Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Η απάντηση του Υπουργού για την Θεία Κοινωνία (ΒΙΝΤΕΟ)
Η απάντηση του Υπουργού για την Θεία Κοινωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η απάντηση του Υπουργού για την Θεία Κοινωνία (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις «Τομές στα Γεγονότα» φιλοξενήθηκε σήμερα Τετάρτη (02/12) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πανδημία του ιού στην Κύπρο, για την ετοιμότητα των νοσοκομείων αλλά και τον εμβολιασμό. 

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, ο Υπουργό ανέφερε ότι είναι σε ετοιμότητα ενώ υπάρχει επιχειρησιακό πλάνο για σταδιακή ανάπτυξη των κλινών στα νοσοκομεία, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. 

Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, τόνισε, ενώ σημείωσε πως υπάρχει και όριο στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να νοσηλευτούν, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς υπάρχει και όριο στο ανθρώπινο δυναμικό, όπως εντατικολόγους και νοσηλευτές. 

Μπορούμε να νοσηλεύουμε μέχρι και 115 ασθενείς σε εντατικές, είπε. 

Κληθείς να σχολιάσει τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ο Υπουργός ανέφερε πως απεικονίζουν την εικόνα των προηγούμενων μέτρων. 

Εντοπίσαμε έγκαιρα ότι τα τοπικά μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο είχαν αποτέλεσμα, ειδικά στην Πάφο, ενώ δυστυχώς υπήρξε σταδιακή αύξηση στις υπόλοιπες Επαρχίες γι΄ αυτό πήραμε επιπλέον μέτρα, είπε ο Υπουργός. 

Σχετικά με το πότε θα γίνει η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, μετά τη λήψη των νέων μέτρων, ο Υπουργός ανέφερε πως αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και εάν κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα. 

Όσον αφορά τα μέτρα, σημείωσε πως λήφθηκαν με τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία, για να λειτουργήσει η κοινότητα και η οικονομία, όχι όμως σε βάρος της υγείας. 

Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, είπε, που δεν μπήκαμε σε ολικό lockdown. Το να πας για 2 εβδομάδες σε ένα lockdown είναι ένα πράγμα, θα πάρει εβδομάδες να επανέλθεις, πρόσθεσε. 

Πάμε με σταδιακή κλιμάκωση και κρατάμε σαν έσχατη λύση το lockdown, τόνισε. 

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχουν «τρύπες» στα μέτρα, ο Υπουργός τόνισε πως δεν υπάρχουν αντιφάσεις στα όσα λήφθηκαν, ούτε γίνεται διάκριση. Υπάρχει ομοιομορφία και οι κανόνες που εφαρμόζουμε είναι οριζόντιοι, πρόσθεσε. 

Σχετικά με τη Θεία Κοινωνία, σημείωσε πως κάποια ζητήματα δεν ρυθμίζονται με διατάγματα. 

Σε θέματα πίστης σαν κράτος δεν επεμβαίνουμε, ο κάθε ένας μπορεί να επιλέξει σε ποιο βαθμό θέλει να εκθέσει τον εαυτό του σε πιθανό κίνδυνο μόλυνσης.

Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από το βαθμό εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι δεν είναι. 

Απέδωσε το γεγονός σε ένα συνδυασμό   παραγόντων, όπως η ψυχολογική κούραση, η άγνοια κινδύνου και η άρνηση κάποιων να δεχθούν ότι υπάρχει κίνδυνος.  

Γίνεται ενημέρωση, ωστόσο, δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε. 

Όσον αφορά το «φως στο τούνελ» που διαφαίνεται εξαιτίας των εμβολίων, ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για την αρχή του τέλους. 

Είναι ενθαρρυντικά τα νέα, είναι ένα παράθυρο ελπίδας, ωστόσο, έχουμε ακόμη αρκετούς μήνες μπροστά μας μέχρι να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη και να πούμε με ασφάλεια ότι δεν κινδυνεύουμε. 

Να ξέρουμε, τόνισε, ότι μας περιμένουν ακόμη 3-4 μήνες, είναι ένας μαραθώνιος και οφείλουμε να τερματίσουμε όλοι, κατέληξε. 

Δείτε το βίντεο εδώ

Send this to a friend