Αποκάλυψη για κύκλωμα εικονικών γάμων Ευρωπαίων με αιτητές ασύλου στη Κύπρο
Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του τρόπου με τον οποίο γυναίκες από Ρουμανία-Βουλγαρία εργαλιοποιούνται από επιτηδείους «διαμεσολαβητές-στρατολογητές» στην Κύπρο προκειμένου να συνάπτουν εικονικούς γάμους με αιτητές ασύλου για να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά διαβατήρια έφερε στην δημοσιότητα το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο (Balkan Investigative Reporting Network).
Στο άρθρο υπάρχουν επίσης τοποθετήσεις και από το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου καθώς και από τις αστυνομικές αρχές της Ρουμανίας.
Ακολουθεί μετάφραση
Η σύλληψη 11 γυναικών από τη Ρουμανία καθώς που έφτασαν με αεροπλάνο στην Κύπρο τον Ιούλιο έριξε φως στην πρακτική των ψεύτικων γάμων στο νησί ως γρήγορη πρόσβαση στα δικαιώματα διαμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπηκόους τρίτων χωρών.
Οι γυναίκες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και, σύμφωνα με την κυπριακή αστυνομία, παραδέχθηκαν ότι πληρώθηκαν μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ για να κάνουν το ταξίδι ως «ψεύτικες νύφες» για υπηκόους τρίτων χωρών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν διαμονή στην Ε.Ε.
Δέκα απελάθηκαν πίσω στη Ρουμανία, όπου τέτοιες πρακτικές δεν θεωρούνται εμπορία ανθρώπων βάσει του ρουμανικού νόμου και δεν αντιμετώπισαν καμία κατηγορία, δήλωσε η ρουμανική αστυνομία στο BIRN. Η 11η παραμένει στην Κύπρο και διερευνάται για υποψία οργάνωσης της απάτης.
«Ο διαμεσολαβητής ήταν μια γυναίκα της Ρουμανίας παντρεμένη στην Κύπρο, η οποία ενήργησε ως σύνδεσμος μεταξύ των κυρίων στην Κύπρο και των κυρίων στη Ρουμανία για να βρει τις μελλοντικές νύφες στη Ρουμανία», δήλωσε στο Υπουργείο Εσωτερικών του νησιού σε γραπτή απάντηση στο BIRN. «Ασχολήθηκε ενεργά με την οργάνωση του ταξιδιού τους στην Κύπρο.», σημειώνεται.
Ήταν μακριά από μια μεμονωμένη υπόθεση, ανέφερε το υπουργείο.
Δικηγόροι, στρατολογητές και ζευγάρωμα
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κυπριακή κυβέρνηση τον Μάιο, περίπου 3.600 φερόμενοι ψεύτικοι γάμοι παραπέμφθηκαν στην αστυνομία το 2018 και το 2019.
«Η οργανωμένη εγκληματική ομάδα αποτελείται από τους εγκέφαλους στην κορυφή της πυραμίδας, οι οποίοι είναι συνήθως δικηγόροι και οι υπάλληλοί τους που οργανώνουν τις εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε το Yπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου στο BIRN.
Το δεύτερο στρώμα είναι οι λεγόμενοι «μεσάζοντες» – αλλοδαποί υπήκοοι που διαμένουν στην Κύπρο ή στη χώρα από τις οποίες προέρχονται οι ψεύτικες νύφες και ενεργούν ως «αυτοί που διευκολύνουν» τους γάμους.
«Αυτά τα μέλη ενεργούν ως στρατολογητές που δελεάζουν τους ευρωπαίες, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται« νύφες », καθώς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν το γάμο», ανέφερε το Υπουργείο.
Οι περισσότεροι από τους «ψεύτικους γαμπρούς» που αναγνωρίζονται από τις κυπριακές αρχές προέρχονται από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Ινδία και βρίσκονται στην Κύπρο βάσει άδειας σπουδών ή εργασίας που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν.
Η Κυπριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει επίσης παρατηρήσει μια αυξανόμενη τάση των αιτούντων άσυλο που αποσύρουν τις αιτήσεις ασύλου τους μετά το γάμο τους.
«Σε περίπτωση που η άδεια διαμονής τους έχει λήξει, τους συμβουλεύονται είτε οι κύριοι ή οι μεσάζοντες να υποβάλουν αίτηση ασύλου προκειμένου να επεκτείνουν την κατοικία τους στην Κύπρο και να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τον “γάμο “», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Λίγοι καταλήγουν να διαμένουν στην Κύπρο, προτιμώντας να ταξιδεύουν στη Βρετανία, τη Γερμανία ή την Ιταλία βάσει εγγράφων που ελήφθησαν μέσω γάμου, δήλωσε η Ρουμανική αστυνομία στο BIRN
Ενώ στην περίπτωση του Ιουλίου οι γυναίκες πληρώθηκαν μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ, το κόστος για τον γαμπρό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ, ποσό που διαμοιράζεται μεταξύ «πρωταγωνιστών» και των «μεσαζόντων».
Μεγάλη δέσμευση
Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, οι περισσότερες από τις ψεύτικες νύφες προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, οι οποίες προσχώρησαν στην ΕΕ το 2007, αλλά όπου η φτώχεια, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, παραμένει πρόβλημα.
«Συνήθως εξαπατούνται επειδή τους προσφέρεται μια καλά αμειβόμενη εργασία στην Κύπρο και σε τέλειες συνθήκες εργασίας», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αν και δεν είναι ασυνήθιστο ότι μερικές από τις γυναίκες γνωρίζουν την πραγματική φύση του ταξιδιού.
Το υπουργείο είπε ότι σε περιπτώσεις όπου οι γυναίκες εξαπατούνται, αντιμετωπίζονται ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Η Επίτροπος της Ρουμανικής αστυνομίας Τζένελ Σόγκορ δήλωσε ότι oi Ρουμάνες προσλήφθηκαν από «διεθνή εγκληματικά δίκτυα» τα οποία, είπε, εκμεταλλεύονται χώρες όπου τέτοιοι γάμοι «δεν υπόκεινται σε επαρκή αξιολόγηση και έλεγχο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο».
Οι γυναίκες είναι εγγεγραμμένες στις κυπριακές αρχές ως απασχολούμενες και, συχνά, συνάπτουν πλαστά συμβόλαια ενοικίασης με τους ψεύτικους γαμπρούς τους ως απόδειξη ότι ζουν μαζί. Οι γυναίκες αναγκάζονται να παραδώσουν τα προσωπικά τους έγγραφα, ως πιστοποίηση ότι δεν θα φύγουν.
Αλλά η αποστολή τους δεν τελειώνει με την τελετή του γάμου.
Το πιστοποιητικό γάμου χρησιμοποιείται συχνά για την υποβολή εγγράφων διαμονής για συγγενείς του γαμπρού, ενώ οι νεόνυμφοι ενημερώνουν τις αρχές για την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την Κύπρο για διαμονή σε άλλο κράτος της ΕΕ. Μόνο όταν αυτό διασφαλιστεί, οι νύφες μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή τους. Ακόμα και τότε, «είναι συνήθως υποχρεωμένες να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, ακόμη και να ταξιδέψουν στην Κύπρο, για αστυνομικούς ελέγχους» σχετικά με την αυθεντικότητα του γάμου τους, ανέφερε το υπουργείο.
Παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και για γυναίκες προερχόμενες από την Ρουμανία, Πορτογαλία και Λετονία – όπου πολλές από τις ψεύτικες νύφες προσλήφθηκαν – επειδή δεν έκαναν αρκετά για να καταπολεμήσουν την απάτη.
Η Κύπρος από τότε έχει υιοθετήσει αυστηρότερα πρότυπα για να αποδείξει την αυθεντικότητα ενός γάμου και αυστηρότερες ποινές για όσους θεωρούνται ένοχοι για το παιχνίδι του συστήματος.