Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Καμπάνια Eνημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους (βίντεο)
Καμπάνια Eνημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους (βίντεο)

Καμπάνια Eνημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους (βίντεο)

“Beyond #Diabetes Type 1 Cyprus” Καμπάνια Eνημέρωσης και Eυαισθητοποίησης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1) σε παιδιά και εφήβους.

Τι είναι ο Διαβήτης τύπου 1; Ο Σακχαρώδης #Διαβήτης τύπου 1 είναι μια μορφή του διαβήτη που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία και προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Η επακόλουθη έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και στα ούρα, τα οποία εάν παραμείνουν μακροχρόνια αρρύθμιστα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Ο σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά δεν είναι ένα σπανιότατο νόσημα. Περίπου 15 νέα περιστατικά εμφανίζονται κάθε χρόνο για κάθε 100.000 παιδιά. (source www.paidiatros.com) Τα συνήθη κλινικά συμπτώματα είναι πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους παρά την φυσιολογική ή ακόμα και αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), μυϊκή αδυναμία και κόπωση. Η θεραπεία των ασθενών με τύπου 1 βασίζεται αποκλειστικά στη χορήγηση ινσουλίνης.

Οι σύγχρονες μορφές ινσουλίνης έχουν κάνει εύκολη και αποτελεσματική τη θεραπεία δίνοντας πια τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει ελευθερία πολλών επιλογών στη διατροφή του. Οι στόχοι της θεραπείας είναι: – Ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και επίτευξη μακροχρόνιας ομαλοποίησης των τιμών γλυκόζης αίματος που θα καθυστερήσει ή θα αποτρέψει την εξέλιξη των επιπλοκών – Αντιμετώπιση συνοδών παθήσεων όπως υπέρταση και δυσλιπιδαιμία – Βελτίωση της ποιότητας ζωής – Φυσιολογική φυσική και ψυχολογική ανάπτυξη στα παιδιά Διάφοροι τύποι ινσουλίνης είναι διαθέσιμοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους συνδυασμούς.

Η ινσουλίνη χορηγείται υποδόρια (κάτω από το δέρμα) με στυλό ή πένες ινσουλίνης εύκολα χωρίς καθόλου πόνο. Η μέτρηση του σακχάρου είναι απαραίτητη για το καθορισμό της σωστής δόσης ινσουλίνης αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, και κυρίως σε νέους ανθρώπους που δεν έχουν καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής και δραστηριότητας γενικότερα. Σήμερα η μέτρηση του σακχάρου στο σπίτι ή οπουδήποτε έξω αποτελεί μια σχετικά απλή διαδικασία με ένα μετρητή σακχάρου.

Οι μετρητές σακχάρου είναι μικρές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που δίνουν μια άμεση εικόνα των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος κατά τη συγκεκριμένη στιγμή της μέτρησης. Απαραίτητη είναι η προμήθεια ενός μετρητή σακχάρου αίματος, των ταινιών μέτρησης σακχάρου αίματος (test strips) που ταιριάζουν στη συσκευή σακχάρου, ενός αυτόματου στυλό τρυπήματος δακτύλου και τέλος αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσεως (lancets) που είναι κατάλληλες για τη συσκευή-στυλό που διαθέτει ο χρήστης. Οι ανέπαφοι αισθητήρες (τυπου FreeStyle Libre) έχoυν σχεδιαστεί ώστε να είναι εύκολο στην τοποθέτηση και άνετο στην εφαρμογή.

Αντιπροσωπεύει μια λιγότερο επεμβατική τεχνολογία συγκριτικά με την παραδοσιακή τεχνολογία μέτρησης γλυκόζης αίματος μετατρέποντας την παρακολούθηση της γλυκόζης σε μια διαδικασία χωρίς ταλαιπωρία, “διαβάζουν” τα επίπεδα σακχάρου πάνω από το δέρμα και να αποφεύγεται το ενοχλητικό τρύπημα δακτύλου στα παιδιά. Μια εναλλακτική λύση, το σύστημα της συνεχούς υποδόριας χορήγησης ινσουλίνης με φορητή αντλία, μιμείται τον τρόπο με τον οποίο ένα υγιές πάγκρεας χορηγεί τη βασική ινσουλίνη στον οργανισμό, παρέχοντάς σας προηγμένη προστασία από τα υπογλυκαιμικά επεισόδια, με εξατομικευμένες ρυθμίσεις. Υπολογίζοντας το συνολικό αριθμό των υδατανθράκων ενός γεύματος, ο ασθενής μπορεί να καθορίσει μόνος του πόσες μονάδες ινσουλίνης χρειάζεται να κάνει για να “κάψει” τα σάκχαρα του γεύματος χωρίς να του ανέβει ή να του πέσει το σάκχαρο στο αίμα.

Η σωματική δραστηριότητα (άσκηση) αποτελεί ένα από τα τέσσερα κλειδιά – μαζί με τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή και την παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα – της καθημερινής αντιμετώπισης του διαβήτη. Για τους διαβητικούς, το να είναι ενεργοί σωματικά είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς τους βοηθά να είναι συνεχώς σε φόρμα, ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση. Η διάγνωση του τύπου 1 διαβήτη, ευρέως γνωστού ως νεανικού διαβήτη, από μόνη της δημιουργεί ένα σοκ τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στους γονείς. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα και να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία επιτρέπει τη διαχείριση του διαβήτη να γίνει πιο αποτελεσματική, επιτρέποντας στα παιδιά μας να ζήσουν την παιδική τους ηλικία με χαμόγελα και μόνο χαμόγελα. Live Beyond, Beyond Diabetes Type 1!

Send this to a friend