Οι αναρτήσεις στο Facebook που μπορούν να σε στείλουν φυλακή
Δεν είναι η πρώτη φόρα που ένα συμπολίτης μας στην Κύπρο συλλαμβάνεται ή καλείται για ανάκριση στο Αστυνομικό τμήμα, αφού παρόμοια περιστατικά διαδραματιστήκαν τους προηγούμενους μήνες ιδίως στη Λεμεσό.
Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία σύλληψη αφορούσε 41χρονη από τη Πάφο η οποία φέρεται να προέτρεπε το κοινό σε μαζικές συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία σε όλες τις επαρχίας μέσω ανάρτησής της σε διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που απαγορεύεται μετά και την έκδοση σχετικών διαταγμάτων από πλευράς Κυβέρνησης.
Η εν λόγω γυναίκα συνελήφθη για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης διέγερσης για διάπραξη ποινικού αδικήματος, αμέλειας για τη διάδοση νόσων επικίνδυνων για τη ζωή και παράβασης του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.
Η 41χρονη κατηγορήθηκε γραπτώς για τα υπό εξέταση αδικήματα και θα κληθεί το επόμενο διάστημα στο Δικαστήριο.
Σε μια άλλη περάτωση, στη Λεμεσό άλλα 2 πρόσωπα συνελήφθησαν για αναρτήσεις τους στο Facebook, με την κατηγορία της υποκίνηση προσώπων προς διάπραξη ποινικού αδικήματος.
Πιο συγκεκριμένα τα 2 πρόσωπα, αναρτούσαν σχόλια, με τα οποία υποκινούσαν άλλα πρόσωπα να διαπράξουν ποινικά αδικήματα, σε διαμαρτυρία που θα γινόταν στη Λεμεσό.
Τι γίνεται όμως σε τέτοιες περιπτώσεις ποια είναι η ποινή σε περίπτωση που κάποιος κριθεί ένοχος.
Σύμφωνα με το ποινικό κώδικα η υποκίνηση προσώπων προς διάπραξη αδικήματος θεωρείται πλημμέλημα με την ανώτερη ποινή να είναι 2 χρόνια φυλάκιση , ενώ σε περίπτωση που κρίνει το Δικαστήριο ότι το συμβάν είναι σοβαρό (για παράδειγμα υποκίνηση σε φόνο) η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και 7 χρόνια φυλάκισης.
Επί της ουσίας, σε περίπτωση που η Αστυνομία κρίνει ότι η ανάρτηση κάποιου πρόσωπου υποκινεί σε βια ή σε παρανομείς ενέργειες τότε είναι στην ευχέρεια της, να καλέσει για ανάκριση ή να προχωρήσει στη σύλληψη του ατόμου.
Πάντως η Αστυνομία, βρίσκεται σε εγρήγορση για αποτροπή τέτοιων φαινομένων.