Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο περιθώριο πλαστικά σκεύη μίας χρήσης
Στο περιθώριο πλαστικά σκεύη μίας χρήσης

Στο περιθώριο πλαστικά σκεύη μίας χρήσης

Τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως ποτήρια, δοχεία τροφίμων, φιάλες ποτών, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, κ.α., μπαίνουν στο στόχαστρο νέων κανονισμών που προωθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα επηρεάσουν πολλές επιχειρήσεις και βιομηχανίες στην Κύπρο, αλλά και τους καταναλωτές.

Οι κανονισμοί για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο καλεί όλα τα επηρεαζόμενα μέρη -και δη τις επιχειρήσεις- να λάβουν μέρος σε αυτήν, ακριβώς λόγω της σημασίας των κανονισμών και της επίδρασης που θα έχουν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο έχει θέσει από τις 17 Νοεμβρίου 2020 και για 20 μέρες σε δημόσια διαβούλευση προσχέδιο του περί Αποβλήτων Νόμου Κανονισμοί για μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Πρόκειται για εναρμονιστική νομοθεσία, μέσω Οδηγίας της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση αλλά και στην απαγόρευση, μετά από μια χρονική περίοδο, της χρήσης μη βιοδιασπώμενων πλαστικών, που είναι ευρείας κατανάλωσης και από τις βιομηχανίες αλλά και από τους πολίτες.

Οι νέοι κανονισμοί θα μεταφέρουν στην κυπριακή νομοθεσία τις πρόνοιες της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019, σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

H συγκεκριμένη οδηγία επηρεάζει όλα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως ποτήρια, δοχεία τροφίμων, φιάλες ποτών, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, ράβδοι (sticks) που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια, προϊόντα υγιεινής, υγρά μαντηλάκια, μπατονέτες, προϊόντα καπνού με φίλτρο και λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Το προσχέδιο των κανονισμών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας ως έχει, προνοεί ότι από τις 3 Ιουλίου 2021 θα αρχίσει σταδιακά η απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, καθώς και των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη. Επιπρόσθετα, από την ιδία ημερομηνία διαφοροποιείται η σήμανση (labelling) σε κάποια άλλα προϊόντα.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend