Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επαρχία Αμμοχώστου: Στα χαρακώματα για τις συνενώσεις Δήμων
Επαρχία Αμμοχώστου: Στα χαρακώματα για τις συνενώσεις Δήμων

Επαρχία Αμμοχώστου: Στα χαρακώματα για τις συνενώσεις Δήμων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

«Φουντώνει» η κόντρα ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα της ελεύθερης Αμμοχώστου μετά το σενάριο που φαίνεται να προκρίνει η Κυβέρνηση και το οποίο έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής σε σχέση με τη δημιουργία τριών δήμων και δύο κοινοτήτων στην ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου, στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αρχικά η Τουριστική, Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Αμμοχώστου (ΤΕΒΕΑ) εξέφρασε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή της για το υπό συζήτηση σενάριο, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα και τον σεβασμό που πρέπει προς τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι αναμένουν μία ουσιαστική μεταρρύθμιση και όχι κομματικά χρωματισμένες τοπικές αρχές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σε κοινή επιστολή προς την ΤΕΒΕΑ, οι δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας και ο αναπληρωτής κοινοτάρχης Λιοπετρίου εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ανακοίνωση της Τουριστικής, Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας σε σχέση πάντα με το θέμα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή των υπό αναφορά τοπικών αρχών που διεκδικούν τη μεταξύ τους συνένωση, υπάρχει απουσία απόφασης των άμεσα εμπλεκομένων μερών επί του θέματος που εγείρεται με την ανακοίνωση και διερωτώνται ποιος συνέταξε την συγκεκριμένη ανακοίνωση και από πότε οι αποφάσεις της ΤΕΒΕΑ, που αφορούν μέλη του και ειδικότερα τις τοπικές αρχές, λαμβάνονται στην απουσία τους και χωρίς καν την ενημέρωσή τους.

«Οι πλέον αρμόδιοι να εκφράσουν άποψη για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους. Γι’ αυτό θεωρούμε την ανακοίνωση της ΤΕΒΕΑ ως απαράδεκτη και άκρως ανησυχητική, αφού, μεταξύ άλλων, όχι μόνο δεν εκφράζει τις απόψεις των πλέον αρμοδίων να τοποθετηθούν επί του θέματος, δηλαδή τους επηρεαζόμενους δήμου και κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά προσπαθεί απαράδεκτα να τις υποκαταστήσει», τονίζεται στην κοινή επιστολή των Δήμων Αγ. Νάπας, Σωτήρας και κοινότητας Λιοπετρίου.

Η επιστολή καταλήγει σημειώνοντας πως τo κατά πόσο το συμφέρον των κάτοικων της επαρχίας Αμμοχώστου είναι η δημιουργία ενός ή περισσοτέρων δήμων, αυτό θα το κρίνουν οι κάτοικοι των τοπικών αρχών που επηρεάζονται και όχι αυτός που συνέταξε την ανακοίνωση της ΤΕΒΕΑ.

Το ΕΒΕΑ

Στο μεταξύ, για το θέμα τοποθετήθηκε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, το οποίο τάσσεται ενάντια στη δημιουργία ενός υπέρ δήμου στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι επ’ ευκαιρία της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά από σοβαρή μελέτη και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου και αφού εξέτασε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τα δύο σενάρια, δηλαδή αυτό της δημιουργίας ενός υπέρ-δήμου, με την συνένωση όλων των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής ή τη δημιουργία περισσοτέρων δήμων, κατέληξε στην απόφαση να στηρίξει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την καταψήφιση της πρότασης για δημιουργία ενός υπέρ-δήμου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση του ΕΒΕΑ βασίστηκε κυρίως στο συμπέρασμα της τεχνοκρατικής μελέτης που εκπονήθηκε από τον οίκο «Ernst & Young», αλλά και στις τοπικές κι εθνικές πραγματικότητες. «Η δημιουργία ενός υπέρ δήμου θα προσομοιάζει αριθμητικά και γεωγραφικά με το Δήμο Αμμοχώστου και θα εμπεριέχει τον ορατό κίνδυνο, μετά από περίοδο 10-20 χρόνων, ν’ αντικαταστήσει τον κατεχόμενο δήμο και να γίνουμε μάρτυρες του οριστικού ενταφιασμού του», υποστηρίζει μεταξύ άλλων το τοπικό επιμελητήριο.

Send this to a friend