Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Δρ. Καραγιάννης: Γιατί παρά τα μέτρα δεν βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων;
Δρ. Καραγιάννης: Γιατί παρά τα μέτρα δεν βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων;

Δρ. Καραγιάννης: Γιατί παρά τα μέτρα δεν βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων;

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν αρχικά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου την 12η Νοεμβρίου και την μετέπειτα επέκταση των μέτρων σε παγκύπρια κλίμακα.
CLOSE

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 4.425 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, ενώ τις τελευταίες 7 ημέρες εντοπίστηκαν 2.375 κρούσματα στο νησί.

Εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην Κύπρο, με βάση την ημερομηνία συλλογής δείγματος

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, 419 νέα περιστατικά κορωνοϊού με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 17.476, ενώ 89 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μιλώντας στο AlphaNews.Live, o Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, εξήγησε τους παράγοντες που διατηρούν υψηλά τα ημερήσια νούμερα και αναφέρθηκε στο διάστημα όπου, ακόμα και μετά το εμβόλιο θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίζουν να τηρούν πιστά τα προστατευτικά μέτρα.

«Ο ιός είναι διάσπαρτος στο νησί»

Όπως ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης το γεγονός ότι διανύουμε τους χειμερινούς μήνες, βοηθά την διασπορά του ιού, καθώς αναγκαστικά βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους.

«Πλέον παρά το ότι έχουμε περιοριστικά μέτρα, ο κόσμος διακινείται ελεύθερα και υπάρχουν συγκεντρώσεις και στους εργασιακούς χώρους και στο λιανικό εμπόριο. Αλλά θεωρώ ότι το γεγονός ότι ο ιός είναι διάσπαρτος στο νησί και επηρεάζει πολλές οικογένειες στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον παρατηρούνται πολλές λοιμώξεις που οφείλονται στο γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που είναι θετικοί δεν μπορούν να απομονωθούν απόλυτα από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.»

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αύξηση των περιστατικών θα είναι παροδική, ο Δρ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να μπορέσει να κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

«Τα αυστηρά μέτρα σε ολόκληρη την επικράτεια θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδώσουν αλλά θα πρέπει να δώσουμε λίγο χρονικό διάστημα, μόνο δύο εβδομάδες έχει. στην περίπτωση της Λεμεσού πήρε περισσότερες από 3 εβδομάδες για να διαφανεί η πτώση. Μιλάμε για υψηλά νούμερα που θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα για να πέσουν.»

Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα Λεμεσού και Πάφου, λέγοντας ότι μείωση υπήρξε μετά την εφαρμογή πιο αυστηρών.

«Εκεί οι αριθμοί έπεσαν αρκετά χαμηλά. Βέβαια αυτή την στιγμή παρουσιάζονται κρούσματα στις δύο επαρχίες τα οποία δεν είναι τόσο υψηλά όσο στις υπόλοιπες τρεις.»

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αισθητή μείωση των κρουσμάτων είναι ανάλογη της διασποράς του ιού εντός της κοινότητας.

Με μέτρα έως τον Ιούνιο

Με τον Υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, να χαρακτηρίζει την έλευση των εμβολίων ως την «αρχή του τέλους», οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δε θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς του ιού.

«Με την έλευση των εμβολίων δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε διότι θα πάρει κάποιο χρόνο για να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και να αυξηθεί η ανοσία στην κοινότητα. Κατ’ επέκταση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά διότι τότε θα βοηθήσουμε στην μετάδοση του ιού».

Έως τουλάχιστον τον Ιούνιο, οπότε και υπολογίζεται ο μαζικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ο Καθηγητής εκτιμά ότι θα πρέπει τα μέτρα προστασίας να τηρούνται αυστηρά, με τις χαλαρώσεις να έρχονται σταδιακά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει αύριο, Δευτέρα, την κυκλοφορία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα αρχίσει ταυτόχρονα στα 27 κράτη μέλη την επόμενη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: www.alphanews.live/

Send this to a friend