Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ρατσιστικό επεισόδιο στη Λάρνακα: Χρηματικό πρόστιμο σε δύο γυναίκες
Ρατσιστικό επεισόδιο στη Λάρνακα: Χρηματικό πρόστιμο σε δύο γυναίκες

Ρατσιστικό επεισόδιο στη Λάρνακα: Χρηματικό πρόστιμο σε δύο γυναίκες

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μ’ επιείκεια έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τις δύο αδελφές, από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, οι οποίες επιτέθηκαν ρατσιστικά σε γυναίκα από τη Ρωσίδα, μόνιμη κάτοικο Κύπρο, σε χώρο στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, τον Οκτώβριο του 2019.

Καταδικάστηκαν σε χρηματικό πρόστιμο 750 ευρώ η κάθε μια, αφού το δικαστήριο έκρινε πως συνέτρεχαν οι λόγοι προκειμένου να γλιτώσουν βαρύτερες ποινές. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση… «cow βυζί», που είχε προκαλέσει, τότε, την κατακραυγή της κοινής γνώμης σε σχέση με τις απίστευτες ύβρεις που ακούστηκαν στο σχετικό βίντεο, το οποίο ανάρτησε η παραπονούμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που έγινε viral.

Οι δύο κατηγορούμενες, Α.Α. και Λ.Α., ηλικίας 38 και 31 χρόνων, παραδέχθηκαν ενοχή σε μεγάλο αριθμό κατηγοριών που αφορούσαν άσεμνη πράξη (έδειξαν στο μεσαίο τους δάκτυλο στην παραπονούμενη), υποκίνηση βίας ή μίσους, κοινή επίθεση, ανησυχία, απειλή, δημόσια εξύβριση και συμπεριφορά με την οποία προκαλείται άμεσα ψυχική βλάβη σε μέλος της οικογένειας, καθότι το φραστικό επεισόδιο έλαβε χώρα μπροστά σε ανήλικο παιδί μιας εκ των κατηγορουμένων.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ορισμένες από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενες προνοούν μέχρι και ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ. Το συμβάν εκτυλίχθηκε το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία οι κατηγορούμενες είχαν έλθει στη Λάρνακα για ψώνια.

Η παραπονούμενη ενώ διέσχιζε πεζή το χώρο στάθμευσης του Οικονομίδη, αντιλήφθηκε τροχαία σύγκρουση αυτοκινήτου μ’ επιβαίνουσες τις δύο κατηγορούμενες σε άλλο σταθμευμένο όχημα. Αμέσως μετά τη σύγκρουση, το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι κατηγορούμενες κινήθηκε μπροστά με πρόθεση να εγκαταλείψει τη σκηνή. Τότε η παραπονούμενη άρχισε να φωνάζει «stop» και να προσεγγίζει το όχημα των κατηγορουμένων. Το αυτοκίνητο σταμάτησε και αφού οι δύο κατηγορούμενες εξήλθαν από αυτό, άρχισαν να βρίζουν χυδαία με διάφορα ρατσιστικά σχόλια και να απειλούν την παραπονούμενη. Η τελευταία καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού βιντεογραφούσε το συμβάν και αργότερα το ανάρτησε στο facebook.

Τα σχόλια που ακούστηκαν

Ανάμεσα στα απίστευτα αισχρά και υποτιμητικά σχόλια που ακούγονται να ξεστομίζουν οι κατηγορούμενες προς την παραπονούμενη στα βίντεο που η τελευταία ανάρτησε στο facebook (και μετέπειτα παρουσίασε ως τεκμήρια στην Αστυνομία) είναι και οι ακόλουθες φράσεις: «Go to your country», «έλα σπίτι μου να καθαρίσεις τα τζάμια», «γιατί έφυες από τη χώρα σου, έτρωγες σκατά;», «βρωμείς σκατά», «σε ποιο καμπαρέ δουλεύεις;», «ήρτες στην Κύπρο να βρεις Κυπραίον;» κ.α.

Οι μετριαστικοί παράγοντες

Επιβάλλοντας χρηματικά πρόστιμα 750 ευρώ στην κάθε μια, η επαρχιακός δικαστής Δόνα Κωνσταντίνου έλαβε σοβαρή υπόψη ως μετριαστικούς παράγοντες την παραδοχή των δύο κατηγορουμένων στο δικαστήριο, το λευκό ποινικό τους μητρώο και το γεγονός ότι η Ρωσίδα παραπονούμενη ανάρτησε το βίντεο με την ρατσιστική συμπεριφορά που δέχθηκε στα social media και δεν κατάγγειλε αμέσως το επεισόδιο στην Αστυνομία. Περαιτέρω, λήφθηκε υπόψη ότι μία εκ των κατηγορουμένων προσκόμισε στο δικαστήριο πιστοποιητικό ότι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για κάποιο χρονικό διάστημα, καθότι μετά το επεισόδιο απολύθηκε από την εργασία της κι έκτοτε παραμένει άνεργη. Την υπόθεση χειρίστηκε ο δημόσιος κατήγορος Θανάσης Παπανικολάου.

Send this to a friend