Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Μανιτάρια στην Κύπρο:Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται-Ποια είναι επικίνδυνα(vid)
Μανιτάρια στην Κύπρο:Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται-Ποια είναι επικίνδυνα(vid)

Μανιτάρια στην Κύπρο:Σε ποιες περιοχές εμφανίζονται-Ποια είναι επικίνδυνα(vid)

Για τα επικίνδυνα μανιτάρια, τις περιοχές και τα είδη κάθε εποχής μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Συντηρητής Δασών, Θωμάς Κυριάκου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τώρα άρχισαν να εμφανίζονται τα χειμωνιάτικα είδη με το είδος που προτιμούν όλοι να είναι το κοκκινομανίταρο.

Ο κ. Κυριάκου συμβούλεψε τους κυνηγούς μανιταριών να μαζεύουν μόνο αυτά που γνωρίζουν και δεν πρέπει να κάνουν πειράματα. Κάλεσε όσους επιδίδονται σε αυτό το «σπορ» να σέβονται τη φύση και να μην καταστρέφουν τα πάντα για να πάρουν ένα μανιτάρι π.χ με τη χρήση γεωργικών εργαλείων.

Εξήγησε ότι πρέπει να πηγαίνουν σε περιοχές με μανιτάρια που γνωρίζουν. Για παράδειγμα κάποιοι γνωρίζουν τα μανιτάρια της αναθρήκας, τα οποία συνήθως βγαίνουν σε παραθαλάσσιες περιοχές π.χ Πάφο, Αργάκα, Ζύγι. Υπάρχουν όμως και τα μανιτάρια που βρίσκουμε στα βουνά και στα πευκοδάση, μέσα στα οποία είναι και το κοκκινομανίταρο.

Μιλώντας για τους κινδύνους, έφερε το παράδειγμα παιδιών που κατέληξαν στο νοσοκομείο πριν δύο χρόνια μετά από κατανάλωση μανιταριών. Ο ίδιος είχε ζητήσει φωτογραφία των μανιταριών και εντόπισε ότι ανάμεσα σε αυτά ήταν και ένα δηλητηριώδες μανιτάρι.

Στις σχετικές φωτογραφίες πάνω σε ένα τραπέζι φαίνονται μανιτάρια καθαρισμένα, έτοιμα προς κατανάλωση. Το είδος αυτών των μανιταριών είναι ο αριθμός ένα «δολοφόνος στον κόσμο», το γνωστό Amanita phalloides. Σημείωσε ότι είναι θανατηφόρο και πριν τρία χρόνια είχε εντοπιστεί στην Κύπρο. Υπενθύμισε μάλιστα το περιστατικό που σημειώθηκε πριν δύο χρόνια στη Γαλλία. Προειδοποίησε ότι παρά την «αθώα» του εμφάνιση είναι πολύ επικίνδυνο.

Για τα μανιτάρια που κυκλοφορούν στην αγορά εξήγησε ότι αυτά που καλλιεργούνται είναι σίγουρα ασφαλή. Εντούτοις, εάν κάποιος αγοράσει άγρια μανιτάρια, θα πρέπει να τα γνωρίζει πριν τα καταναλώσει. Από την άλλη τα άγρια μανιτάρια που σερβίρουν στα εστιατόρια δεν μπορεί κάποιος να τα ξεχωρίσει, εξηγώντας ότι υπήρξαν περιστατικά στο παρελθόν.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend