Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ: Κλείνει η αποβάθρα της μαρίνας
ΛΑΡΝΑΚΑ: Κλείνει η αποβάθρα της μαρίνας

ΛΑΡΝΑΚΑ: Κλείνει η αποβάθρα της μαρίνας

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η αναβάθμιση της υφιστάμενης ξύλινης αποβάθρας της μαρίνας Λάρνακας, που σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης, είναι στα αρχικά σχέδια της κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings που ανέλαβε το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πάνος Αλεξάνδρου μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε ότι στόχος είναι, εφόσον εξασφαλιστεί η σχετική άδεια από το Δήμο Λάρνακας, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να κλείσει η αποβάθρα για το κοινό, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισής της.

«Πρόκειται για μια ιστορική αποβάθρα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για τη Λάρνακα, η οποία δυστυχώς έχει αφεθεί σε κακή κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει. Εάν πάρουμε την έγκριση από το δήμο και κλείσει η αποβάθρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Μάρτιο, ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού να έχουμε ολοκληρώσει», σημείωσε ο κ.Αλεξάνδρου.

Στόχος των επενδυτών είναι το κοινό να μπορεί να κάνει τη βόλτα του στην αναβαθμισμένη αποβάθρα και παράλληλα να βλέπει την πρόοδο των έργων που θα εκτελούνται στη μαρίνα. Το επόμενο βήμα της κοινοπραξίας, σύμφωνα με τον κ.Αλεξάνδρου, θα είναι η δημιουργία του Yacht Club στο χερσαίο χώρο της μαρίνας που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα νέα γραφεία της μαρίνας, καφετέρια, εστιατόριο, καταστήματα κ.α. Το ίδιο διάστημα θα ενισχυθούν και τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους του λιμανιού και της μαρίνας.

Η μεταβατική περίοδος

Ο εκπρόσωπος της Kition Ocean Holdings δήλωσε ότι στις 7 Ιανουαρίου 2021 ξεκινά επίσημα η μεταβατική περίοδος, κατά την οποία η εταιρεία θα παραλάβει σταδιακά το λιμάνι από την Αρχή Λιμένων και τη μαρίνα από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Το ίδιο διάστημα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Kition Ocean Holdings θα συμμετέχει στις όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται σε σχέση με τη λειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας.

Οι ιθύνοντες της κοινοπραξίας εκτιμούν ότι σε περίοδο 6-7 μηνών θα είναι σε θέση να υποβάλουν στο Δήμο Λάρνακας την αίτηση για την πολεοδομική άδεια που θ’ αφορά ολόκληρο το έργο και παράλληλα να ολοκληρώσουν και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες. Ο Πάνος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι μεταξύ των μελετών που θα γίνουν, θα είναι και μελέτες σε σχέση με το βυθό της θάλασσας στο λιμάνι και στη μαρίνα, προτού παρθούν οι όποιες αποφάσεις για εκβάθυνση κι επέκταση των χώρων αυτών. Η Kition Ocean Holdings ευελπιστεί ότι εντός του 2022 θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα επέκτασης της μαρίνας.

«Ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών και θαλαμηγών, κυρίως από το Ισραήλ και από χώρες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μεταξύ άλλων, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε τουλάχιστον οκτώ χώρους ελλιμενισμού σκαφών μήκους πέραν των 100 μέτρων. Παράλληλα, θέλουμε να φτιάξουμε και χώρο επισκευής σκαφών, δηλαδή να έρχονται γιοτ στη Λάρνακα για σκοπούς συντήρησης. Το ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών προϋπήρχε για τη μαρίνα Λάρνακας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι χώροι ελλιμενισμού, με αποτέλεσμα η πόλη να χάνει σημαντικά εισοδήματα. Είναι αυτό τον τουρισμό που θέλουμε να φέρουμε στη Λάρνακα, δηλαδή εύπορες οικογένειες που θα επισκέπτονται την πόλη με τα σκάφη τους και θα διαμένουν στη μαρίνα», κατέληξε ο κ.Αλεξάνδρου.

 

 

 

Send this to a friend