Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φεύγουν 21 αστυνομικοί από τις φρουρές πολιτικών – Αποφασίζει αύριο το Υπουργικό
Φεύγουν 21 αστυνομικοί από τις φρουρές πολιτικών – Αποφασίζει αύριο το Υπουργικό

Φεύγουν 21 αστυνομικοί από τις φρουρές πολιτικών – Αποφασίζει αύριο το Υπουργικό

Εισήγηση για μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ των αστυνομικών-φρουρών των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων στους οποίους περιλαμβάνονται και πρώην Προέδροι της Βουλής και της Δημοκρατίας, αναμένεται να καταθέσει προς έγκριση στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη. Πρόκειται για την πρώτη υπουργό Δικαιοσύνης που καταθέτει πρόταση στο Υπουργικό για μείωση της αστυνομικής φρουράς των πολιτικών. Επί τούτου, αρκεί να αναφέρουμε ότι η τελευταία απόφαση που λήφθηκε για αύξηση της φρουράς συγκεκριμένων πολιτικών ήταν τον Μάιο του 2019!

Σύμφωνα με πληροφορίες  από τους 56 αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι σήμερα με την ασφάλεια νυν και πρώην αξιωματούχων θα παραμείνουν οι 35. Οι 21 αστυνομικοί που θα αποδεσμευτούν, είτε οι ίδιοι είτε κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ελέγχων – περιπολιών στην παλιά Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μειωθούν κατά δύο οι αστυνομικοί των φρουρών των αρχηγών των μεγάλων κομμάτων, όπως του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Άντρου Κυπριανού που διαθέτουν από οκτώ αστυνομικούς, του Νικόλα Παπαδόπουλου που διαθέτει έξι αστυνομικούς και του Μαρίνου Σιζόπουλου που φρουρείται από τέσσερις αστυνομικούς. Επίσης, θα μειωθούν, τουλάχιστον κατά έναν αστυνομικό, οι φρουρές των αρχηγών των μικρότερων κομμάτων που διαθέτουν από τρεις αστυνομικούς. Το Κίνημα Οικολόγων δεν διαθέτει αστυνομική φρουρά. Ωστόσο, λάμβανε από το Υπουργείο Οικονομικών επίδομα οδηγού, ύψους €1.200 τον μήνα, για να μπορεί να εργοδοτεί φρουρό – οδηγό για τον εκάστοτε πρόεδρο του Κινήματος. Μετά από επιστολή του Κινήματος Οικολόγων προς το Υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω επίδομα τερματίστηκε από την 1/1/2020. Μείωση θα υπάρξει και στους αστυνομικούς του κ. Βάσου Λυσσαρίδη όσο και στη φρουρά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου. Αστυνομικοί θα αφαιρεθούν και από τις πρώην πρώτες κυρίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου, με επιστολή του ημερομηνίας 29/10/2020 προς τον αρχηγό της Αστυνομίας ζήτησε να μειωθεί η φρουρά του από 15 σε οκτώ αστυνομικούς. Υποδεικνύοντας ότι η Δημοκρατία επιβαρύνεται με αχρείαστα έξοδα.

Η περίπτωση Συλλούρη

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει, η περίπτωση του Δημήτρη Συλλούρη αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την αρμόδια Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας, η οποία θεωρεί ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή του με βάση τα πρόσφατα γεγονότα που προκάλεσαν την κατακραυγή της κοινωνίας και τον υποχρέωσαν σε παραίτηση. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, η αξιολόγηση των κινδύνων στην περίπτωση του Δημήτρη Συλλούρη γίνεται κάθε μήνα.

Η επιστολή Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε αποστείλει, στις 23 Οκτωβρίου 2020, επιστολή στον αρχηγό της Αστυνομίας ενημερώνοντάς τον ότι δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες αστυνομικών που εκτελούν καθήκοντα οδηγού και ότι θα προβεί στις δικές του διευθετήσεις. Με την ίδια επιστολή, ο κ. Νεοφύτου ζήτησε να καταβάλλει το κόμμα του στην Αστυνομία το κόστος των αστυνομικών που θα παραμείνουν στη φρουρά του, δείχνοντας έτσι τον δρόμο στους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων.

Σημειώνεται συναφώς ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα μοιράζονται, ετησίως, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη κρατική χορηγία, η οποία για το 2021 ανέρχεται στα €11,2 εκατ.

Όπως μας υποδείχθηκε, θα μπορούσε να παραμείνει στις φρουρές των πολιτικών ένας πολύ μικρός αριθμός αστυνομικών για να οπλοφορούν και ο κάθε αρχηγός κόμματος να προσλάβει ιδιωτικούς φρουρούς με έξοδα του κόμματος. Επισημαίνοντάς μας, παράλληλα, πως όλα αυτά τα χρόνια ο αριθμός των αστυνομικών φρουρών ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος, εξ ου και οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, διέθεταν πάντα τους περισσότερους αστυνομικούς φρουρούς, ακολουθούσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ύστερα ο Μαρίνος Σιζόπουλος κ.ο.κ.

Με το ψαλίδισμα των 21 αστυνομικών από τις αστυνομικές φρουρές νυν και πρώην αξιωματούχων – πολιτικών το κράτος θα εξοικονομεί, τουλάχιστον, 500 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Σοφέρ, εργάτες, οικιακοί βοηθοί

Με την υιοθέτηση αύριο της πρότασης της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη, από το Υπουργικό Συμβούλιο, μπαίνει ένα τέλος σε ένα ζήτημα που αποτελούσε περιττό έξοδο για τη Δημοκρατία και που προκαλούσε το λαϊκό αίσθημα. Νυν και πρώην αξιωματούχοι μετέτρεψαν τους αστυνομικούς φρουρούς τους σε σοφέρ για να μεταφέρουν τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια στο σχολείο και στα φροντιστήρια, σε εργάτες για διάφορα κουτσοδούλεια και σε οικιακούς βοηθούς, μεταφέροντας τα ψώνια! Το δυστύχημα είναι ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί αποδέχονται αυτό τον εξευτελισμό, διότι καλοπερνούν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αποκάλυψη του «Π» πριν από μερικά χρόνια, όταν αστυνομικοί που ανήκαν σε φρουρά πολιτικού συνελήφθησαν εν ώρα εργασίας σε ελαιώνα να μαζεύουν τις ελιές του «μάστρου» τους;

 

Send this to a friend