Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού
Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Νέο παγκόσμιο συναγερμό σήμανε η ανακάλυψη νέου στελέχους του κορωνοϊού το οποίο κάνει τον ιό μέχρι και 70% πιο μεταδοτικό. Το Σάββατο η Βρετανία ανακοίνωσε lockdown επιπέδου 4 εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία και προσπαθώντας να αναχαιτίσει την πορεία και την εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού. Τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας είναι περιορισμένα, τι γνωρίζουμε όμως μέχρι στιγμής;
CLOSE

Μεταδίδεται γρήγορα: Το νέο στέλεχος του ιού φαίνεται ότι μεταδίδεται κατά 70% πιο γρήγορα και εύκολα. Τα κρούσματα στη Βρετανία έχουν καταγράψει ρεκόρ και εκτιμάται ότι οφείλεται στη μετάλλαξη.

Δεν επηρεάζει τα εμβόλια: Τα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί ώστε να εστιάζουν σε ολόκληρη την κορώνη, επομένως μια και μόνο μετάλλαξη δεν θα φέρει ανατροπή των δεδομένων.

Δεν προκαλεί πιο βαριά νόσηση: Φαίνεται να μην προκαλεί πιο βαριά νόσηση ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται πιο εύκολα και γρήγορα, επομένως περισσότερες μολύνσεις σημαίνουν περισσότερες πιθανότητες βαριάς νόσησης και θανάτων.

Πως γεννήθηκε: Οι ιοί πολλαπλασιάζονται στο σώμα μας και η αντιγραφή τους μέχρι τη μετάδοση τους σε άλλον άνθρωπο φέρνουν κάποιες αλλαγές που οδηγούν σε μετάλλαξη. Πιθανολογείται ότι ασθενής κορωνοϊού.

Δεν είναι η πρώτη μετάλλαξη: Ο ιός που εντοπίστηκε στη Γιουχάν δεν είναι ο ίδιος που υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Ο ιός μεταλλάσσεται και αυτό είναι φυσικό. Πρόκειται όμως για την πρώτη ανησυχητική μετάλλαξη.

Περιστατικά στην Ευρώπη: Εκτός στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής περιστατικά και στην Ολλανδία, τη Δανία και την Ιταλία. Εκτός Ευρώπης εντοπίστηκε στην Αυστραλία. Στην Κύπρο δεν έχουμε καταγεγραμμένο περιστατικό ωστόσο για να διαφανεί αυτό θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο γενετικό υλικό του ιού στη χώρα.

Αναστολή πτήσεων και καραντίνα: Διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία ενώ το σκέφτονται Αυστρία και η Σουηδία. Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύπρος και Ελλάδα επέβαλαν καραντίνα στους ταξιδιώτες.

Εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο: Το νέο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο αλλά τον Δεκέμβριο διαπιστώθηκε. Περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο μολύνθηκαν από το νέο στέλεχος το Νοέμβριο και έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Συνεδριάζει η Ευρώπη: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία.

 

 

 

Send this to a friend