Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ:Πα-τέρας κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη του που έχει νοητική στέρηση
ΚΥΠΡΟΣ:Πα-τέρας κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη του που έχει νοητική στέρηση

ΚΥΠΡΟΣ:Πα-τέρας κακοποίησε σεξουαλικά την κόρη του που έχει νοητική στέρηση


Ποινή φυλάκισης επτά χρόνων επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε πατέρα ηλικίας 48 ετών, ο οποίος παραδέχθηκε τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού, της διαφθοράς γυναίκας με νοητική και ψυχική αναπηρία και της αιμομιξίας. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Μαϊου και Ιουλίου 2017 εναντίον της ανήλικης τότε θυγατέρας του.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το θύμα γεννήθηκε το 2000 και είναι σήμερα 20 ετών. Από το 2017 οι γονείς του θύματος έχουν χωρίσει και έκτοτε τόσο το θύμα όσο και η αδερφή της διέμεναν με τη μητέρα τους και ο κατηγορούμενος δεν είχε συχνή επικοινωνία μαζί τους.

Το θύμα παρουσίαζε, από τις πρώτες μέρες μετά την γέννησή του, γενετικό νόσημα, υπεύθυνο για νοητική στέρηση, κινητικά προβλήματα, καθυστέρηση λόγου, μειωμένες δεξιότητες μάθησης και συναισθηματικής ωριμότητας. Είναι άτομο με χαμηλό νοητικό επίπεδο, με ιστορικό διαταραχών συμπεριφοράς, διάσπασης προσοχής, επιθετικότητας και υπερκινητικότητας. Λόγω αυτής της κατάστασης ήταν και είναι ευάλωτο άτομο και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 το θύμα ανέφερε στη συνοδό του σχολείου της ότι ο πατέρα της όταν την σχόλανε από το σχολείο και κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους προς το σπίτι, παρακολουθούσε στο αυτοκίνητο ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Στις ερωτήσεις της συνοδού σε σχέση με τις αναφορές της αυτές, το θύμα της εκμυστηρεύτηκε ότι είχε ερωτική επαφή με τον πατέρα της και ότι έκαναν αυτό που έδειχναν οι ταινίες.

Ακολούθως ενημερώθηκε η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της καταγγελίας λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση από το θύμα όπου ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον πατέρα της. Ανέφερε ότι όταν ο κατηγορούμενος την σχολάνε από το σχολείο, έβαζε στο κινητό του ταινίες ερωτικού περιεχομένου, τις οποίες παρακολουθούσε ενώ οδηγούσε προς το σπίτι του και τις έβλεπε και η ίδια. Όταν η ίδια ήταν 16 ετών και βρισκόταν στο σπίτι του κατηγορούμενου, αυτός της ζήτησε να έχουν σεξουαλική επαφή, λέγοντάς της ότι έπρεπε να το κάνουν για να ξέρει πως γίνεται όταν μεγαλώσει. Ακολούθως ήρθαν σε επαφή και όπως περιέγραψε το θύμα, έκαναν αυτά που έβλεπαν στις ταινίες. Ο κατηγορούμενος της είχε πει να μην αναφέρει σε κανέναν αυτό που συνέβηκε μεταξύ τους.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε πως το θύμα είχε παλαιά ρήξη παρθενικού υμένα.

Εναντίον του κατηγορούμενου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. Αρχικά δεν παραδέχθηκε τις κατηγορίες, εκφράζοντας διάφορους ισχυρισμούς, ωστόσο σε κατάθεση που έδωσε αργότερα στην Αστυνομία ανέφερε ότι μεταξύ Μαΐου 2017 και Ιουλίου 2017 ενώ η κόρη του βρισκόταν στην οικία του, αυτός διαπίστωσε ότι εκείνη παρακολουθούσε ταινίες ερωτικού περιεχομένου στο φορητό της υπολογιστή. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του πατέρα αυτός ερεθίστηκε με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μαζί της.

Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι τα αδικήματα σεξουαλικής φύσεως από μόνα τους, προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό, ενώ σημειώνει επιπλέον ότι στις περιπτώσεις στις οποίες παραβιάζονται φυσικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες και που θύμα είναι ανήλικο πρόσωπο, μάλιστα ευάλωτο λόγω διανοητικής αναπηρίας, τα πιο πάνω συναισθήματα επαυξάνονται στο μέγιστο βαθμό.

Κατά την επιβολή της ποινής το Κακουργιοδικείο επεσήμανε πως ο κατηγορούμενος αντί να προστατεύσει την κόρη του, υπέκυψε στις σαρκικές του ορέξεις και εκμεταλλεύθηκε την ευάλωτη, λόγω και της διανοητικής της κατάστασης, ανήλικη θυγατέρα του ερχόμενος σε ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή μαζί της.

Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του, καθώς επίσης και η μεταμέλεια του, όπως εκφράστηκε από τον συνήγορό του και όπως συνάγεται από την παραδοχή του, τόσο στην Αστυνομία όσο και στο Δικαστήριο. Για σκοπούς μετριασμού της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε επίσης υπόψη τις προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του κατηγορούμενου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend