Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Πράσινο φως για κατεδάφιση όλων των δεξαμενών υγρών καυσίμων- Τι λέει ο Βύρας
Λάρνακα: Πράσινο φως για κατεδάφιση όλων των δεξαμενών υγρών καυσίμων- Τι λέει ο Βύρας

Λάρνακα: Πράσινο φως για κατεδάφιση όλων των δεξαμενών υγρών καυσίμων- Τι λέει ο Βύρας

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στις 23 Δεκεμβρίου η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) εξασφάλισε και παρέλαβε από το Δήμο Λάρνακας την άδεια κατεδάφισης για τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων που διατηρεί στο παραλιακό μέτωπο του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Απέμεινε, πλέον, η εταιρεία Πετρολίνα να εξασφαλίσει από τη δημοτική αρχή την άδεια κατεδάφισης των δικών της εγκαταστάσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου, ενώ η εταιρεία EXON Mobil ήταν η πρώτη που εξασφάλισε άδεια κατεδάφισης των δικών της εγκαταστάσεων.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την έκδοση άδειας κατεδάφισης των δεξαμενών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, λέγοντας ότι οι διαβεβαιώσεις που έχει ο δήμος και από τις τρεις εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα είναι πως μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποξήλωσης όλων των δεξαμενών.

Ο κ.Βύρας είπε ότι από την ημέρα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, υπολογίζεται ότι σε διάστημα 2-3 μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί. Οι άδειες κατεδάφισης των εταιρειών περιλαμβάνουν αποσυναρμολόγηση, αποξήλωση και κατεδάφιση όλων των κτιρίων, κατασκευών, δεξαμενών, δικτύου σωληνώσεων, μηχανημάτων κι εξοπλισμού, τα οποία αποτελούσαν μέρος των εγκαταστάσεων για σκοπούς αποθήκευσης και διανομής πετρελαιοειδών.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών αποτελούν το 70%-75% του συνόλου των εγκαταστάσεων που καλύπτουν σήμερα μια έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας.

Οι δεξαμενές που πρόκειται να κατεδαφιστούν τους προσεχείς μήνες είναι άδειες, αφού εδώ και καιρό οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν μεταφέρει όλες τις εργασίες τους στην περιοχή Βασιλικού. Ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι μετά την κατεδάφιση των δεξαμενών, οι εταιρείες πετρελαιοειδών αναμένεται να προχωρήσουν σ’ όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για απορρύπανση του εδάφους, όπου για δεκαετίες λειτουργούσαν οι δεξαμενές αυτές.

Πρόκειται για 350 χιλιάδες τ.μ. ιδιωτικής γης και 150 χιλιάδες τ.μ. κρατικής γης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (πρώην διυλιστήριο). Η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να αναπτυχθεί μελλοντικά με βάση το νέο Σχέδιο Περιοχής.

Το υγραέριο

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγραερίου, που είναι αριθμητικά πιο λίγες σε σχέση με τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και πιο μικρές σ’ έκταση, ο δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος τους και καμία εργασία δεν θα εκτελείται στη Λάρνακα. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα πως μέχρι το τέλος του 2021 οι εταιρείες υγραερίου θα έχουν εξασφαλίσει την έγκριση για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων τους. «Πρόκειται για εγκαταστάσεις που δεν έχουν επιβαρύνει το έδαφος. Το πιο σημαντικό για τη Λάρνακα είναι να σταματήσει κάθε εργασία, να αρθεί η επικινδυνότητα που υπάρχει στην περιοχή και μετά να επικεντρωθούμε στην αποξήλωση κι αυτών των εγκαταστάσεων», σημείωσε ο Α. Βύρας.

Send this to a friend