πιτσιάλη απάντησε πως «θεωρώ ότι ήταν καθαρά επικοινωνιακό το θέμα.»

«Δηλαδή», σημειώνει, «να βγεις και να πεις ότι τα παιδιά της ειδικής συνεχίζουν κανονικά, είναι για να μεταφέρεις στη κοινή γνώμη ότι έχουν εξυπηρετήσει τα παιδιά της ειδικής. Όχι δεν τα έχουν εξυπηρετήσει. Στο φετινό lockdown στη Μέση Εκπαίδευση προχωρούν την ύλη. Άρα, μιλούμε για μαθητές δύο ταχυτήτων. Τα παιδιά τα οποία ήθελαν βοήθεια από ένα συνοδό ή που κάποιο λογισμικό, αυτή την βοήθεια δεν την έχουν σήμερα, δυσκολεύονται. Άρα, προχωρά η ύλη αλλά αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν σωστά με τις εύλογες προσαρμογές που δικαιούνται στα σχολειά.»

Κληθείσα να σχολιάσει αν δίνεται η δυνατότητα οι βοηθοί αυτών των παιδιών να πηγαίνουν να τα βοηθάνε από το σπίτι, η κα. Πιτσιάλη απάντησε: «όχι, είναι θέμα συμβολαίου. Τους είπαν απαγορεύεται. Έχουμε κάποιους γονείς που προσπαθούν να διευθετήσουν μεταξύ των ιδίων και των συνοδών, χωρίς την εμπλοκή του Υπουργείου και της Σχολικής Εφορείας, για να μπορούν να εξυπηρετούνται στο σπίτι τους. Είναι με την καλή διάθεση το συνοδών αν μπορούν να το κάνουν όμως.»

«Θα πουν του συνοδού εάν μπορεί να έρθει για να βοηθήσει παιδί και θα τους πει ο συνοδός αν μπορεί ή όχι, αλλά χωρίς την εξασφάλιση αδείας από το σχολείο ή την εφορεία. Πολλές φορές μπορεί να πληρώσει επιπρόσθετα ο γονιός την υπηρεσία του συνοδού, όμως έτσι και αλλιώς ο συνοδός πληρώνεται αυτή την ώρα και είναι στο σπίτι του», υπογραμμίζει η κα. Πιτσιάλη.

Πηγή: Ant1.com.cy

Send this to a friend