Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Οι νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπουν πιο φιλόδοξους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δράση για το κλίμα, καλύτερη στόχευση και έναν νέο τρόπο εργασίας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της ΚΑΠ έχουν ως στόχο να καταστήσουν τη γεωργική πολιτική της ΕΕ πιο ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ενώ θα συνεχίσει παράλληλα να στηρίζει τις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαίων γεωργών.

Χάρη στη χάραξη μιας πιο εύληπτης και καινοτόμου πολιτικής, η Επιτροπή αποσκοπεί στην προώθηση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα που θα γνωρίσει άνθιση μετά το 2020.

Την 1η Ιουνίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετικές προτάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να βελτιώσουν τη δυνατότητα αντίδρασης της ΚΑΠ στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή η ανανέωση των γενεών, συνεχίζοντας παράλληλα τη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών για να εξασφαλιστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει τον προϋπολογισμό της με στόχο ένα ρεαλιστικό, σύγχρονο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την περίοδο 2021-27, ώστε να έχει αποτελέσματα σε ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους. Η Επιτροπή προτείνει ελαφρά μείωση της χρηματοδότησης της ΚΑΠ — κατά περίπου 5 % — λόγω της μείωσης των συνεισφορών στο πλαίσιο της μελλοντικής Ένωσης των 27 μελών.

 

Βασιζόμενη σε 9 στόχους, η μελλοντική ΚΑΠ θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας και να παρέχει ισχυρή στήριξη στο μοναδικό στο είδος του ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο.

Οι 9 στόχοι της μελλοντικής ΚΑΠ είναι:

η εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς
η αύξηση της ανταγωνιστικότητας
η εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων
η δράση για την κλιματική αλλαγή
η προστασία του περιβάλλοντος
η διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας
η ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών
η τόνωση των αγροτικών περιοχών
η προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων
Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα, η εισοδηματική στήριξη θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ΚΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, οι βασικές ενισχύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν συνάρτηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης σε εκτάρια. Ωστόσο, η μελλοντική ΚΑΠ θα δώσει προτεραιότητα στις μικρομεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και θα ενθαρρύνει την είσοδο των γεωργών νεαρής ηλικίας στο επάγγελμα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο για τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις. Πρόταση της Επιτροπής είναι να μειωθεί το μερίδιο των άμεσων ενισχύσεων που εισπράττονται άνω των 60.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση και να περιοριστούν οι ενισχύσεις σε 100.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, με σκοπό να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή των ενισχύσεων αλλά και να διατεθεί τουλάχιστον το 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, που θα συμπληρώνεται από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση στη γη και στις μεταβιβάσεις γης. Τέλος, προτείνει να υποχρεωθούν οι χώρες της ΕΕ να διασφαλίζουν ότι μόνο οι πραγματικοί γεωργοί λαμβάνουν στήριξη.

 

Send this to a friend