Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναβαθμίζεται το κέντρο της Λάρνακας το’21 – Τι μας δήλωσε ο Α.Βύρας
Αναβαθμίζεται το κέντρο της Λάρνακας το’21 – Τι μας δήλωσε ο Α.Βύρας

Αναβαθμίζεται το κέντρο της Λάρνακας το’21 – Τι μας δήλωσε ο Α.Βύρας

Γράφει ο Βάσος Βάσου

Αλλαγμένο προς το καλύτερο θα είναι το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας το 2021. Τα έργα υποδομής που βρίσκονται σ’ εξέλιξη και τα οποία αναμένεται να παραδοθούν εντός του νέου έτους (δημοτική αγορά, λέσχη, πρώην κοινοτικό κέντρο), αλλά και η ανάπλαση δρόμων και πεζοδρομίων προς διευκόλυνση των ΑμεΑ, θα προσδώσουν μια νέα, σύγχρονη όψη στο λεγόμενο «παζάρι» της πόλης, το οποίο είναι αλήθεια πως έχει πληγεί αφάνταστα τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοιός.

Μάλιστα, οι καταστηματάρχες στο κέντρο της Λάρνακας εκφράζουν ανησυχίες πως η επικείμενη λειτουργία, τους πρώτους μήνες του 2021, του Metropolis Mall, θα μειώσει περαιτέρω την κίνηση στο κέντρο και παράλληλα τον κύκλο εργασίας των επιχειρήσεών τους.

Αντίθετη είναι η άποψη του δημάρχου Ανδρέα Βύρα, ο οποίος υποστηρίζει πως με την υλοποίηση των πιο πάνω έργων, που εκτελούνται με την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων (διαρθρωτικών ταμείων), συμπεριλαμβανομένου και της ανάπλασης του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχουρί που κι αυτό είναι σ’ εξέλιξη, το κέντρο της Λάρνακας, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (καφετέριες, μπαράκια) που λειτουργούν στην πλατεία Ερμού, θ’ αποκτήσει μια καινούργια εικόνα και θα καταφέρει να προσελκύσει σημαντική μερίδα του καταναλωτικού κοινού, όταν με το καλό ξεπεραστεί η κρίση με την πανδημία.

Ο Α. Βύρας δήλωσε στο Larnakaonline ότι η νέα δημοτική αγορά αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο και στόχος είναι μέχρι την άνοιξη όλα να είναι έτοιμα ώστε ν’ ανοίξει τις πύλες της για το κοινό της Λάρνακας και όχι μόνο. Όπως είπε, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, που όμοιό του δεν υπάρχει στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Θυμίζουμε, ότι η παλιά δημοτική αγορά, η οποία λειτουργούσε στο ίδιο σημείο όπου ανεγείρεται η νέα αγορά (στο τέρμα της οδού Ερμού), κρίθηκε ετοιμόρροπη και κατεδαφίστηκε το 1996. Εδώ και 24 χρόνια η Λάρνακα παρέμεινε χωρίς δημοτική αγορά…

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, μέχρι το καλοκαίρι του νέου χρόνου θα είναι έτοιμο για να παραδοθεί στο κοινό και το αναπαλαιωμένο κτήριο του πρώην κοινοτικού κέντρου που θα μετατραπεί σ’ έναν Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, ενώ η ανάπλαση της Λέσχης Λάρνακας ήδη ολοκληρώθηκε, αλλά η επίσημη παράδοσή της θα γίνει εφόσον χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Η πρώην λέσχη θα μετατραπεί σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.

Ανάπλαση δρόμων

Στα μελλοντικά σχέδια του Δήμου Λάρνακας είναι η ανάπλαση και άλλων δρόμων και πλατειών στο κέντρο της πόλης (αυτή την στιγμή είναι σ’ εξέλιξη η ανάπλαση της πλατείας γύρω από το Μεσαιωνικό Κάστρο και από το παρακείμενο Τζαμί) για διευκόλυνση ΑμεΑ.

Ο Α. Βύρας δήλωσε ότι έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές για τη διενέργεια των σχετικών μελετών όσον αφορά την β΄ φάση ανάπλασης δρόμων και πεζοδρομίων για ΑμεΑ, στην οποία περιλαμβάνονται η πλατεία Ακρόπολης, η πλατεία Αλκής, ολόκληρη η οδός Ερμού και η οδός Ζήνωνος Κιτιέως. Ο κ.Βύρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2022 θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα για τη φάση αυτή.

Send this to a friend