Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τι είναι η μακροβιοτική διατροφή και σε ποια θεωρία στηρίζεται
Τι είναι η μακροβιοτική διατροφή και σε ποια θεωρία στηρίζεται

Τι είναι η μακροβιοτική διατροφή και σε ποια θεωρία στηρίζεται

Η μακροβιοτική διατροφή είναι κάτι πολύ παραπάνω από την τελευταία δίαιτα της μόδας. Είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά και στον τρόπο ζωής που οδηγεί σε καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία.

Η δίαιτα αυτή εστιάζει στην κατανάλωση φρέσκων, βιολογικών, φυτικών τροφίμων και δημητριακών ολικής αλέσεως που συμβάλλουν την προώθηση της ανάπτυξης υγιών κυττάρων, ενώ επίσης επικεντρώνεται στην πνευματική ισορροπία.

Όταν κάποιος ακολουθεί μακροβιοτική διατροφή είναι σημαντικό να ισορροπεί τις τροφές για να επιτευχθεί μια ισορροπία γιν και γιανγκ. Τα κρύα και γλυκά τρόφιμα (yin) τρώγονται με ζεστά και αλμυρά τρόφιμα (yang) στους σωστούς συνδυασμούς για ισορροπημένη υγεία.

Μία κατά βάση χορτοφαγική διατροφή με μικρές ποσότητες κρέατος, που περιλαμβάνει την κατανάλωση 50% δημητριακά ολικής αλέσεως (καφέ ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, φαγόπυρο, νιφάδες βρώμης και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως).

Η υπόλοιπη διατροφή αποτελείται από τα ακόλουθα:

• 25% εποχιακά, βιολογικά, φρέσκα λαχανικά

• 10% πρωτεΐνη

• 5% ψάρια ή άλλα θαλασσινά

• 5% σούπα (φτιαγμένη από φρέσκα λαχανικά)

• 5% φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι

Η διατροφή αποκλείει τα περισσότερα προϊόντα με βάση το κρέας και επίσης δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, αλκοόλ, καφέ και τυρί. Φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να εναλλάσσονται και να τρώγονται εποχιακά και μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο συνιστώνται.

Η ιστορία της μακροβιοτικής διατροφής
Η μακροβιοτική διατροφή ξεκίνησε από την Ιαπωνία και είναι σήμερα ένα μείγμα ανατολικού στιλ Ζεν Βουδισμού και δυτικού τύπου χορτοφαγία. Υπάρχουν διαφορετικά στυλ μακροβιοτικής διατροφής με τα οποία οι υποστηρικτές της έχουν πειραματιστεί τα τελευταία χρόνια και κάποιες εκδοχές της είναι τόσο αυστηρές που περιλαμβάνουν μόνο καστανό ρύζι και νερό. Οποιαδήποτε διατροφή όμως αποτελείται από μόνο μία τροφή ή μία ομάδα τροφών δεν συνιστάται από τους επαγγελματίες υγείας. Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από τροφές που θα περιλαμβάνουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ποιος πρέπει να ακολουθεί μακροβιοτική διατροφή
Αν και δεν υπήρξε καμία άμεση απόδειξη πως η μακροβιοτική διατροφή μπορεί να μειώσει την ασθένεια, εντούτοις έχει εδώ και καιρό αποδειχθεί πως μια διατροφή με βάση τα φυτά και με περιορισμένο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Μπορεί επομένως να γίνει δεκτό πως μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλή σε φυτικές ίνες θα αποτελεί πλεονέκτημα για την υγεία κάποιου.

Η μακροβιοτική διατροφή μπορεί να είναι δύσκολη και αυστηρή για να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, αλλά εκείνοι που την ακολουθούν, συνήθως αισθάνονται καλύτερα και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. Επειδή η μακροβιοτική διατροφή συνιστά να τρώει κανείς περισσότερα φυσικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η διατροφή αυτή μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία για όσους επιλέξουν αυτό τον τρόπο ζωής.

Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι σίγουρα προτιμότερος από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό. Αν την επιλέξετε, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Στη συνέχεια, ξεκινήστε αργά και σταδιακά προσθέστε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, μέχρις ότου εξαλειφθούν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα από το μενού σας και να έχετε έτσι επιτύχει το γιν και το γιανγκ της μακροβιοτικής διατροφής.

Send this to a friend