Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σε λεπτό σχοινί ο 13ος σε πολλές επιχειρήσεις
Σε λεπτό σχοινί ο 13ος σε πολλές επιχειρήσεις

Σε λεπτό σχοινί ο 13ος σε πολλές επιχειρήσεις

Μόνο μετά από συμφωνία με τους εργαζόμενους μπορούν να προκύψουν διευθετήσεις στον ιδιωτικό τομέα για τον 13ο μισθό. Αυτή είναι η καθοδήγηση των εργοδοτικών οργανώσεων προς τα μέλη τους, τα οποία όσο πλησιάζει το πρώτο 20ήμερο του Δεκεμβρίου, που συνήθως καταβάλλεται ο 13ος μισθός, πυκνώνουν τις κλήσεις τους, ζητώντας διευκρινίσεις, αφού φαίνεται πως αρκετές εταιρείες, λόγω και της πανδημίας, επικαλούνται δυσκολίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο 13ος μισθός, ως μισθός που είναι, προστατεύεται από τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο, ανέφερε στον «Φ» η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της για συζήτηση του ζητήματος με τους κοινωνικούς εταίρους. Η ίδια είπε πως είχε οριστεί συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αναβλήθηκε και πως το θέμα θα συζητηθεί γύρω στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η κ. Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε πως υπάρχει νομοθεσία για το θέμα και πως για τυχόν διαφορές ή αιτήματα υπάρχει και ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων. Οι συντεχνίες, για την ώρα τουλάχιστον, δεν δέχθηκαν παράπονα από δικά τους μέλη για το θέμα, ωστόσο, συνδικαλιστικές πηγές επισημαίνουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες εταιρείες διασυνδέουν τον 13ο μισθό με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, με τα οποία αρκετοί εργαζόμενοι βρίσκονται για μεγάλο διάστημα σε αναστολή εργασιών. Πάντως, πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος παραμένει πως ο 13ος μισθός αποτελεί μέρος του μισθού που προστατεύεται από σχετική νομοθεσία.

Καθοδήγηση και λύσεις

Από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να δέχονται αρκετές πιέσεις από τα μέλη τους, τα οποία ζητούν καθοδήγηση. «Οι δυσκολίες είναι αρκετές, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα, παρά την στήριξη του κράτους», ανέφερε στον «Φ» ο γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής. Το επιμελητήριο, όμως, πρόσθεσε, καλεί τα μέλη του εκεί και όπου μπορούν να δώσουν τον 13ο μισθό να το πράξουν κι εκεί που υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και χρειάζονται άλλες ρυθμίσεις, αυτές να είναι το αποτέλεσμα διαβούλευσης και συμφωνίας και όχι μονομερών αποφάσεων. Ο 13ος μισθός, εφόσον προκύπτει ως υποχρέωση του εργοδότη, αποτελεί μισθό και προστατεύεται από τον περί προστασίας των μισθών νόμο, ανέφερε.

Την προσοχή των εργοδοτών που επικοινωνούν μαζί της στη νομοθεσία εφιστά και η ΟΕΒ, με τη διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων της ομοσπονδίας Λένα Παναγιώτου να δηλώνει, όμως, στον «Φ» πως τα μηνύματα που λαμβάνονται αποδεικνύουν τον προβληματισμό που υπάρχει. Η οικονομική δραστηριότητα, είπε η κ. Παναγιώτου, δεν έχει ανακάμψει και αρκετές επιχειρήσεις υπολειτουργούν. Ωστόσο, πρόσθεσε, η σύσταση που δίδεται από την ΟΕΒ είναι πως δεν μπορεί κανείς εργοδότης μονομερώς να διαφοροποιεί ωφελήματα και υποδεικνύεται πως παράβαση της νομοθεσίας που προστατεύει τους μισθούς συνιστά ποινικό αδίκημα. Η ΟΕΒ, είπε, προβαίνει και σε συστάσεις/εισηγήσεις προς επιχειρήσεις όσον αφορά τις επιλογές τους για συμφωνημένες ρυθμίσεις. Όπως εξήγησε, σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για μη καταβολή του 13ου μισθού, για μερική καταβολή του, για καταβολή του με δόσεις, για αναστολή του ή ακόμα και καταβολή του μέσω αύξησης της πληρωμένης άδειας ανάπαυσης.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend